Na Karjale chceme uspět i vidět hráče, hlásí Jandač. Kováře bude mít jen v Plzni

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Hokejová laskomina s nejlepšími hráči planety je za námi, Světový pohár střídají v uvozovkách všední reprezentační akce. Čeští hokejisté podstoupí počátkem listopadu tradiční turnaj Karjala, nový hlavní kouč Josef Jandač by rád naplnil dvě přání. "Víme, že v minulosti se na turnaji nikdy moc nedařilo, chceme jednoznačně uspět a vyhrát každý zápas. Zároveň jsme zvědavi na hráče, kteří v národním mužstvu buď vůbec nebyli, nebo toho zase tolik nesehráli," konstatuje.

Úvodní akce Euro Hockey Tour je vždycky očekávána s ohledem na skladbu mužstva. Dostanou příležitost esa z Tipsport extraligy a evropských soutěží, nebo spíš převáží sázka na mladší hráče a úplné novice mezistátní scény? Jandač přiznává, že šel cestou určitého kompromisu. "Naší snahou bude, abychom zvládli všechny zápasy. Zároveň ale necháme v klubech zkušenější hráče, jako jsou Erat, Sobotka, Červenka, Birner a podobně," vysvětluje.

Pro zranění vypadl Sekáč, hráči Liberce nastoupí až ve Finsku

Euro Hockey Tour bude mít letos znovu původní formát se čtyřmi turnaji, příležitost nasadit další bojovníky bezpochyby bude v průběhu celé sezony. "Teď jsme se snažili vzít hokejisty, kteří vytvoří určitou kostru mužstva. Chceme vidět i ty, co se nám líbí a v soutěžích podávají dobré výkony," pokračuje hlavní kouč. Pro Jandače znamenal ostrou premiérou v nové roli Světový pohár. "Tam to ovšem bylo něco jiného, složit mužstvo tehdy přinášelo mnohem náročnější úkol," srovnává.

Do nejcennějšího dresu nyní zamíří zcela jiná skupina hokejistů, trenéři museli brát také ohled na zdravotní stav a termínovou kolizi s Ligou mistrů. "Chtěli jsme nominovat Jiřího Sekáče, ale není v pořádku. Uvažovali jsme o hráčích Sparty a Vítkovic, zatím je máme připravené do rezervy, protože je čeká Liga mistrů. Totéž platí o Šimkovi s Bulířem z Libercem, ovšem ti v úterý 1. listopadu hrají CHL doma a odpadne problém s cestováním. Oba vynechají zápas v Plzni, pro utkání ve Finsku s nimi počítáme," upřesňuje Jandač.

Naopak jen pro úvodní duel bude k dispozici Jan Kovář. "V prosinci se jeho manželce má narodit dítě, s Honzou jsme se domluvili, že na ruský turnaj nepojede. Teď nastoupí v Plzni, pokud se nestane nic nečekaného, ve Finsku hrát nebude," říká hlavní trenér. Lídr ruského Magnitogorsku má letos parádní formu, zřejmě právě Kovář povede reprezentaci na západočeském ledě jako kapitán. "Ještě nejsme definitivně rozhodnuti. Tohle je jedna z variant, možná dáme céčko někomu, kdo absolvuje všechny zápasy," doplňuje kouč.

Šance pro gólmany. Trenéři sledují Hrachovinu, Honzíka, Bartošáka a Willa

V nominaci jsou čtyři nováčci, brněnský brankář Karel Vejmelka ale nejspíš splní stejnou roli jako loni třeba David Rittich. "Dobře se jeví v extralize, ale do zápasů půjde jako brankář číslo tři, tedy pokud se nestane něco Furchovi a Hrubcovi. Do Finska by s námi nejel, Vejmelku ale chceme vidět v tréninku a malinko připravit do budoucna," říká Jandač. Otázku maskovaných mužů řeší s trenérem brankářů Petrem Jarošem, jenž všechny kandidáty pečlivě sleduje. Z okruhu adeptů vypadl vážně zraněný Alexander Salák, Pavel Francouz v KHL poslední dobou příliš nechytá.

Prostor dostanou Dominik Furch a Šimon Hrubec. "Jeden z nich absolvuje dva zápasy, další jeden," naznačuje Jandač. Jestli má někde český hokej příjemný přetlak, je to v brankovišti. Špičkovou úroveň si drží několik maskovaných mužů, o slovo se hlásí nová generace. "Uvažoval jsem o Dominikovi Hrachovinovi z finského Tampere. Chceme, aby výsledky opakoval delší dobu. Aby to nebylo tak, že vylétne nahoru a za pár měsíců to třeba bude jinak," hlásí Jandač s tím, že pozornost národního týmu neunikly ani výkony Davida Honzíka z Karlových Varů, vítkovického Patrika Bartošáka nebo Romana Willa, jenž po návratu z organizace Colorada působí v Liberci.

Erata a další zkušené kluky známe. Víme o nich, prostor dostanou další

Jiná čerstvá krev hlásí nástup do pole, mezistátní premiéra čeká na útočníky Michala Bulíře, Davida Kämpfa a Robina Hanzla. "Líbí se mi, jaké výkony tihle kluci předvádějí v lize. Hanzl patřil už dřív k nejlepším hráčům v Litvínově. Chci ho vidět, myslím, že má parametry na mezinárodní hokej. Kämpf je talentovaný, příležitost zaslouží i Bulíř." Naopak veteránům a zkušeným harcovníkům chce kouč dopřát klid, zkoušet je nepotřebuje. Hlavním příkladem je Martin Erat, jenž po přesunu do Komety válí jako z partesu. "Víme, že se vrátil do extraligy. Daří se mu, je ve výborném mužstvu. Přemýšlíme o něm, ale v tuto chvíli to není téma. Zkušené kluky chceme nechat v klubech, dáme prostor jiným."

Národní tým se chystá na první akci v rámci klasických soubojů během sezony, Josef Jandač se může opřít o stejný štáb, jaký měl k dispozici na Světovém poháru - tedy i s Martinem Ručinským, Milanem Hniličkou, Václavem Prospalem nebo Jiřím Fischerem. Hlavní trenér to jednoznačně kvituje. "Pro mě je důležité. že realizační tým pokračuje dál. Kluky jsem oslovil, vybral si je. Spolupráce hokejově i lidsky fungovala výborně. Záleželo jednak na postoji svazu, jednak na rozhodnutí samotných kluků. Všichni souhlasili, došlo k dohodě, takže společně pokračujeme," pochvaluje si Jandač. Turnaj Karjala bude pouze bez Václava Prospala, jenž z akcí Euro Hockey Tour absolvuje následný prosincový Channell One Cup.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz