Na Rusy se hodně těším, hlásí Kovář. Památeční svetry by bral častěji

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

30. dubna 2017, 10:30

Václav Jáchim

Pomalu, ale jistě se Jan Kovář přibližuje metě, kterou pokoří jen ti nejlepší reprezentanti. Útočník ruského Magnitogorsku sehrál proti Švédsku 90. utkání na mezistátní scéně, pokud půjde všechno dobře, mohl by na světovém šampionátu pokořit magickou stovku. Do turnaje v Německu a Francii ještě zbývá několik dní, dvojnásobný vítěz Gagarinova poháru má za sebou duel, který se povede málokdy. Češi rozstříleli silné Švédy 8:4, dnes hrají od 18:30 hodin s Rusy. "Hodně se na to těším. Spoustu kluků znám, bude to těžký a zajímavý zápas," povídá odchovanec píseckého hokeje.

Jan Kovář se po delší době vrátil na jihočeský led, u soutoku Vltavy s Malší absolvuje společně s ostatními generálku na mistrovství světa. Zatím všechno běží podle plánu, hokejisté zdolali Finy i Švédy a v předstihu si zajistili zbrusu nový pohár pro vítěze Carlson Hockey Games. Hvězda KHL v duelu s Tre Kronor přispěla vyrovnávací trefou na 3:3, která podpořila nevídaný český obrat. Kovář ve 37. minutě využil přesilovku, ze strany napálil kotouč do gólmana Läcka, od něhož se odrazil za čáru. "Když vidíte díru, tak to tam musíte poslat," usmívá se

Skutečně jste ji u švédského brankáře viděl?
Neviděl, ale myslel jsem si, že by to tam mělo být. Dával jsem nahrávku, gólman se přesouval, tak by tam díra zůstat měla. Zkusil jsem zakončit přes hlavu, přes logiku. A ono to vyšlo.

Výsledek je to hodně cenný. A povzbudivý.
Je cenný, ale tohle je pořád fáze, kdy se připravujeme na mistrovství světa. Těší nás, že jsme se vyhrabali z toho nepříznivého stavu, padly nám dva rychlé góly. Když jsme pak prohrávali 1:3, nevypadalo to vůbec dobře. Ale nakopli jsme se a začali hrát hokej jako v prvních osmi minutách.

Vítězství na turnaji se počítá. Určitě úspěch, co říkáte?
Kvůli lidem, co sem chodí, je to hrozně dobře. Když jsem viděl, jak bylo skoro plno i na zápas Finska s Ruskem, je to úžasná vizitka. Pokud přijedete do Švédska, je tam úplné minimum diváků na zápasy, jež nehraje domácí tým. Poslední dobou se tady udělal takový správný boom, zápasy nároďáku bývají vyprodané. Což je skvělé.“

Stoupá zase hokejová euforie?
Začalo to před mistrovstvím světa v Praze, hrály se přáteláky v O2 Areně, přišlo tam 17 tisíc lidí. Hala skáče, fandí. I když prohrajeme, lidé zůstanou a povzbuzují. Pak je to pro ně odměna, že vidí takový hokej.

V Paříži asi taková kulisa nebude. Zvěsti z Francie hovoří o tom, že zájem o vstupenky zrovna moc nebyl a není.
Vůbec nevím. Uvidíme, jak to tam bude vypadat.

Pocházíte z jihu Čech, domů do Písku to máte kousek. Byl pro vás duel na českobudějovickém ledě víc emotivní než jiné?
Spíš mám zafixované zápasy proti bráchovi, kdy já hrál za Plzeň a on za místní tým. Jinak moje vzpomínky na Budějovice jsou takové, že mě odsud vyhodili z dorostu. (usměje se)

Fanouškům jste v zápase proti Švédsku udělali radost. Výsledkem, ale i tím, že jste ukázali další velký obrat. Svědčí to o tom, že mužstvo má charakter?
Doufám, že jo. Je hrozně pozitivní, že se nevzdáváme, držíme systém, který máme od začátku. Věříme v něj. Díky tomu se pak podařilo ty dvě utkání otočit.

A Švédům jste poprvé od roku 1993, kdy hraje samostatné Česko, dokázali nasypat osm gólů.
Na konci to bylo trochu zdramatizované gólem, který jsme dostali v oslabení. Ale pak nám to tam naštěstí napadalo. Jsem rád, že vyšly přesilovky a fungovalo, co mělo.“

Čekal jste podobně divoký průběh?
Oni mají hodně ofenzivních obránců, myslím, že tohle nebude ten klasický švédský tým, který hraje strojově do obrany jako v minulosti. Nasadili hodně hráčů z NHL, kteří to mají těžké. Musejí se srovnat s jiným hokejem. Nejsou zvyklí na rozměry hřiště, k tomu je třeba připočítat časové posuny.

Jak se vy cítíte po náročném programu v KHL?
Je to dobrý. Pár dní jsem měl volno, trenér mě nechal od hokeje odpočinout. Ani jsem se nekoukl na brusle. Hodil jsem je do kouta a zapomněl na to, že jsme prohráli finále s Petrohradem. Začala pro mě jiná etapa.

Už jste zase správně hokejově hladový?
Chuť mám velkou! (zdůrazňuje)

Začátek utkání se Švédy byl výjimečný tím, že jste nastoupili v retro svetrech. Je to velký rozdíl v porovnání s klasickými dresy?
Při hře to člověk nevnímá. Když jsme si je oblékali, tak jsem si říkal, jak jsou těžké, Prostě klasický svetr. Trošku jsme se pak bál, aby nám Švédové nevytáhli někde nitku a celé to nerozpárali. Nestalo se, takže dobrý. A celkový dojem? Mám tyhle věci hrozně rád, podobné akce bych dělal častěji.

Necháte si svetr na památku?
Za to, že jsme nad Švédy vyhráli, si ho nechat můžeme.

Dnes zakončíte domácí turnaj utkáním s Rusy. To je asi pro vás velká výzva vzhledem k tomu, že během sezony řádíte v KHL.
Těším se hodně. Drtivou většinu kluků znám z ligy, v ruské reprezentaci mám tři spoluhráče, náš trenér Vorobjov tam dělá asistenta. Už jsme se tady v Budějovicích potkali. Jelikož bydlíme ve stejném hotelu, krátce jsme pokecali.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz