Nesmíme se litovat, hlásí Kanaďané před bitvou s Čechy. Chtějí aspoň bronz

Foto: iihf.com

24. února 2018, 8:10

Jan Šimek

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Zatímco ruský favorit zvládl nástrahy čtvrtfinále i semifinále, kanadští hokejisté po postupu přes Finsko v semifinále selhali. Javorové listy zastavil německý trpaslík, který si poprvé v historii zahraje na olympiádě o zlato. Zato Kanaďanům utekla vytoužená zlatá meta. Nepovedený dojem chtějí napravit v malém finále. O bronz si to rozdají s českým výběrem. Kdo nakonec urve medaili?

Nečekané vyřazení Kanaďané těžko kousali. Třeba útočník Magnitogorsku Wojtek Wolski se přes naléhání novinářů i hlasité upozornění pracovnice, která má na starosti styk hráčů s médii, v mixzóně nezastavil ani na chvilku a prchal do kabiny.

„Každý je zklamaný. Věděli jsme, za čím jdeme. Tvrdě jsme makali a chyběl nám kousek,“ lituje semifinálové porážky s Německem kanadský trenér Willie Desjardins. „Na celém turnaji byla naše disciplína velmi dobrá, ale tentokrát jsme měli příliš mnoho vyloučení,“ přiznává zkušený kouč.

Kanada začala hrůzostrašně. Macek otevřel skóre s Německem v první třetině a na startu následující dvacetiminutovky Plachta s Mauerem, jenž ztrapnil kanadského soupeře trefou mezi nohama, zvýšili na 3:0. „Měli jsme šanci zahrát si o zlato, ale v první třetině jsme za ní nešli. Naopak Němci byli připraveni. Sami jsme si vykopali jámu a nemohli se z ní dostat,“ trefně popisuje útočník ve službách Bernu Andrew Ebbett.

Čeští hokejisté představují Kanadu

Obrovské zklamání bylo ve tvářích hráčů kanadského výběru jasně patrné. Tolik chtěli dokázat, že i bez hráčů NHL jsou schopni urvat zlato. Byť v závěru visel vyrovnávací gól na vlásku, počtvrté překonat brankáře Aus den Birkena Kanaďané nedokázali a prohráli 3:4. Jejich touha po zlatu se rozplynula.

„Hodně to bolí. Měli jsme obrovskou příležitost, která je ale nyní pryč. Musíme to hodit za hlavu a jít dál,“ nabádá forvard ruské Kazaně Rob Klinkhammer. Teď mají Kanaďané poslední šanci, jak uspět. V souboji s českými hokejisty se v Kangnungu poperou o bronzovou medaili.

Kanada do toho půjde na plné koule. Češi chystají změny »

„Je to fakt těžké, ale probudíme se s pozitivní náladou. Nepůjde o medaili, kterou jsme chtěli, ale pořád je to placka. Zůstane nám celý život. Hlavně teď nesmíme sedět a litovat se,“ tvrdí obránce Maxim Noreau.

Kanada už s Čechy na letošním olympijském turnaji jednou narazila. Respekt k národnímu týmu je tedy namístě. „Čeká nás těžký soupeř. Nebude to jednoduchý zápas, ale musíme se porvat o medaili,“ dodává Derek Roy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz