Některá vyloučení byla sporná, říká Smejkal. Zacha chce odvetu za osmnáctky

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

31. prosince 2015, 20:20

Václav Jáchim

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Sehráli parádní bitvu, ale když šli z ledu, kousali rty a cedili nadávky. Čeští junioři se proti Finům nadřeli, s domácím výběrem závodili v krásných brankách, bruslení i v tvrdých soubojích, nicméně nakonec se nemohli zbavit určité křivdy. "Pocity jsou docela špatné, protože třetí třetinu jsme byli lepší. Myslím, že tam došlo ke sporným vyloučením. A ta to vlastně rozhodla," konstatuje Jiří Smejkal.

Útočník první formace si výborně porozuměl s Michaelem Špačkem a Davidem Pastrňákem, tahle letka zařídila dvě parádní branky. "Super, sedli jsme si. Jen škoda, že za stavu 4:3 to Pasta netrefil, puk tam skákal, ale gól z toho nebyl. Kdybychom jim odskočili, asi bychom vyhráli. Ale snad budeme mít štěstíčko ve čtvrtfinále," povídá útočník týmu Moose Jaw Warrior, jenž byl ve 25. minutě autorem první české trefy.

V prostředním dějství se dvacítka nadechla k ofenzivě, vedla 2:1, poté soupeř srovnal. A následně přidal třetí gól z přesilovky poté, co rozhodčí vyloučili Filipa Hronka. Jeden z domácích mu předtím na ledě pořádně naložil, nicméně pykat nemusel. "My s tím nic dělat nemůžeme. Viděli jsme, že Filip dostal pět nebo šest ran, pak mu jednu vrátil a šel na trestnou," kroutí hlavou Smejkal. Hronek raději situaci blíž nekomentuje. "Jak pískají rozhodčí, to nemá cenu řešit. Všichni to viděli," mávne rukou.

V duelu se našly i další podivnosti: Například neodpískaný faul na Chlapíka, tresty zejména ve třetí třetině, kdy bitva mířila do finiše. Soupeřům přitom o nic výrazně nešlo, což je klika, protože jinak by bylo rozladění v české kabině mnohem výraznější. Faktem je, že arbitři několikrát připískli domácím tak podivně, že to nebývá zvykem. Když 60 minut dřete na maximum, podobné věci se vám logicky nelíbí. "Máme trenéra, aby se s rozhodčími bavil. My nemůžeme, ale je jasné,že vás to na střídačce naštve. Ještě víc nás to namotivovalo. Sice jsme prohráli, ale zápas jsme měli dobrý. Jen škoda těch oslabení," hlásí Pavel Zacha.

Přesně tak. Porážka vždycky naštve, ovšem jestliže tohle měla být generálka na play off s Američany, bude na prvním místě výkon. "Všichni jsme makali na sto procent, zápas ukázal, že můžeme hrát s každým. A čtvrtfinále? Musíme se snažit, abychom se nedotýkali soupeře," řekne lehce ironicky Smejkal. Český výběr má každopádně na čem stavět. Junioři vycenili tesáky, v nádherném silvestrovském klání byli plni energie, pohybu a touhy uspět. "Myslím, že první dvě třetiny jsme měli víc ze hry. Pak tam byla dvě oslabení, což na konci rozhodlo zápas. Už se nám nepovedlo vyrovnat, ale výkon byl podle mě dobrý. Skutečně kvalitní příprava na čtvrtfinále," uznává Zacha.

Přitom to proti Finům nebyla žádná legrace. Vyprodaná Hartrwall Arena hnala své koně na zteč, v týmu Suomi je řada prvotřídních talentů - zejména elitní vozba Laine, Puljujärvi, Aho patří k ničivým zbraním. "Jejich útočníci jsou šikovní, velcí. Nechtěli jsme je pouštět do přečíslení, párkrát se jim to povedlo a jednou nám z toho dali góla. Ale snad to nebylo zase tak špatné," hodnotí Smejkal. Podle Hronka je třeba vzít si z posledního utkání ve skupině pozitivní věci. "Mělo by nás to nakopnout, stejně jako třetí třetina s Běloruskem, kdy jsme dokázali otočit zápas. S Finy jsme hráli v podstatě vyrovnaně, až na ty jejich přesilovky," povídá.

Český národní tým spadl po porážce na třetí příčku, ve čtvrtfinále tedy 2: ledna od 19 hodin našeho času vyzvou tým USA. "Už před turnajem jsme věděli, že nás v případě postupu bude čekat Švédsko, Amerika nebo Kanada. Jedině kdybychom vyhráli skupinu, šli bychom na Dány. Musíme se snažit zvítězit, půjde o odvetu za osmnáctky, tehdy jsme s nimi prohráli ve finále. Když to zvládneme, bude to pro nás obrovský úspěch," uzavírá Zacha.

Další program MS hráčů do 20 let ve Finsku

Sobota 2. ledna:

11:00 Švýcarsko – Bělorusko (1. zápas o udržení, Jäähälli)
13:00 Rusko – Dánsko (1. čtvrtfinále, Hartwall Arena)
15:00 Švédsko – Slovensko (2. čtvrtfinále, Jäähälli)
17:00 Finsko – Kanada (3. čtvrtfinále, Hartwall Arena, ČT sport)
19:00 USA – Česko (4. čtvrtfinále, Jäähälli, ČT sport)

Neděle 3. ledna:

11:00 Bělorusko – Švýcarsko (2. zápas o udržení, Jäähälli)

Pondělí 4. ledna:

15:00 první semifinále (Hartwall Arena, ČT sport)
19:00 druhé semifinále (Hartwall Arena, ČT sport)

Úterý 5. ledna:

11:00 Švýcarsko – Bělorusko (případný 3. zápas o udržení, Jäähälli)
15:00 utkání o 3. místo (Hartwall Arena, ČT sport)
19:30 finále (Hartwall Arena, ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz