Nechci experimentovat, hlásí Jandač. Tým pro olympiádu bude 15. ledna

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

5. října 2017, 18:14

Václav Jáchim

Dva podniky Euro Hockey Tour, dohromady šest utkání. Reprezentační trenér Josef Jandač nemá moc prostoru k tomu, aby otestoval aktuální formu kandidátů před startem olympijských her. Proto se při výběru hráčů nepustí do žádných nečekaných akcí. "Moc experimentovat nechci, i když nějaké novější jméno se třeba objevit může. Ale je olympijská sezona, dáme příležitost těm, kteří mají šanci jet do Koreje," připomíná.

Hlavní kouč v uplynulých dnech řešil především program závěrečného kempu a přípravy na první vrchol sezony, neustále také mapuje výkonnost hokejistů doma i za hranicemi. "Uvažuju, že bych vyjel na některé zápasy KHL. Ale v Moskvě hraje jen Radil, najít optimální rozpis zápasů s ohledem na cestování není snadné. Možná vyrazím na Slovan do Bratislavy, mám také přístup k přenosům z ligy a mohu tedy sledovat jakýkoli zápas," konstatuje.

Zároveň hlídá formu u dalších uchazečů. "Fit není Roman Červenka, podle dostupných zpráv by snad do 14 dnů mohl začít hrát. Pokud se tak stane, jel by se na Fribourg podívat Jarda Špaček, v týmu působí také Michal Birner. Za Davos pak hraje Robert Kousal," přibližuje. Ze Skandinávie se našinci v podstatě vytratili, hlavní skupiny hokejistů pro olympiádu působí doma a v ruské Kontinentální lize.

Kdyby se neblížily olympijské hry, zachoval by Jandač podobný postup jako loni. "Na Karjalu bychom zařadili některé mladší kluky, abychom je viděli v těžkých zápasech a také tím pádem rozšířili možné varianty třeba pro mistrovství světa. Ale teď k tomu nebude prostor," upozorňuje. Vyladit souhru, vytvořit vazby v týmu a najít optimální složení – to budou hlavní úkoly pro úvodní dva podniky letošního Euro Hockey Tour. Reprezentanti půjdou poprvé do akce ve druhém listopadovém týdnu, kdy se koná turnaj Karjala. Ovšem zároveň se hrají i některé zápasy KHL, pokračuje Liga mistrů. "V minulosti jsem udělal nějaké kompromisy, letos ale nechci. Olympiáda se blíží," hlásí logicky kouč.

Podle pravidel IIHF mohou národní týmy využívat hráčů sedm dní před prvním zápasem. Jandač tedy dostane ovečky nejpozději 7. února. Ale rád by samozřejmě dřív. "Uvidíme, jaký bude vývoj. Extraliga se totiž hraje ještě 4., 6. a 8. února, my bychom ale už sedmého rádi odletěli do Koreje na kemp," potvrzuje. Představitelé tuzemské nejvyšší soutěže jednali o kalendáři ročníku 2017-18 ještě v době, kdy to vypadalo, že na olympiádu pojedou hvězdy NHL. V tom případě by se do českého výběru dostali jeden nebo dva hráči z TELH. Ale třeba také žádný.

Nyní je jiná situace, rozvrh nejvyšší soutěže na únor není pro národní tým optimální. Existuje údajně možnost, že 49. kolo bude z 8. února přeloženo, ovšem jistota zatím chybí. "Naopak kluci z KHL by měli být teoreticky volní 23. ledna, Rusové kladou na olympiádu velký důraz. Budeme se snažit, aby kluby hráče pustily a zbytečně je nedržely. Jelikož pak budou mít poměrně dlouhou pauzu, zajistíme jim tréninky - nejspíš v Praze," plánuje Jandač. Do Koreje odletí mužstvo 7. února. "Kdyby to šlo, chtěli bychom i dřív, protože by se hodil čas na aklimatizaci a tréninky. Ale asi to možné nebude," tuší hlavní trenér. Aby toho nebylo málo, 6. února se uskuteční finále Ligy mistrů.

Jiné evropské soutěže mají zimní program utkání odlišný. "Ve Švýcarsku se hraje do 3. února, ve Švédsku tuším do 10. února. Finové pokračují i během olympiády," přibližuje Jandač. Pokud poslední kolo Tipsport extraligy před olympiádou zůstane 8. února, vybraní reprezentanti si budou potřebovat trošku odpočinout. Kdyby náročný start února odlehčilo jedno kolo přesunuté dejme tomu na některé podzimní úterý, Jandač by to přivítal. "Každopádně víme, že hráče budeme mít nejpozději 7. února, kdy také odlétáme do Koreje," dodává. Konečnou nominaci musí nahlásit Českému olympijskému výboru do 15. ledna 2018, na oficiální soupisku mohou tři brankáři a 22 hráčů v poli.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz