<

Neuvěřitelné hokejové příběhy z minulosti vypráví nová kniha Tomáše Kučery

28. srpna 2018, 17:11

hokej.cz

Podle kterého hokejisty se jmenuje motýl? Který hráč si jako první zahrál v NHL i na olympijských hrách? Který hokejista skončil při utkání pod ledem? Kdy si na MS v hokeji zahrál rodák z Indonésie, Argentiny či Egypta? Takové a mnohé další příběhy zpracovává samostatná knižní prvotina hokejového historika a statistika Tomáše Kučery nazvaná „200 neznámých hokejových příběhů“, kterou vydalo nakladatelství XYZ. Autor sbíral neobvyklé hokejové historky 15 let a prošel kvůli tomu obrovské množství archivních materiálů.

„Napsat samotnou knížku trvalo asi půl roku, ale posbírat historické zajímavosti, to jsou hodiny a hodiny v archivech, pročítání stohů periodik z minulosti, nebo třeba hledání jmen hráčů ve sčítání lidu z počátků minulého století,“ svěřuje se Tomáš Kučera, který jinak pracuje jako ředitel marketingu hokejového klubu v Českých Budějovicích.

Jeho touhou bylo napsat o věcech, které by čtenáři nenašli jinde. „Nerad se spoléhám na to, co napsali autoři do knížek v nedávné minulosti, rád si věci ověřuju. A tak se mi třeba podařilo najít správná křestní jména několika zejména německých hráčů, kteří hrávali za reprezentaci Československa před druhou světovou válkou, a jejichž jména byla v encyklopediích uváděna nesprávně,“ vysvětluje Kučera.

„Nebo dosud nikde nebylo uvedeno křestní jméno údajně opavského hráče Ehrenhafta, který reprezentoval naši zemi ve třicátých letech. Po nelehkém pátrání v archivech jsem objevil, že se jmenoval Hermann a byl to první reprezentant Československa z Brna,“ poukazuje na jednu ze zajímavostí autor knihy.

Ale hlavní částí publikace nejsou ani tak neznámá data, jako hlavně méně známé příběhy českých a světových hokejistů. „Hodně zajímavé historky se děly českým hokejistům, kteří emigrovali. Nechybí příběh útěku mistra světa z roku 1949 Zdeňka Marka přímo po šampionátu, který byl jako emigrant za komunismu retušován z fotek zlatého týmu. Nebo příběh předválečného reprezentanta Viktora Lonsmína, který emigroval bez svých dcer, a když se je snažil dostat přes hranice o několik let později, zatkla ho StB, která mu jeho údajnou dceru, kterou tehdy už jedenáct let neviděl, dokonce ukázala, aby ho donutila ke spolupráci,“ vytahuje jednu z temných událostí Kučera.

Ale kniha obsahuje i hodně veselé příběhy. „Velmi zábavné a peprné jsou výpisky z oficiálních zápisů. Je vtipné si připomenout, za co dostávali tresty od rozhodčích legendy jako třeba Ivan Hlinka. A pobaví i některé příběhy z NHL, jako třeba ten o Nelsi Stewartovi, kterého šéfové soutěže prohlásili za tak líného, že nejspíš nikdy nebude NHL hrát. A on jako debutant vyhrál střelce i bodování celé soutěže,“ dodává s úsměvem Kučera.

Knihu „200 neznámých hokejových příběhů“ nabízí knihkupectví po celé zemi, on-line ji lze objednat například na marken.cz a k dispozici je i jako e-kniha.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz