Nesrovnalosti v účetnictví? Kladno má od města pozastavené dotace

17. června 2015, 12:15

Adam Bagar

Kladenští zastupitelé ve středu zastavili přísun milionů korun kladenskému hokejovému klubu. Stalo se tak poté, co objevili nesrovnalosti v jeho účetnictví. Jedním z hlavních důvodů je také faktura na víc než jedenáct milionů korun pro Jágrovu společnost Jágr Team, což je v rozporu se smlouvou mezi městem a klubem. Podle ní se totiž nesmí platit peníze společnostem, které jsou personálně nebo finančně propojeny s tamním klubem Rytířů.

Při kontrole byla objevena faktura společnosti Jágr Team, která patří legendárnímu útočníkovi Jaromíru Jágrovi, jemuž zároveň patří i sedmdesát procent kladenského klubu. A zbylých třicet procent pak vlastní právě město, které se na svém zasedání ve středu rozhodlo pozastavit tamnímu klubu přísun milionů, které Rytíři dostávali v dotacích.

Město ročně přispívá na provoz kladenského hokejového klubu nemalou částkou a kromě osmnácti milionů korun, jež slouží jako příspěvek na provoz stadionu, putuje dalších přibližně sedm milionů korun na mládež, přičemž jak Rytíři, tak i PZ Kladno dostávají od magistrátu shodně tři a půl milionu korun. Jak hodnotí situaci Jaromír Jágr starší?

"Od začátku roku jsme stejně dostali jen jednu splátku. Je to jen divadlo," má jasno v rozhovoru pro idnes.cz. Mezi dalšími nesrovnalostmi byla i Společenská smlouva firmy Hokej Kladno. Zatímco město schválilo, že má valná hromada rozhodovat 90 procenty hlasů, podle smlouvy je to dvoutřetinovou většinou, což by mohlo i ohrozit zájmy města.

Objevily se i další problémové faktury. Naopak chyběly doklady o činnosti kontrolní rady. "Problém byl v tom, že syn hrál NHL a nechal zde plné moci, takže to nemohl kontrolovat. Musím říct, že mě dodnes mrzí, že jsem ho do toho v roce 2011 uvrtal. Nechat jiné lidi obhospodařovat klub svým jménem, to vždy představuje problém," ví Jágr starší.

"Budeme jednat a věřím, že se podaří nesrovnalosti vyřešit. Na světě existují horší věci. Mě teď jen mrzí, že jsem do toho Jardu tenkrát uvrtal," hlásí Jágr, který bude čekat na to, jak se k události nakonec město postaví. Může totiž i rozhodnout, že by klub dotace vracel. Zároveň se odsouhlasilo, že na funkci jednatele bude navržen Pavel Patera.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz