Naše heslo je pokora! tvrdí kouč Petr. Osmnáctka má Zachu i Zbořila

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Jsou natěšení a odhodlaní, žene je příklad starších hokejistů. Reprezentanti do 18 let jsou v závěrečné fázi přípravy na mistrovství světa ve Švýcarsku, kde budou obhajovat loňské senzační stříbro. Letošní parta by ráda navázala na ročník 1996, ale úvahy o medailích zatím nikde nevytrubuje. "Bylo by špatně, kdybych řekl, že o ně nejedeme hrát. Ale chtěl bych zdůraznit: tenhle tým by měla charakterizovat pokora a respekt!" konstatuje hlavní kouč Jakub Petr.

Úspěšný trenér u mužstva zůstal i s asistentem Petrem Svobodou, manažerem Milanem Hniličkou a dalšími členy realizačního štábu. Všichni se už od loňského Memoriálu Ivana Hlinky snaží zachovat stejné formu, pohodu,chemii a pohodu. "Všichni víme, co se nám povedlo loni. Tehdy jsme měli i obrovskou porci štěstí, slova jít krůček po krůčku tedy v našem případě nejsou jen oblíbenou frází. Zkouškou projde týmový duch. Nedá nám to, abychom letošní a loňské mužstvo nesrovnali. Herně to podobné je, ne-li lepší. Ale uvidíme. Určitě bych šestadevadesátky nevyvyšoval nad letošní ročník," říká Petr.

Odhadovat šance je velmi obtížné. Cesta za případnou obhajobou bude každopádně něco jako zdolávat Mount Everest. "Mistrovství bude vyrovnané, hranice mezi čtvrtfinále a dalšími souboji je velmi úzká. Jak můžeme s každým vyhrát, tak i prohrát," pokračuje. V loňské osmnáctce váleli Pastrňák, Vrána, Mašín, Vaněček, ovšem mužstvo zdobily silné vazby a parta. Ze zámoří tehdy dorazil jen Karabáček. "Teď máme šest hráčů ze zámořských CHL, Ještě dnes jsme řešili některé otazníky, proto je zatím nominace širší," hlásí hlavní kouč. 

Ve finálním výběru by mělo být sedm obránců a 13 útočníků, k zúžení dojde v průběhu závěrečného kempu v Rokycanech. "Existují svazové smlouvy, které hráče zavazují k účasti na MS osmnáctek. Loni se to týkalo jen Václava Karabáčka, jehož klub vypadl z play off, letos máme hráčů ze zámoří víc. Osobní kontakt s manažery a trenéry vede hlavně Milan Hnilička. Povedlo se nám uvolnit Daniela Krenželoka, ačkoli klub stále hraje play off. Doufáme v příjezd Filipa Chlapíka a Tomáše Šoustala, ale jejich kluby postoupily a vypadá to, že se hráči na kemp nedostaví. Je otázka, jestli budeme čekat dál. Už na minulém soustředění se zapojil Šimon Stránský, přijede také Pavel Zacha," vypočítává Petr.

Národní tým osmnáctiletých zahájil přípravu na šampionát v Kravařích, kde se sešlo 16 hokejistů, posléze Břeclavi se přidali další hráči. Libor Hájek například dorazil hned po vyřazení Komety ze semifinále extraligového play off. "Dvakrát jsme hráli se Slovenskem a sestava ze druhého zápasu se už blížila našim představám ohledně určitých vazeb, i když jsme samozřejmě ještě nebyli kompletní," dodává Petr.

Nejvíc zkušeností se světovými šampionáty má Pavel Zacha, který pojede na šampionát osmnáctek už potřetí. Útočník kanadského týmu Sarnia Sting se letos zúčastnil MS dvacítek stejně jako Daniel Vladař, David Kaše a Michael Špaček. Všichni zmínění hokejisté mají navíc doma stříbro z loňského šampionátu osmnáctiletých ve Finsku, kde byli členy úspěšného týmu rovněž zadák Jakub Zbořil a útočník Filip Chlapík.

V širší nominaci najdeme šest krajánků ze zámořských CHL (Zbořil, Krenželok, Zacha, Stránský, Šoustal a Chlapík), Koblížek nastupoval za finské Oulu. Tipsport extraligu hrál pro změnu pravidelně pardubický Michael Špaček, šanci dostali i Libor Hájek nebo Lukáš Jašek. Prozatím symbolické starty v nejvyšší soutěži si připsali Martin Adámek, Filip Hronek, Filip Suchý a Aleš Furch. V první lize se zase objevil David Kaše, Lukáš Anděl nebo brankář Daniel Vladař. Členové letošní osmnáctky tedy mají na kontě poměrně dost zkušeností s dospělým hokejem.

Příprava na mistrovství světa ve Švýcarsku vyvrcholí krátkým kempem v Rokycanech, kde se budou mladí reprezentanti chystat do nedělního odjezdu. Směr dějiště turnaje vyrazí výprava v neděli 12. dubna, tentýž den večer má ve Švýcarsku naplánován první trénink. Generálkou na šampionát bude přátelský duel proti Švédsku, který se uskuteční v pondělí 13. dubna.

Širší nominace reprezentační osmnáctky na mistrovství světa ve Švýcarsku (16. - 26. dubna 2015, Zug a Lucern):

Brankáři (3):
Daniel Vladař (Kladno), Aleš Stezka (Liberec), Jan Růžička (Ml. Boleslav). 

Obránci (9):
Jakub Zbořil (Saint John, QMJHL), Libor Hájek (Kometa Brno), Martin Weinhold (K. Vary), Petr Kalina (Sparta Praha), Marian Adámek (Třinec), Vojtěch Budík (Pardubice), Filip Hronek (Hradec Králové), Lukáš Kaňák (Plzeň), Daniel Krenželok (Val-d´Or, QMJHL).

Útočníci (15):
David Kaše (Chomutov), Michael Špaček (Pardubice), Pavel Zacha (Sarnia, OHL), Adam Chlapík (Charlottetown, QMJHL), Šimon Stránský (Prince Albert, WHL), Tomáš Šoustal (Kelowna, WHL), Lukáš Jašek (Třinec), Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Lukáš Anděl (Jihlava), Jan Dufek, Filip Dvořák (oba Kometa Brno), Filip Suchý (Plzeň), Aleš Furch (Slavia Praha), Martin Svoboda, Ondřej Procházka (oba Sparta Praha).

Náhradníci:
Rostislav Šnajnar (Kometa Brno), Michal Gago (Zlín), František Wágner (Chomutov). 

Realizační tým:

Manažer týmu: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Jakub Petr.
Asistent trenéra: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Video trenér: Aleš Vladyka.
Lékař: MUDr. Milan Novotný.
Kondiční trenér: Igor Horyl.
Fyzioterapeutka: Barbora Krajsová.
Kustodi: Petr Brouzda a Oldřich Kopecký. 

Program české osmnáctky v základní skupině MS:

Čtvrtek 16. dubna:
19:45 Česká republika - Finsko

Pátek 17. dubna:
15:45 Česká republika - Lotyšsko

Neděle 19. dubna:
18:45 Česká republika - Kanada

Úterý 22. dubna:
19:45 Česká republika - Švýcarsko

Všechny zápase sehraje český výběr v Zugu, druhou skupinu hustí Lucern.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz