Národní tým uctí Holíkovu památku. Rána pro český hokej, říká Novotný

17. dubna 2015, 12:40

Adam Bagar

(UMEA, od našeho zpravodaje) Zpráva o úmrtí legendy českého hokeje Jaroslava Holíka zasáhla také český národní tým, který se právě připravuje ve švédském městečku Umea na další prověrku před MS. Ještě před startem pátečního souboje se Švédy uctí oba týmy jeho památku minutou ticha. A na rukou reprezentantů pak najdeme černé pásky. "Byl to člověk, který toho hodně moc dokázal," vzpomíná Jiří Novotný na bývalého vynikajícího hokejistu, trenéra i člověka.

Nepříjemnou zprávu se čeští reprezentanti dozvěděli během snídaně, při níž rázem došla mnohým z nich chuť na jakékoli jídlo. "Je to veliká rána pro celý český hokej, pro rodinu a řadu dalších. Je ho ohromná škoda," líčí sklesle Jiří Novotný, jenž vzpomíná na Jaroslava Holíka jenom v dobrém. "Nikdy jsem s ním neměl žádný problém, měl rád pracovité hráče a já jsem nikdy nebyl žádný technik, co dá padesát branek za sezonu."

"Jaroslav Holík byl člověk s velkým hokejovým srdcem, každý by si z něj měl vzít příklad."

"Budu na něho vzpomínat v dobrém. Byl to sice tvrdý trenér, ale hodně moc toho dokázal. Měl svoje názory, které se někomu možná zdály tvrdší, ale zase na druhou stranu co měl na srdci, tak to řekl," pokyvuje uznale Jiří Novotný, který si v minulosti rovněž prošel jeho tvrdým drilem. "Měl jsem to štěstí, že mě kdysi trénoval v reprezentační dvacítce," pátrá v paměti zkušený jednatřicetiletý hokejista ruského Lokomotivu Jaroslavl.

Holíkovy trenérské schopnosti na vlastní kůži zažil i čtyřnásobný světový šampión Martin Procházka, který momentálně u reprezentace plní funkci tiskového mluvčího. "Byl to sice velký bouřlivák, ale zrovna na mě byl hodný. Byl tvrdý hlavně na ty své jihlavské hokejisty. Třeba takový Viktor Ujčík by mohl vyprávět, dával jim pořádnou sodu. Nám ostatním říkal, že stejně za rok zmizíme. Jeho odchod je velká škoda," říká Procházka.

Nepříjemná zpráva o úmrtí Jaroslav Holíka, jemuž bylo 72 let, zasáhla pochopitelně také trenéry. "Je to nepříjemné o to více, že byl docela mladý. Je to velká škoda. Ale co se dá dělat, život jde dál," říká asistent trenéra Jaroslav Špaček, který společně s celým týmem uctí jeho památku už v pátek večer při bitvě se Švédy. Reprezentace nastoupí na rukou s černými páskami a před úvodním buly by měla proběhnout minuta ticha.

"Byl to člověk s velkým hokejovým srdcem. Každý by si z něj měl vzít příklad, jak bojoval nebo hrál. Snad si z toho kluci něco vezmou. Je škoda, že se to stalo zrovna těsně před šampionátem. Jarda Holík byl zrovna jednou z legend, která si na šampionátech zahrála. Je to špatné," smutní Jaroslav Špaček, který se připravuje už na večerní duel se Švédy v rámci Euro Hockey Tour, na programu je v městečku Umea od 19 hodin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz