Na střídačce bylo 25 kamenů, říká Kubalík. Kratěnu zajímal jen postup

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

3. března 2017, 22:16

Václav Jáchim

Dokázali to! Hokejisté Plzně svedli dramatickou bitvu na ledě pražské Sparty, dlouho prohrávali, ale ve třetím dějství srovnali a dokázali udržet výsledek až do konce normální hrací doby. Západočeši nakonec skolili favorita v nájezdech, což znamená, že v předkole narazí na Vítkovice. Ale to není až tak podstatné. "Před zápasem jsme věděli, v jaké jsme situaci. Co potřebujeme. Bylo to nervózní, hlavně začátek. Sparta nás v první třetině jasně přehrávala, Ten bod jsme však nakonec vydřeli," těší kapitána Ondřeje Kratěnu.

Dostih o konečnou účast v elitní desítce nabízel před 52. kolem několik možných scénářů, jeden zásadní se ale týkal Plzně. Svěřenci trenérů Straky, Vlasáka, Čiháka a Hanzlíka potřebovali minimálně bod, pak nebylo nutné čekat na výsledky Zlína či Olomouce. Ovšem dlouho to vypadalo, že Škoda velký sen nenaplní. Tahala totiž za kratší konec. "První třetina z naší strany nechci říci tragická, ale hodně špatná. Mohli jsme dostat dva tři góly, tam nás podržel Matěj Machovský. Asi jsme byli trošku svázaní tím, o co nám šlo. Tíhou zápasu. Díky Bohu jsme se z toho nějakým způsobem oklepali a začali hrát, i když to nebyl náš nejlepší výkon. Ale buďme za to rádi," líčí s úlevou Dominik Kubalík.

Kratěna: Soustředili jsme se na to, co chceme. Jsme rádi, že to vyšlo

Plzeň šla sice v páté minutě do vedení, které zařídil kmenový hráč Sparty ve službách hostů Martin Procházka, ovšem brzy srovnal Andrej Kudrna. A když ve 29. minutě využil přesilovku Jan Buchtele, museli Západočeši dotahovat. Velkou šanci dostali ve 44. minutě, rozhodčí Hradil s Bulanovem poslali na trestnou lavici postupně Nedomlela a Řepíka. Hosté měli 79 vteřin k dispozici výhodu pěti proti třem. Leč nic z toho nebylo. "S přesilovkami trošku bojujeme. Pět na tři jsme neproměnili, to je pravda, ale pak přišla další možnost a v ní jsme vyrovnali. Což nás udrželo ve hře," povídá Kratěna.

Klíčovou trefu zařídil Miroslav Indrák, potom už Západočeši věřili, že všechno dobře dopadne. Na jejich hokejkách nebyla patrná nervozita, byť šlo o všechno. A pořád se mohlo stát cokoli. "Myslím, že od druhé třetiny jsme se uklidnili úplně všichni a pak hráli, co jsme chtěli. Sparta byla také v klidu, ta už nikam nemohla spadnout. Hrála si svůj hokej, ale my se soustředili na to, co chceme. Jsme moc rádi, že to vyšlo," dodává nejzkušenější útočník týmu.

Jak běžel čas, šance hokejistů Škody stoupaly. "Když jsme dali gól na 2:2, říkal jsem si, že už to nějak ukopeme. Ať to bude jakkoli, že zápas zvládneme," povídá Kubalík. Podle Kratěny většina týmu věděla, jak se vyvíjí situace na ostatních stadionech. Kostka nad ledem průběžně přinášela čerstvé informace. "Podíval se každý, samozřejmě nás to zajímalo. Věděli jsme, že výsledky hrají pro nás. Ale stejně jsme si to museli vybojovat," reaguje kapitán Škody.

Naopak Kubalík se soustředil jen na svůj zápas. "Když ukazovali průběžné stavy, já měl zrovna ruce v dlaních. Nevěřil jsem tomu a měl pořád v hlavě, že nám nikdo nepomůže. Ani jsem pak dlouho nevěděl, jak všechno dopadlo. Jestli výsledky hrály pro nás, nebo ne... Nakonec jsme to nepotřebovali, zmákli jsme to sami," uleví si.

Kubalík: Trofej pro střelce loni a letos? Cítil jsem se tak nějak podobně

Jakmile doběhla časomíra k naplnění 60. minuty, propukli hosté v ohromný jásot. Měli splněno, poslední krůček udělali. Ovšem zápas pokračoval a nakonec pozměnil původně uvažované složení dvojic pro předkolo. "Nechci říci, že jsme prodloužení neřešili. Ale když skončila třetí třetina, bylo na střídačce 25 kamenů. Hned jsme si řekli, že pokud vyhrajeme, skončíme devátí," hlásí Kubalík.

Jelikož ale zápasy běžely souběžně, hokejisté pochopitelně neměli úplný přehled, jak bude nakonec vypadat pořadí po základní části. Mladá Boleslav podlehla v Liberci, Plzeň dokázala vyhrát na Spartě po nájezdech, při stejném počtu 73 bodů má lepší vzájemné zápasy. Škoda tedy skutečně končí devátá a v předkole jde na osmé Vítkovice.

Pro Ondřeje Kratěnu to však nebylo nikterak podstatné. "Nekalkukovali jsme, na koho půjdeme. To vůbec. Hlavně jsme se chtěli dostat do play off, to bylo hlavní," upozorňuje. Západočeši zachránili, co se dalo. Při vzpomínce na mizerný vstup do soutěže je pro ně postup velkým úspěchem. I odměnou za dřinu. "Nedávno jsem četl rozhovor, kde Kuba Klepiš napsal, že to ještě může být dobrá sezona. Já řeknu to samé. Věřím tomu," zmiňuje Kubalík. Jeho skvělý pocit se týká týmového úspěchu, ovšem sám přidal i dva individuální. Reprezentační útočník vyhrál žebříček extraligových střelců, nasázel parádních 29. branek. Se 48 body je navíc druhý v celkovém pořadí produktivity soutěže!

Trofej pro elitního kanonýra Kubalík dokázal obhájit, ačkoli loni měla Škoda lepší základní část. "Minulý rok se nám dařilo jako týmu, góly jsme dávali všichni," srovnává. "V této sezoně jsme špatně začali, po první třetině jsme měli jen osm bodů, což byla tragédie. Museli jsme to pak dohánět." Pocity prý má zhruba srovnatelné: "Podle bodů se mi teď dařilo víc, ale cítil jsem se tak nějak podobně. Hodně gólů jsme dával z přesilovek. Ať jsem nastupoval s kýmkoli, všichni mě hledali. A vycházelo to. Podíl na mých gólech má celý tým," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz