12 dní, 6 zápasů, 4 země. Klidně budu hrát všechno, tvrdí stachanovec Birner

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(ÖRNSKÖLDSVIK, od našeho zpravodaje) Pokud klapne původní plán, absolvují někteří čeští reprezentanti pořádnou porci zápasů. Účastníci Ligy mistrů by měli nasbírat šest zápasů za dvanáct dní ve čtyřech různých zemích, jedním z hokejových stachanovců je i Michal Birner. Útočník Liberce má za sebou extraligové bitvy a úterní duel Ligy mistrů proti Davosu. nyní odletěl s národním týmem do Švédska, pak čeká přesun směr Helsinky. A v neděli nakonec cesta přes Curych do Davosu. "Je toho dost, ale sezona není ve fázi, že bychom měli být nějak víc unaveni," tvrdí.

Liga mistrů drží stejné termíny jako loni, ovšem tehdy se duely play off týkaly jen Sparty. Teď přibyly Litvínov s Liberec, Bílí Tygři mají za sebou duel s Davosem. Vinou toho měl Michal Birner i jeho parťáci Michal Řepík s Radimem Śimkem poněkud zrychlený úterní večer.

"Když jsme dohráli utkání, zabalili jsme se a odjeli do Prahy. Bylo by to stejné, protože tam já a Řípa bydlíme. Jen jsme nešli spát domů, ale na hotel, kam jsme dorazili někdy kolem půlnoci. Zase tak hektické to nebylo. Jeli jsme s Michalem Řepíkem, nabízeli jsme to i Radimovi Šimkovi. Ale nechtěl, vyrazil sám. Prý mám malé auto," usmívá se někdejší útočník Lva, Turku a dalších klubů.

Soupeření se švýcarským soupeřem sledovalo vyprodané hlediště, hrálo se v rychlém tempu. Cítíte zápas v nohách?
"Bylo to docela náročné. Ligu mistrů bereme hodně vážně, do poslední minuty jsme se snažili s výsledkem něco udělat. Dohrávali jsme to na deset lidí. Možná to znát bude. Ale takhle to v hokeji bývá, únavu musíte co nejdřív rozjezdit."

Znamenal pro vás Davos nejtěžší prověrku v letošní Lize mistrů?
"Silné soupeře jsme měli už předtím. Třeba Skellefteu, kterou osobně považuju za nejlepší tým v Evropě. Pak Linköping, Davos... Oni hrají specifický hokej, hodně útočný. První třetinu jsme si jen zvykali na jejich hru, odskočili nám. Postupně jsme si vypracovali spoustu šancí, i tak zůstalo dvougólové manko. Nevadí, jedeme dál, prohrávat o dva góly v hokeji není nic hrozného. Věříme si, máme dostatečně silný tým na to, abychom souboj zvrátili na naši stranu a postoupili." 

Vzhledem k CHL máte náročný program. Za dvanáct dní sehrajete šest zápasů ve čtyřech zemích. Slušná porce, co říkáte?
"Je to jako v play off, kde se obvykle hraje obden. Nebo dva zápasy za sebou. Sezona je naštěstí ve fázi, kdy únava není tak výrazná, nějak to zvládneme. Až po odvetě v Davosu bude důležité si odpočinout, vrátit se tak, abychom byli nachystaní na ligu.“

Když mluvíte o regeneraci - co přesně vám pomůže optimálně dobít baterky?
"Ačkoli
 máte málo času, musíte pracovat i mimo led. Dát si posilovnu, protáhnout se, zacvičit, abyste sílu neztratili. Ale ve světě je tenhle režim úplně normální. Na jednu stranu bývá lepší, když jdou zápasy rychle po sobě. Mně osobně to vyhovuje víc. Nevypadnete ze zápasového tempa, nad ničím nepřemýšlíte. Hrajete jenom hokej.“

Pomohou zkušenosti například z pražského Lva, kde jste zažil podobně našlapaný itinerář utkání a cestování?
"Znám to nejen ze Lva, ale i z Finska, kde se za zápasy také jezdí daleko. A hodně dlouho. Ve Lvu jsme pokaždé létali, ve finské lize se i dlouhé štreky jezdí autobusem. Česká extraliga je proti Finsku mnohem lehčí, cestování určitě o poznání příjemnější.“

Trenér Vůjtek naznačil, že účastníci Ligy mistrů vynechají jeden z víkendových zápasů turnaje Karjala. Mluvili jste o tom spolu? 
"Nebavil jsem se s nikým, nevím, jaké jsou plány. Klidně budu hrát každý zápas, s klukama jsme připravení. Víme, co nás čeká. My tři s Řípou a Radimem Šimkem pak cestujeme v neděli z Helsinek do Curychu, kde na nás bude čekat auto a to nás odveze do Davosu. Ostatní kluci se z Liberce také přesouvají v neděli, v pondělí tam budeme trénovat a další den hrát. No, trošku si pocestujeme po Evropě, ale jak jsem řekl - tohle k hokeji patří."

Ještě předtím nastoupíte za reprezentaci, v níž došlo přes léto k několika změnám. Jak jste se těšil na spolupráci s novým trenérem Vůjtkem? 
"Je to kouč s velkým jménem, má za sebou hodně úspěchů. Jsem hodně zvědavý, jaké to pod ním bude, jak bude vypadat náš systém. Za minulá léta se v nároďáku udělal kus práce, zabudovala se velká spousta hráčů, kteří posléze odešli z naší ligy do KHL. Celkově se to poslední dobou dělá v českém hokeji hodně dobře. Doufám, že to na Karjale potvrdíme a vybojujeme slušný výsledek. Švédsko, Finsko i Rusko postavily silné výběry, nemíní nikoho zkoušet. Berou to nejsilnější, chtějí výsledky. Bude to pro nás velký test.“

Kouč plánuje, že vás s Michalem Řepíkem nechá pohromadě. Bude těžké přenést současnou pohodu a souhru z Liberce na mezistátní scénu?
"S Michalem hrajeme spolu už nějakou dobu, víme o sobě. Snažíme se o jednoduchý hokej. Na Karjale hodláme hrát úplně stejně jako v Liberci. Uvidíme, ale myslím, že by to mohlo fungovat i tady.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz