Napodobí Marjamäki kouče Jalonena? Má Aha, Filppulu či Rantanena

Foto: Vladimír Koláček

24. dubna 2017, 14:40

Václav Jáchim

Minulá sezona vyšla finskému hokeji neskutečně, málem z toho byl velký zlatý hattrick. Svůj šampionát vyhrála nejprve dvacítka, na domácím ledě v Helsinkách dokráčela na nejvyšší stupínek, to samé se povedlo posléze také osmnáctce. Při květnovém turnaji elitní kategorie pak hokejisté Suomi dokázali postoupit do finále, nad jejich síly byla jen bezkonkurenčně nejlepší Kanada. Úspěšný kouč Kari Jalonen se rozloučil stříbrem, načež zamířil do švýcarského Bernu. Vlády na finským národním týmem se ujal Lauri Marjamäki.

Progresivní kouč začal podobně jako Rikard Grönborg nebo Josef Jandač na Světovém poháru. Ovšem v Torontu finský výběr zklamal. Nepostoupil ze skupiny, kritici Marjamäkimu vyčítali mizerný herní projev a nevyvážené složení mužstva. Pravdou je, že prostor dostala řada nadějí, tým postrádal víc zástupců střední generace. Ovšem do budoucna se Seveřané obávat nemusejí, jejich potenciál je neskutečný. Do zámořské NHL se bleskově prosadili supertalent Patrik Laine, pravidelně za Atlantikem váleli mladíci jako Rantanen, Aho, Määttä, Teraväinen, Mikael Granlund. Příležitost dostal další výjimečný junior Puljujärvi. na farmě ji vyhlížel Kasperi Kapanen.

Podobně jako v případě jiných evropských zemí nebylo u Finů dlouho jasné, kdo je před cestou na šampionát doplní ze zámoří. Soupeři české reprezentace v základní skupině měli poměrně na výběr, ale Marjamäki věděl, že potřebuje také zkušené bojovníky, kteří už mají něco za sebou. V letošním Euro Hockey To nebyla od Suomi žádná sláva, před startem Carlson Hockey Games nasbírali finští reprezentanti devět bodů a v průběžném pořadí jim patří poslední příčka.

Zklamáním skončil pro vicemistry světa především domácí turnaj Karjala, loni v listopadu porazili před svým publikem jen rivaly ze Švédska. Možná proto teď sáhl kouč Marjamäki po hráčích, s nimiž se už možná tolik nepočítalo. Do přípravy na vrchol sezony nastoupil obránci Kivistö, Kukkonen, Hietanen, bývalý pražský Lev Jaakola či Ville Lajunen. Brankářskou trojici tvořili Metsola, Säteri a Ortio. Parádní sezonu může na MS korunovat Miro Aaltonen, který nedávno uzavřel smlouvu s Torontem, za Boston loni válel Joonas Kemppainen (nyní Novosibirsk). Spoustu zkušeností má na pažbě Mika Pyörälä z Oulu. Kádr se postupně měnil, Marjamäki sledoval play off domácí SM-Liigy i vyvrcholení jiných soutěží v Evropě. A samozřejmě kontaktoval posily z NHL.

Lauri Marjamäki má ze zámoří prozatím k dispozici šestici hokejistů. Největší osobností je bezpochyby Valtteri Filppula, někdejší útočník Detroitu a Tampy Bay letos nastupoval za Philadelphii. V Carolině absolvoval premiérový ročník NHL Sebastiana Aho, dres Colorada oblékal jiný mistr světa do 20 let 2016 Mikko Rantanen. Další talent Jesse Puljujärvi dostal souhlas od Edmontonu, ačkoli Oilers pokračují v play off, Markus Hännikainen zase zaujal v barvách Columbusu. Mezi obránce zařadil Julius Honka z Dallasu, který nastoupil za finskou reprezentaci už minulý týden na Slovensku. Další hokejisté NHL patrně doplní kádr až těsně před světovým šampionátem.

Vstup do přípravného období měli Finové netradiční, první zápasy absolvovali v Budapešti proti hráčům Maďarska. Zápasy proběhly v rámci oslav 90. výročí založení tamního hokeje. Borci Suomi následně absolvovali duely Euro Hockey Challenge s Dánskem a na Slovensku. Do turnaje Carlson Hockey Games vstoupí severský výběr ve čtvrtek od 18:30 hodin, na českobudějovickém ledě bude soupeřem domácí reprezentace.

Nominace Finska na Carlson Hockey Games 2017:

Brankáři:
Juha Metsola (Chabarovsk, KHL), Harri Säteri (Podolsk, KHL), Joni Ortio (Skelleftea, AIK).

Obránci:
Julius Honka (Dallas, NHL), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva, KHL), Tommi Kivistö (Jekatěrinburg, KHL), Topi Jaakola, Ville Lajunen (oba Jokerit Helsinky, KHL), Joonas Järvinen (Kunlun, KHL), Lasse Kukkonen (Oulu), Atte Ohtamaa (Kazaň, KHL), Veli-Matti Vittasmäki (Ilves Tampere).

Útočníci:
Valtteri Filppula (Philadelphia, NHL), Mikko Rantanen (Colorado, NHL), Sebastian Aho (Carolina, NHL), Markus Hännikainen (Columbus, NHL), Jesse Puljujärvi (Edmonton, NHL), Miro Aaltonen (Podolsk, NHL), Oskar Osala (Magnitogorsk, KHL), Joonas Kemppainen (Novosibirsk, KHL), Tomi Sallinen (Kunlun, KHL), Antti Pihlström (Jokerit Helsinky, KHL), Roope Hintz, Juhamatti Aaltonen (oba IFK helsinky), Olli Palola (Växjö, Švédsko), Mika Pyörälä (Oulu), Sakari Manninen (Jyväskylä).

Trenér: Lauri Marjamäki.

Program Carlson Hockey Games 2017:

Čtvrtek 27. dubna:
18:30 Česko – Finsko (Č. Budějovice)
18:30 Švédsko – Rusko (Stockholm)

Sobota 29. dubna:
13:00 Rusko – Finsko (Č. Budějovice)
17:00 Česko – Švédsko (Č. Budějovice)

Neděle 30. dubna:
14:30 Švédsko – Finsko (Č. Budějovice)
18:30 Česko – Rusko (Č. Budějovice) 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz