Na Filipa jsme pyšní, tvrdí otec Zadiny. Detroit je podle něj nejlepší volba

Foto: isport.blesk.cz

30. června 2018, 15:47

Václav Jáchim

Úspěch v draftu není jen odměnou pro mladé hráče, ale také ohromným zážitkem pro jejich rodiče. Na nedávném výběru talentů v Dallasu nechyběl Marek Zadina, asistent Václava Varadi u třineckých Ocelářů doprovázel syna Filipa, jehož si ze šesté pozice zamluvil Detroit. "Ohromně emotivní záležitost, na Filipa jsme pochopitelně velmi pyšní," říká někdejší výborný útočník v rozhovoru pro stránky třineckého klubu.

Marek Zadina vyrazil do Dallasu s manželkou, u skvělého úspěchu jejich potomka nemohli chybět. "Jeli jsme už pár dní předem, měli jsme možnost prohlédnout si město, které je velmi zajímavé," hlásí. Filip patřil k největším favoritům prvního kola, které trvá několik hodin a je mimořádně sledované. "Pro nás to byly nezapomenutelné chvíle. Měli jsme ohromnou radost a byli na Filipa pyšní. Dopadlo to dobře. Teď už bude záležet jen na něm, jak se s tím popasuje. Čeká ho ještě dlouhá cesta a tvrdá práce," upozorňuje Marek Zadina.

Před draftem se skloňovala lákavá možnost, že by elitní český junior zamířil ze třetího místa do Montrealu, případně jako čtyřka do Ottawy. Odhady zněly optimisticky, přesně ale určit nešly. V draftu se Filip Zadina nakonec prosadil jako šestý, pro NHL si ho zajistil Detroit. "Když jsme se zpětně podívali na pět klubů, které měly možnost si Filipa vybrat, tak jsme jednoznačně rádi, že volba padla právě na Detroit," připomíná Zadina starší. "Vyhodnotili jsme, že to bylo nejlepší, co ho mohlo potkat. Je to úspěšný klub s velkou historií, kde jsou momentálně asi nejlepší podmínky v rámci NHL. Red Wings navíc hrají ve zcela nové aréně."

U Rudých Křídel to mladí hráči mívali složité. Klub si je piplal a do NHL poslal až ve chvíli, kdy byli maximálně připraveni. Jenomže v kádru teď probíhá generační obměna, která mladým nadějím určitě nahraje. "Zadina, Svěčnikov a Rasmussen sehrají všechny přípravné zápasy. Uvidíme, jestli jich bude pět nebo šest. Pak se rozhodneme. Možná v prvním týmu budou dva z nich, možná tři," uvedl generální manažer Ken Holland. Záležet bude na kempu, na individuální formě hráčů. Na dalších okolnostech.

"Zní to krásně, ale realita se teprve ukáže. Filip musí ukázat kvalitu. Důležité bude, jak se mu podaří předsezónní kempy, potřebuje mít trochu štěstí. Mám signály, že na něj chtějí spoléhat, byli šťastní, že ho získali i ze šesté pozice. Přímo na draftu bylo znát, že o něj opravdu upřímně stáli," reaguje Marek Zadina. Jeho syn by měl co nevidět podepsat s Red Wings nováčkovskou smlouvu, podle zámořských médií jsou jednání ve finální fázi a dohoda tudíž otázkou nejbližší doby.

Zatímco třinecký asistent a jeho paní zamířili minulý víkend zpátky do vlasti, Filip letěl z Dallasu na kemp nováčků Detroitu. "Potrvá do soboty a začátkem příštího týdne by se pak měl přesunout do Česka, kde bude mít tréninkový program. Do Detroitu se Filip vrátí někdy v srpnu, kdy mu začne další kemp. Tam by se už měl porvat o místo v hlavním týmu," doplňuje Zadina starší.

Jelikož byly poslední dny hektické, rodiče s Filipem ještě nestihli pořádnou oslavu. "Zatím na to nebyl čas, vstřebávali jsme hlavně parádní zážitky. Byl to opravdu krásný večer. Jen jsme si symbolicky přiťukli šampaňským, ale větší oslavu pro nejbližší rodinu a přátele teprve přichystáme," zmiňuje Marek Zadina s tím, že v průběhu léta by se mohl Filip chystat na nový ročník v Třinci.

Foto: sports.yahoo.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz