Největší akce dosavadní kariéry. Na klíčovou roli jsem připraven, hlásí Kaut

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Tipsport extraligu okusil i v loňské sezoně, letos už je Martin Kaut ve svých 18 letech stabilním členem sestavy pardubického Dynama. A za důvěru se odvděčuje dobrými výkony. Na šikovného útočníka se bude spoléhat i reprezentační dvacítka, kterou zanedlouho čeká vrchol sezony – juniorský šampionát v americkém Buffalu. „Je lepší na turnaj odjet bez přehnaných očekávání, k úspěchu povede hlavně týmová hra,“ tvrdí Kaut.

Začátek letošního ročníku mu vyšel výborně. Povedl se mu přípravný turnaj dvacítky ve Finsku, celkově je s osmi body (2+6) v 10 zápasech zatím nejproduktivnějším hráčem dvacítky. Prostor dostával i v Pardubicích, pravidelně nastupoval v prvních dvou lajnách a do statistik mu přibývaly velké porce minut.

Slibný start ale přibrzdilo drobné zranění v polovině října, které ho vyřadilo zhruba na dva týdny ze hry. „Po zranění jsem nehrál moc dobře, ale v poslední době se cítím v každém střídání líp a snad půjdou moje výkony ještě nahoru,“ věří Kaut, který si užívá každou chvíli na extraligovém ledě.

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Když na nějaký čas přišel o pozici v tu chvíli rozjetém Dynamu, členové reprezentačního trenérského štábu usilovali o jeho přesun do prvoligových Litoměřic, kde by se mohl vrátit zpět do herní pohody. „Bavili jsme se o tom s panem Pešánem a panem Vladykou. Hlavně po tom zranění to se mnou hodně řešili. Pardubice ale řekly, že mě tady potřebují a že mě nepustí,“ konstatuje odchovanec žďárského hokeje.

„Posledních několik zápasů jsem už tady zase měl hodně minut, hrál jsem i přesilovky a cítím se fakt líp,“ pokračuje po utkání, ve kterém proti Pirátům z Chomutova strávil na ledě přes 21 minut.

Rok a čtvrt zkušeností s dospělým hokejem na nejvyšší úrovni a přes 70 startů v mládežnických reprezentacích předurčuje Martina Kauta pro důležitou pozici v týmu na nadcházejícím mistrovství světa juniorů. „Trenér mi říkal, že se mnou počítá na přesilovky. Hraju je teď i tady v Pardubicích, myslím, že jsem na tuhle roli připraven. Věřím si a snad pomůžu k nějakému úspěchu!“ tvrdí se zdravou dávkou sebevědomí.

„Sraz máme v úterý v Břeclavi, už se na kluky hrozně těším. Pan Pešán říkal, že budu hrát pravděpodobně s Martinem Nečasem na centru a bude k nám hledat levé křídlo. Myslím, že by to mohl být Ráďa Pavlík, se kterým nám to šlo v listopadu v Rusku,“ přemýšlí Kaut a hned vzápětí dodává: „Možné je ale také, že mě dají zpátky dohromady s Filipem Chytilem. S ním se mi hraje super.“

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Mistrovství světa hráčů do 20 let je svým významem a také atmosférou unikátní akcí pro každého mladého hokejistu. Nejinak tomu bude i u Kauta, jenž má výrazně nakročeno k dobré pozici na draftu NHL. Český výběr stráví v zámoří téměř měsíc, tým společně daleko od svých rodin oslaví Vánoce i Silvestra. „Na Vánoce s klukama z týmu se těším, bude to pro většinu z nás něco úplně nového. Celkově to bude zatím největší akce mojí kariéry, snad se to celé vydaří!“ přeje si talentovaný křídelník.

Rozpovídal se i směrem k ambicím českého celku na turnaji. „Mistrovství je vždycky o čtvrtfinále. Čtvrtfinále bychom měli udělat a pak se uvidí, snad dopadne nějaká placka. Musíme hrát stejně jako na Hlinkově memoriálu, jako tým. To nás dovedlo k úspěchu. Na osmnáctkách se pak od nás čekalo hodně, měli jsme to až moc v hlavách a nevyšlo to. Proto teď neřeším nějaká očekávání, prostě se musíme snažit jako tým.“

V Buffalu bude za mladými reprezentanty stát tradičně silná enkláva fanoušků z řad členů rodiny, výlet za oceán se chystá už i u Kautových. „Přijede se na nás podívat taťka, letí 25. prosince s panem Nečasem a panem Škarkem,“ uzavírá mladý hokejista Dynama.

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz