Nažhavení Češi srazili Němce, v úvodním duelu přípravy na MS si zastříleli

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

6. dubna 2016, 20:05

Václav Jáchim

Nejdřív oťukávaná, pak hezké kombinace, spousta krásných gólů a sladké vítězství. Čeští hokejisté zvládli na jedničku vstup do přípravy před světovým šampionátem. Svěřenci trenéra Vůjtka v úvodním duelu Euro Hockey Challenge porazili Němce, o vítězství rozhodli ve druhé třetině, kdy se střelecky prosadili Rutta s Holíkem. Houževnatí západní sousedé posléze odpadli, Češi hráli s chutí a ve finiši předvedli parádní kanonádu. Odvetu uvidí opět Ústí nad Labem, druhý duel se hraje v pátek 8. dubna od 18 hodin.

Český národní tým vstoupil do programu přípravných utkání po dvou kempech ve Velkých Popovicích. Proti Němcům poslali trenéři do branky Francouze, mezi beky chyběl lehce zraněný Kolář. Pozice třináctého útočníka připadla Horákovi, přičemž mimo sestavu tentokrát zůstali další Jihočeši Gulaš s Červený. Do Ústí nad Labem se mezistátní zápas vrátil poprvé od srpna 2007, vzájemné klání stejných soupeřů tehdy skončilo vítězstvím německého výběru 4:2.

Zatímco Češi jsou pohromadě třetí týden, Němci se sjeli po vlastní ose až v pondělí do Ústí nad Labem. Protivníci měli dlouhé volno, najít optimální zápasové tempo není jen tak. První třetina tomu odpovídala. Hrálo se rychle, s akcemi na obou stranách. Ale hokejová krása k vidění moc nebyla. V šesté minutě se před brankářem Niederbergerem na chvilku zjevil nepokrytý Zohorna, Francouz se zase rozehřál při tutovce Flaakeho - jeho pokus vytáhl domácí gólman ramenem.

Nebezpečný pokus ukázal kapitán Červenka, po dlouhé přihrávce Zámorského uháněl na německou klec Radil, jenže neskóroval. Z dobré pozice přestřelil Zaťovič, na opačné straně zase hrozil šikovnou tečí Schütz. Duel neprobíhal v bouřlivé atmosféře, první příprava českého národního týmu před mistrovstvím světa místní úplně netáhla. Po přestávce dostal duel větší spád. V čase 23:04 šli do vedení domácí, parádní zakončení předvedl Martin Dočekal a slavil premiérovou trefu v reprezentaci - 1:0.

Jenže soupeř záhy srovnal, stačilo k tomu 89 vteřin. Obránce Akdag krásně našel v levém kruhu volného Felixe Schütze a útočník švédského Rögle pálil bez přípravy do odkryté brány - 1:1. Ale český národní tým to nezaskočilo, reprezentanti zařadili vyšší rychlostní stupeň a po počátečním oťukávání zabrali. Další novic Káňa mířil nejprve do tyče, Hruška neuspěl ránou z prostoru mezi kruhy. V čase 30:23 si fanoušci zařvali podruhé, do palebné pozice si sjel obránce Jan Rutta, jemuž hezky nahrál Červenka - 2:1. Němci se pokoušeli odpovědět, Francouz ukázal bleskový reflex při zakončení Buchwiesera, později neuspěl po kličce do bekhendu Brandt.

Ale poslední akce byla už za stavu 3:1. V čase 36:53 předvedl parádní koncovku Petr Holík. Zlínský útočník si v pásmu počkal, zamířil a nekompromisně napálil kotouč k tyči. Český tým pak dál bavil hezkými kombinacemi, hrál s chutí, předváděl zajímavé nápady. V porovnání s extraligovým play off poměrně bezstarostný duel nabídl německé vzepětí v úvodu třetího dějství, Francouz vytáhl další perfektní zákrok proti Kinkovi, jenž byl před ním sám. Když se zdálo, že domácí odolají, natlačil se před Francouze Simon Danner a střelou pod horní tyčku dal svěřencům kouče Sturma naději - 3:2.

Ta však trvala přesně 59 vteřin, Češi bleskově odpověděli. V čase 47:08 překonal Niederbergera bojovník Koukal a znovu zvýšil náskok- 4:2. A to nebylo všechno. Po vyloučení Nicolaie Goce hráli reprezentanti druhou přesilovku a trestali: v čase 49:45 se chytrou tečí prosadil Lukáš Radil, puk poslal na bránu obránce Kundrátek - 5:2. Závěr duelu proběhl v režii domácího výběru, v 55. minutě přidal další zářez Petr Holík - 6:2, načež v přesilovce po 47 vteřinách skóroval Tomáš Vincour a skóre posunul do drtivého poměru 7:2. Zpočátku vyrovnaný duel nakonec vyzněl jasně ve prospěch domácího výběru, Češi uštědřili německým sokům debakl.

Výsledek prvního utkání české reprezentace v přípravě na MS:

ČESKO - NĚMECKO 7:2 (0:0, 3:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 24. Dočekal (Hrabal), 31. Rutta (Červenka, Doudera), 37. Holík, 50. Radil (Kundrátek, Kempný), 48.Koukal (Vincour), 55. Holík (Zohorna, Doudera), 56. Vincour (Koukal) - 25. Schütz (Akdag), 47. Danner (Müller).
Rozhodčí: Fraňo, Hejduk - Ondráček, Suchánek.
Vyloučení: 1:4.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 36:18.
Diváci: 3012.
Nejlepší hráči: Pavel Francouz - Sinan Akdag.
Česko: Francouz - Kundrátek, Kempný, Rutta, M. Doudera, Zámorský, Krejčík, Jank, Hrabal - Radil, Koukal, Vincour - Červenka, Holík, T. Zohorna - Kašpar, Kousal, Zaťovič - Dočekal, J. Hruška, J. Káňa. Trenéři: Vůjtek a Kalous.
Německo: Niederberger - Reul,N.Goc, Müller, Akfdag, Kohl, Brückner, Ebner - Höfflin, M. Goc, Ullmann - Flaake, Pietta, Brandt - Macek, Schütz, Krämmer - Kink, Danner, Buchwieser. Trenéři: Sturm a Künast.

Další program české reprezentace před MS v Rusku:

Euro Hockey Challenge:

Pátek 8. dubna:

18:00 Česko - Německo (Ústí nad Labem)

Středa 13. května:

19:45 Švýcarsko - Česko (Visp)

Pátek 15. května:

20:15 Švýcarsko - Česko (Biel)

Euro Hockey Tour:

Čtvrtek 21. dubna:

18:30 Finsko - Česko (Oulu)

Sobota  23. dubna:

15:00 Finsko - Česko (Kouvola)

Středa 27. dubna:

19:20 Česko - Švédsko (Znojmo)

Pátek 29. dubna:

19:20 Česko - Švédsko (Znojmo)

Generálka na mistrovství světa:

Úterý 3. května:

18:00 Česko - Kanada (Praha, O2 arena)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz