Nejsme spokojeni, říká Reichel. Ztratí Hájka, Válu, Budíka a další opory!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Se svěřenci pracoval na letních kempech, trenér Robert Reichel věděl, že na Memoriálu Ivana Hlinky bude potřeba maximum kondice a herní pohody. O úspěchu ale nakonec rozhodoval jediný vstřelený gól. Kdyby ho ve vyrovnané kovbojce se Švédy jako první vstřelili Češi, dost možná v Břeclavi hráli o medaile. Jenže uspěl soupeř a osmnáctka nakonec obsadila až šestou příčku. "Nejsme spokojeni, chtěli jsme jít do semifinále. Postup sice nebyl daleko, ale nezvládli jsme to," konstatuje jasně Reichel.

Jeho bojovníci sehráli na jihu Moravy pět utkání, vyhráli dvě - přípravu s Američany a pak druhý duel turnaje proti Švýcarsku. V zápase s Kanadou se ukázala kvalita soupeře, i když junioři statečně vzdorovali. Všechno se seběhalo tak, že rozhodoval zmíněný duel se Švédy. "Bylo to buď, anebo. Jako čtvrtfinále mistrovství světa. Dlouho se čekalo na první branku, my ji bohužel nedali. Mrzí mě to," lituje olympijský vítěz z Nagana.

Národní tým drželi oba brankáři Brízgala s Kořenářem, osmnáctka měla vcelku pevnou obranu. Největší rezervy se týkaly ofenzivy. "Je pravda, že gólů jsme dali málo," souhlasí Reichel. "Moc nevím, čím to přesně bylo, protože s koncovkou jsme předtím neměli větší potíže. Branek nám tam padalo dost. Možná se projevilo, že šlo o první turnaj sezony, težko říci. S finální fází jsme se ale potýkali," dodává.

Zlomit ve svůj prospěch bitvu s Tre Kronor, hodnocení by bylo pochopitelně příznivější. "Bylo to vyloženě o prvním gólu, jinak jsme hráli vyrovnané utkání. Říkám si, že tahle zkušenost může klukům hodně pomoci. Na mistrovství světa nás budou podobné zápasy čekat. Utkání se Švédskem jsme neuhráli, na druhou stranu musím vyzdvihnout maximální bojovnost a přístup hráčů. Ve všech utkání jeli nadoraz, nechali tam všechno," rozebírá.

Po skončení základní skupiny usilovali Češi o konečnou pátou příčku, loučení s Memoriálem Ivana Hlinky si ovšem představovali jinak. "Proti Americe jsme začali slušně, vstup jsme měli dobrý. Bohužel rozhodly tři až čtyři minuty druhé třetiny, kdy jsme inkasovali a pak už náskok soupeře nedohnali. Ačkoli jsme se snažili vyrovnat, dotáhnout se nám nepovedlo," lituje. Šesté místo znamená pro osmnáctku ústup z pozic, ovšem každý ročník je jiný. Ten předchozí (1997) bral v Břeclavi stříbro, na mistrovství světa ve Švýcarsku ale vypadl ve čtvrtfinále.

Reichel věří, že letošní parta prožije opačný příběh. Náladu mu však zároveň kazí hromada odchodů reprezentantů za Atlantik. "Sám ještě přesně nevím, kdo zůstane k dispozici. Někteří hráči jsou draftováni do CHL, jiní nikoli, ale také chtějí jít do Ameriky," reaguje. Jistí by měli být obránci Vála, Kachyňa, Hájek, Budík, útočníci Bělohorský a Kantner. "Co jsem slyšel, možná ztratíme i Pšeničku nebo Šmerhu, Uvidíme," dodává. Osmnáctka asi pěkně dlouho nebude kompletní. A je otázka, zda se tak stane aspoň na mistrovství světa v USA.

Hokejisté mají sice podepsané reprezentační smlouvy, ovšem pokud jejich kluby půjdou daleko v play off, národní dres neobléknou. Sami se tím vystavují riziku zaplacení pokuty (nákladů) za účast na přípravných akcích, jakákoli ztráta bude nepříjemná z hlediska celkového výkonu mužstva. Český juniorský hokej nemá přehršel talentů jako Kanada či Rusko. "Nemá cenu předbíhat, je teprve srpen. Mnozí hráči chtějí odejít. My jako trenéři s tím nic neuděláme. To je prostě realita," doplňuje.

Robert Reichel s kolegou Patrikem Augustou a manažerem Jiřím Lálou budou během sezony pečlivě sledovat jednotlivé ovečky. Zkusí vyjednat jejich start na přípravné akci v Kanadě, především pak na světovém šampionátu. "Ale musíme hledat i jiné hokejisty. Zmizí nám mnoho z těch, s nimiž jsme počítali do základu, nezbývá nic jiného, než otestovat další kandidáty. Třeba někdo z nich vyskočí," naznačuje Reichel. Osmnáctka si za několik dní dvakrát zahraje s reprezentací do 19 let, sestava bude úplně jiná. "Vezmeme členy širšího kádru, stejně tomu bude i na dalších akcích. V říjnu bychom doma měli dvakrát nastoupit proti Rusku, uvidíme, ale naše mužstvo bude možná až z poloviny jiné než teď v Břeclavi," uzavírá hlavní kouč..

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz