Není to žádná tragédie, soudí zklamaný Jandač. Věří, že přijdou lepší časy

Foto: Pavel Lebeda, Český olympijský tým

24. února 2018, 17:14

Jan Šimek

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Tolik chtěl z Asie přivézt do Prahy medaili z olympiády. Jižní Koreu ale nakonec opustí zklamaný. Čeští hokejisté pod vedením trenéra Josefa Jandače skončili pod vrcholem. Navzdory skvělému vstupu do olympijského turnaje a čtyřem výhrám v řadě přišlo tvrdé vystřízlivění. Vancouver, Soči a teď Pchjongčchang. Češi jsou znovu bez medaile. „Jsme zklamaní. Kluci, trenéři, všichni, kdo tady jsme. Doufám, že čas jednou všechno zahojí,“ hlásí kouč národního týmu.

Trenére, český hokej čeká na medaili z olympiády dál. Jaké je vaše hodnocení?
Jsme hrozně zklamaní. Medaili jsme chtěli hrozně moc, ale bohužel hned v první třetině jsme během krátké chvíle inkasovali. Dva z těch tří gólů byly nešťastné, protečované. Na zápas, kdy se hraje o medaili, je to hrozně moc. Byť se pak mužstvo ždímalo na maximum, soupeř si to hodně hlídal. My jsme pak už v podstatě jen honili výsledek. Byť jsme dali góly, hodně jsme jich dostali. V takovém zápase pak nemůžeme udělat výsledek.

Jak moc zápas ovlivnil nepovedený start? S Kanadou jste po první třetině prohrávali 1:3...
Stále ale bylo docela dost času, dvougólový rozdíl není zas tak velký. Kdyby se nám povedlo dát kontaktní gól, dá se s ním něco dělat. Druhá třetina se nám moc nepovedla. Nedostali jsme se na kontakt. Ve třetí části přišlo trochu zlepšení, ale soupeř byl urputný a dobře bránil. Ojedinělé situace a výpady, které měl, uměl potrestat.

Ovlivnilo výkon českého týmu páteční prohrané semifinále?
Když to vezmu bezprostředně po zápase, v první třetině jsme neměli úplný špatný nástup, nebo že bychom byli nějací ospalí. To mi nepřišlo. Spíš úsek, kdy jsme dostali góly. Téměř celé oslabení jsme se ubránili, ale bohužel na konci jsme dostali nešťastný gól. Byl dvakrát tečovaný, vzápětí přišel další protečovaný puk a druhý gól. Na první branku jsme rychle reagovali, ale pak jsme hned inkasovali. Nevím, jestli to mužstvo nějak opařilo nebo přibrzdilo. Tyto zápasy mnohdy rozhodují první góly a my jsme je bohužel nedali. Ani v pátečním ani v tomto utkání.

Musíme se oklepat. Snad přijdou lepší časy

České týmy poslední zápasy na turnajích nezvládají. Není problém v mentalitě?
Nevím, tohle neumím říct. Když si vezmu zpětně turnaje, kdy jsme postoupili přes čtvrtfinále… Byla Praha a předtím Minsk, kde jsme nedali ani gól. Dvacítce se taky povedlo až letos konečně postoupit a nedotáhlo se to. Teď my. Pokaždé je to jiný tým či jiná situace a výsledek je podobný.

Úvod turnaje byl přitom pro vás skvělý. Skupinou jste projeli vítězně a zvládli i čtvrtfinále...
To, že jsme přešli klíčové utkání a hráli jsme do poslední chvíle o medaile, je pozitivní. Negativní je, že jsme si strašně přáli medaili, kterou nemáme. Jsme zklamaní. Kluci, trenéři, všichni, kdo tady jsme.

Foto: Jan Špilar

Pomůže zklamání vymazat čas?
Doufám, že čas jednou všechno zahojí. Tohle ke sportovnímu životu patří. Musíme to brát jako sport. Byla to obrovská šance pro nás pro všechny, co jsme tady byli, získat olympijskou medaili. Možná i díky tomu, že tady nebyli hráči NHL. Strašně jsme chtěli. Zklamání bude velké a bude nějaký čas trvat. Hráči se rozjedou do jednotlivých klubů, čeká je play off a jen další hrou mohou zapomenout. Musí se oklepat a my trenéři taky.

Je třeba jít dopředu. Není jiná cesta. V životě to tak chodí, ve sportu taky. Není to žádná tragédie. Nemyslím si, že jsme tady udělali ostudu. Jsem rád, že jsem mohl trénovat takový tým, který držel pohromadě. Měl velkou touhu, ale nepodařilo se nám ji v posledních dvou zápasech přetavit v úspěch. Z toho budeme nějaký čas zklamaní. Život jde dál a doufám, že někdy přijdou lepší časy.

Opora reprezentace? Gólman Pavel Francouz

Koho z hráčů byste vyzdvihl?
Musím říct, že jsme to tady měli jako týmové pojetí. Mužstvo nebylo složené z nějakých hvězd, nebo že bychom měli někoho, kdo by vyloženě vyčníval. Možná stojí za zmínku Pavel Francouz, na tom se asi shodneme. Každý ale odevzdal své maximum, o tom jsem přesvědčený. Kluci se vyždímali. Neměli jsme mužstvo hvězd.

Doceníte časem čtvrté místo jako úspěch?
Těžko říct. Jak hráči, tak trenéři mají za kariéru negativní vzpomínky, ale i dobré momenty. Osobně budu mít hlavně zápas s Rusy zařazený hodně vysoko. Na něj do smrti nezapomenu. Měli jsme touhu po jakékoliv medaili. Soupeři i nám se zavřela zlatá, a ten zápas zklamaných jsme prohráli. Nedá se nic dělat.

Jaká byla ve vašich očích kvalita turnaje, na kterém chyběli hráči z NHL?
Kvalita utkání s nejlepšími hráči na světě je jiná. Hrálo se na úzkém hřišti a hokej byl trochu jiný. Rychlejší. Už tenkrát v roce 2010. Na úzkém hřišti jsou trošku odlišné podmínky. Hokej na širokém hřišti se hraje jinak. Když tady nejsou nejlepší hráči na světě, sportovní úroveň asi není až taková.

Mistrovství chci zvládnout lépe

Budete u české reprezentace pokračovat?
Musíme to nějakým způsobem vstřebat, a pokud výkonný výbor nebo předseda svazu neřekne, že odvolává hlavního trenéra, mám před sebou ještě jeden turnaj. Pokusím se ho s kolegy zvládnout lépe než tento.

Necítíte se pod tlakem na úspěch unavený?
Máme už něco za sebou a beru to tak, že mediální svět kolem hokeje je potřeba. Všechny nás to unavuje, to tak prostě je. Často se odpovídá na podobné otázky a na druhou stranu je to naše práce a povinnost. Jakým způsobem se to bude probírat a analyzovat, to neovlivníme. Je to na vás. Únava a všechno kolem, na to jsem připravený.

Co byste na olympiádě udělal jinak?
Bezprostředně po turnaji nevím. Teď po zápase mě nic nenapadá.

Blíží se světový šampionát. Lze počítat s tím, že v nominaci budou podobní hráči?
Mistrovství je přece jen trochu jiné. Uvidíme, jak se budou vyvíjet play off zápasy, jak na tom budou kluci zdravotně, a jak se bude vyvíjet situace v NHL. Je trošku rozdílné skládat tým pro olympiádu, kdy je to dopředu dané. Teď skončil jeden turnaj. Nadechneme se a půjdeme dál.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz