Na Karjalu chceme ty nejlepší, říká Vůjtek. Lize mistrů moc nerozumí

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

13. října 2015, 12:15

Václav Jáchim

Jezdí po utkáních, pozoruje hráče a postupně sumíruje představy o první nominaci z pozice hlavního kouče české reprezentace. Vladimír Vůjtek nastoupil do funkce v červnu, od té doby uskutečnil s kolegy letní kemp pro mladé hráče v Jihlavě, pak se na dvou pracovních obědech setkal s krajánky z NHL. Teď zkušený bard spřádá plány na turnaj Karjala, který bude jeho první ostrou akcí sezony. "Určité představy už mám. Dost se těším na to, až začneme," říká v rozhovoru pro hokej.cz.

Uplynulý víkend trávil Vůjtek převážně v Praze. Nejprve vyrazil na utkání Chomutova s Litvínovem, v neděli uskutečnil schůzku s asistenty a pak usedl do hlediště duelu Sparty proti Třinci. "Snažím se vidět všechny kandidáty, pokud možno i opakovaně. Informací je dostatek," konstatuje. Jeho předchůdce Vladimír Růžička před rokem sestavil tým z mnoha nováčků, český hokej totiž nutně potřebuje rozšířit zásobu těch, kteří zvládnou ostré mezistátní bitvy.

Vůjtek souhlasí, podobný záměr patrně uskuteční při únorových zápasech s Ruskem. Teď ale chystá silný tým. "Chceme uspět, dobře sezonu rozjet. Mladí hráči prostor také dostanou, ale nyní bychom rádi zařadili ty nejlepší, které můžeme mít k dispozici," připomíná. Nominaci na první podnik Euro Hockey Tour oznámí kouč příští čtvrtek 22. října.

Na extraligových utkáních jste pravidelně, každé hrací kolo. Viděl jste už v soutěži všechna mužstva?
"Nevím přesně, kolik jsem sledoval zápasů z hlediště, ale od začátku jezdím pravidelně. Na Moravě i v Čechách. Zatím jsem neviděl čtyři kluby - Olomouc, Mladou Boleslav, Pardubice a Zlín, kam jsem se chystal, ale vzhledem k havárii chlazení se nehrálo. Samozřejmě hráče pozoruju i v televizi, sledování je z mé strany poměrně intenzivní. Platí to pochopitelně také o KHL, kde mám dobrý přehled. Vidím hlavně zápasy Slovanu, obrázek si mohu udělat i o soupeřích."

V pátek jste byl na utkání Chomutova s Litvínovem, v neděli pak v Praze na Spartě, která hostila Třinec. Bral jste to tak, že tenhle duel mohl být z hlediska reprezentace důležitý?
"Tak samozřejmě, je to špička Tipsport extraligy, i když v tabulce to tak úplně nevypadá. Ale soutěž je pořád ještě na začátku, Třinec a Sparta mají silné kádry. Nepochyboval jsem o tom, že zápas bude zajímavý."

Na turnaji Karjala loni nehráli žádní krajánci z KHL, která tou dobou nepřerušovala soutěž. Letos ale volno mít bude. Jaké plány při výběru hráčů máte?
"Chceme vzít  ty nejlepší. Proč je na první turnaj nevyužít. Hráči ještě nemají tolik odehráno, závěr sezony je ještě daleko. Nevidím důvod, proč bychom krajánky nemohli zapojit. Myslím, že dostat ty nejlepší bude možná problém v únoru, kdy se kluby budou chystat na play off. Neříkám, že ve výběru budou všichni ti nejlepší, ale chtěl bych sestavit silný kádr, který se dá z Evropy udělat."

Potíže s uvolněním hráčů by nastat neměly, všechny soutěže na našem kontinentu budou mít přestávku.
"To nevíme, to se uvidí, až bude nominaci. Zveřejnit bychom ji chtěli v určitém předstihu."

Situaci vám ale může komplikovat Liga mistrů, která hraje osmifinále 3. a 10. listopadu - tedy před turnajem Karjala a pak hned po jeho skončení. Loni to zažil trenér Růžička, když postoupila Sparta, letos se termíny týkají tří českých zástupců. Je to pro vás nepříjemné?
"Je. Ještě jsme nezveřejnili nominaci, ale kluby mohou mít námitky. Podle mě je chyba, že se Liga mistrů hraje v týdnu, kdy je oficiální přestávka IIHF. Tomu moc nerozumím. Loni slibovali, že to tak nebude, ale realita je jiná. Osmifinále začne v úterý, kdy bychom měli mít sraz. Turnaj zahájíme o dva dny později ve Švédsku, v sobotu a v neděli hrajeme v Helsinkách. No a další úterý se konají odvety Ligy mistrů... Zatím jen odhaduji, výběr ještě dotváříme. Ale v mužstvu můžeme mít šest až osm hráčů z trojice českých klubů, které v Lize mistrů postoupily. Může nastat trošku problém s vytížením hráčům. Ale i s příletem, aby vůbec všechno stíhali."

Před rokem se účastníci prvního podniku Euro Hockey Tour dohodli, že vzhledem k Lize mistrů mohou na turnaji Karjala využít většího počtu hokejistů. Bude to letos podobné?
"Jsme domluveni, že můžeme nominovat sedmadvacet hráčů. Vezmeme dva brankáře a pět kompletních pětek. Podobně na tom jsou i Švédové a Finové, musíme dobře zvážit, jak všechno skloubit. Aby hokejisté absolvovali kompletní zátěž, to by asi nebylo ideální. Takže někdo třeba nenastoupí ve čtvrtek ve Švédsku, jiný třeba v posledním utkání ve Finsku. Ještě uvidíme, širší kádr se nám bude určitě hodit."

Naznačil jste, že zařadíte elitní borce z evropských klubů. Ale dostane se i na mladší kandidáty? Líbí se vám třeba v extralize někteří potenciální nováčci?
"Myslím, že se někteří mladší dostanou. Počet bych říkat nechtěl, protože do nominace ještě zbývá víc než týden. Mohou nastat zranění, není dobré předbíhat. Ale hráče sledujeme a někteří si o pozornost říkají."

Co říkáte na výkonnost krajánků z KHL? Odpovídá vašim předpokladům?
"Někteří moc vidět nejsou, například Martin Růžička dal až teď první gól, Čeljabinsku to celkově tolik nejde. Zraněný je Jirka Novotný, na marodce byl nějakou dobu Ondra Němec. Ale jinak je to tak nějak podle toho, co jsem očekával."

Máte před Karjalou jasno v otázce brankářů?
"V Kontinentální lize jich máme šest nebo sedm, je z čeho vybírat. I když třeba Francouz je zraněný. Někteří se dobře jeví v extralize, ale předpokládám, že gólmani budou z KHL."

Už dřív jste naznačil, že Jaroslav Špaček se kromě jiného vydá na inspekci do Finska a Švédska. Tahle cesta proběhne po prvním turnaji sezony?
"Určitě tam chceme vyjet. Adeptů národního mužstva není ve Skandinávii hodně, ale někteří se najdou. Jarda se tam vydá. Samozřejmě sledujeme i dění v zámoří, nicméně na to je teď ještě dost času. To hlavní přijde až po Vánocích, teprve tehdy se uvidí, kde hráči jsou, jak si stojí jejich mužstva. Existuje riziko zranění, výměn... Dlouho nebudeme vědět, kdo by mohl být k dispozici pro mistrovství světa. Na NHL se zaměříme až po Novém roce."

Ještě na jaře jste vedl slovenský národní tým, kterému nyní hrozí vážný problém vzhledem k avizovanému bojkotu hráčů. Ti nejsou spokojeni se způsobem voleb šéfa svazu a hrozí, že nebudou reprezentovat. Co na to říkáte?
"Nemám zase tak detailní informace a ani se nechci pouštět do bližších debat. Je to věc Slovenska. Ale myslím, že to je zbytečná rozmíška. Že se to dalo řešit dohodou."

Vaše pozornost míří k povinnostem u českého výběru. Předpokládám, že jste v pravidelném kontaktu s asistenty, jak přesně vypadá vaše komunikace v průběhu sezony?
"Pravidelně si voláme, jsme samozřejmě ve styku. Někdy i v osobním. V neděli jsme využili toho, že Sparta hrála s Třincem. V Praze jsme se mohli setkat s Jirkou Kalousem a Pepíkem Jandačem, přijel Jarda Špaček. Už jsme samozřejmě hovořili o širší nominaci na turnaj Karjala. V podstatě jsme dali dohromady okruh nějakých 40 jmen, z nichž vzejde nominace."

Lišili jste se hodně v představách?
"Celkem jsme se trefili. Shodli jsme se na většině hráčů, které bychom chtěli. Tři nebo čtyři jména byla jiná, ale to je normální. Ještě proběhne dost zápasů, forma některých hráčů může jít nahoru nebo dolů. Stejně tak nelze vyloučit zranění, což bychom samozřejmě nechtěli. Až tyhle dva týdny definitivně ukáží, koho vezmeme."

Už vás svrbí ruce? Těšíte se, až všechno vypukne a hráče poprvé dostanete do parády?
"Jistě. Blíží se to. A já se těším. Všechno strašně rychle uteklo, jsem rád, že se to postupně rozběhlo. V Tipsport extralize se ukázala nová mužstva, která v současnosti hýbají českým hokejem, soutěž je zatím velmi vyrovnaná a já doufám, že tomu tak bude celý rok. Protože pro reprezentaci by to bylo jenom dobře."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz