Nesmíme se bát, burcuje Musil. Chlapík chce bojovnost a české srdíčko

Foto: iihf.com

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Možná si to nepřál, ale souboj s Kanadou je realitou. Adam Musil v minulosti oblékl dres s javorovým listem, na Memoriálu Ivana Hlinky 2014 byl spoluhráčem Barzala, Josta, Harta, Stephense, Beana nebo třeba Fabbra. Teď útočník týmu Red Deer Rebels reprezentuje zemi, kde má domov on i jeho rodina. Čtvrtfinále by pro něj tudíž mohlo být pikantní, nicméně Adam nesouhlasí. "Zajímavější to bude spíš z toho pohledu, že když prohrajeme, jedeme domů. Za Kanadu jsem v minulosti hrál, ale takhle se na to nedívám," říká s nadhledem.

S nikým z kanadského týmu ani není v kontaktu. "Ne, teďka vůbec. Než jsem odjel na šampionát, bavil jsem se o šampionátu s klukama z klubu. Ale bylo to jen pár slov," usměje se. Musil tuší, co dvacítku ve čtvrtfinále čeká. Hala Bell Centre byla v základní části poloprázdná, ale na play off se čeká vyprodaný kotel. Bude to hukot! "A také zážitek. Myslím, že pro každého. My se na to nemůžeme koukat. Je třeba hrát svoji hru. A hlavně bojovat, abychom to urvali." Sám se také hodně těší. "Ještě nikdy jsem nehrál v takové atmosféře, bude to něco neskutečného. Když tam do toho dáme všechno, máme šanci vyhrát."

Musil: Kanaďané jsou jako my. Kluci, proti kterým normálně hrajeme

Čeští junioři zkusí překvapit, chtějí přepsat dějiny. V Kanadě jim nikdo nevěří, pro domácí má být dvacítka laskominou na cestě do medailových kol. "My se na to nekoukáme. Jsou to jen statistiky na papíře. Víme, co v nás je. Jak hrát. Jde jen o to, abychom plán plnili. Pak máme šanci. Když ne, tak si všichni řeknou, jak nás ti Kanaďané dobře rozebrali," uvědomuje si Musil. Faktem je, že pokud Češi předvedou stejný výkon jako naposledy proti Švédům, budou to mít javorové listy dost snadné. "Musíme hrát celých 60 minut, kromě utkání s Finskem jsme to nedělali. Což je špatné. Každý soupeř má kvalitu, každý nás může rozebrat během pěti minut." Domácí obzvlášť, od začátku do konce šlapou v konstantních otáčkách. "My v tom musíme být ještě lepší. Kanaďanů se nemůžeme bát. Jsou to kluci jako my. Stejní, proti kterým normálně hrajeme."

Podle Musila existuje způsob, jak protivníka položit na lopatky. "Určitě. Viděli jsme, že Kanadu porazila Amerika, Švýcaři s ní hráli vyrovnaný zápas a podlehli až v prodloužení. Myslím, že hodně týmů má zbytečný respekt." Jelikož protivníky dobře zná, mohl by Adam v podobném duchu zapůsobit na spoluhráče. Strach nebo podvědomé obavy, to by byla cesta ke zkáze. "Myslím, že naši kluci jsou zkušení, prošli si hodně těžkých zápasů. Vědí, o co jde. Budeme připraveni dobře," nepochybuje.

Jedním z těch, na které se spoléhá, je Filip Chlapík. Letos mimořádně produktivní útočník týmu Charlottetown Islanders, který nedávno podepsal smlouvu s Ottawou, by měl být v ofenzivě hodně vidět. Filip potvrzuje, že už cítí napětí velké bitvy. "Všichni jsme hrozně natěšení. Na atmosféru, na zápas celkově. Půjdeme do toho naplno a uvidíme, co se stane." Junioři sehráli s Kanadou dvě přípravná utkání. V obou padli, ovšem to už je minulost. Mohou teď tyhle duely pomoci? "Já myslím, že jo. Oni udělali hodně změn, my také. Ale základ mužstev tam je. Hlavně bude záležet na tom, jak se připravíme. A jak to na ledě odmakáme."

Chlapík: Jsme spolu od 15 let, vazby musíme ukázat na ledě

Jestliže Musil upozorňoval na to, aby Češi nehráli pasivně a nebyli lidově řečeno podělaní, Chlapík pro podobný postup hledá opěrné body: "Hodně důležitý bude začátek. Když se podíváme na jejich zápas v přípravě se Švýcary, který Kanaďané vyhráli až v prodloužení, tak víme, že porazit se dají. Jasně, neuspěli s Američany a nebudou chtít prohrát podruhé za sebou. Budou hodně nabuzení. Ale to samé my! Domů ještě nechceme," povídá rázně. Dvacítka ve čtvrtfinále mistrovství světa čeká na vítězství neskutečně dlouho,od roku 2005.

Před rokem měl ročník 1996 v Helsinkách co dělat s Američany a odnesl si debakl 0:7. Chlapík byl tehdy také u toho. "Bavili jsme se o tom, dostali jsme pořádně. Z letošního týmu ten zápas pamatuje šest kluků. Je to určité varování, nesmíme zopakovat, co se tehdy stalo." Jako důrazné varování by mělo posloužit předchozí nepovedené představení se Švédy. "Nebyli jsme spokojeni. Všichni jsme to neodmakali, jak bychom chtěli. Česko bylo vždycky výjimečné v tom, že blokuje střely a hraje srdíčkem. To tam nebylo. Když tohle dáme do hry proti Kanadě, bude to hodně důležité," upozorňuje. A ještě jednu motivaci Chlapík zmiňuje: "Je možné, že se s nějakými kluky už v nároďáku neuvidíme. Jsme spolu od patnácti let, když se to takhle řekne, je to strašná doba. Vytvořily se určité vazby. Ale tohle musíme ukázat na ledě. Je třeba hrát pro toho druhého, co je vedle nás," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz