Neuvirth před debutem: Splnil se mi sen, ale post jedničky neřeším

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. září 2016, 17:09

Adam Bagar

Když naposledy oblékl dres českého národního týmu, Davidu Pastrňákovi bylo pouhých jedenáct let. Zkušený brankář Michal Neuvirth se v sezoně 2007-08 představil na šampionátu dvacítek, ale od té doby už další šanci nedostal. Dočkal se až nyní, v sobotu prožije snad tu nejlepší premiéru, jakou si může hokejista přát. Na domácím ledě, proti silné sborné a ještě v rámci příprav na SP v kanadském Torontu! "Jsem hodně natěšený," přiznává.

Trenéři už dříve rozhodli, že trojkou na Světovém poháru bude Ondřej Pavelec a Petr Mrázek s Michalem Neuvirthem si to rozdají o post týmové jedničky. Zatímco čtvrteční partii v Rusku odchytal brankář Detroitu, v sobotu se mezi tyčemi představí gólman Philadelphie. Neuvirth ale boj o pozici jedničky nevnímá. "To jde úplně mimo nás. Soustředím se na sobotní zápas a svůj výkon. Co bude potom, se teprve uvidí," hlásí Neuvirth.

Ten sledoval čtvrteční těsnou prohru 3:4 jen ze střídačky petrohradského stánku a mohl si tak dobře nastudovat ruská útočná esa. "Já spíše sleduju gólmany, ale tentokrát jsem taky koukal na ruské přesilové hry. Mají tam skvělé hráče. Ovečkina, Tarasenka a další. Ale víceméně mě tam nic nepřekvapilo," prozrazuje osmadvacetiletý gólman, který byl několik sezon spoluhráčem zkušeného ruského střelce a kapitána Alexandera Ovečkina.

"Pamatuju si, že na derby byla O2 arena poloprázdná. Očekávám teď daleko větší kotel."

"Moc se na něj těším, je to skvělý hráč. Ale ruský tým není pouze o něm, je to mančaft nabitý hvězdami a góly mohou dát všechny čtyři lajny. Ale kdykoli bude Ovečkin na ledové ploše, tak budu na pozoru," přiznává kamarád ruské hvězdy. "Myslím, že spolu máme super vztah. Hráli jsme spolu několik let, ale jakmile padne buly, tak jsme protihráči. Věřím, že aspoň po zápase si chvíli pokecáme," usmívá se bývalý gólman pražské Sparty.

Ten si v pražské O2 areně zachytal už v sezoně 2012-13 v rámci pražských derby se Slavií, která ještě tehdy v hokejovém paláci kralovala. "Pamatuju si, že hala byla poloprázdná. Očekávám teď daleko větší kotel. Hrajeme pro fanoušky, jsem zvyklý hrát před plnými halami. Moc se na zápas těším, jsem už hodně natěšený. Je to pro mě i pro všechny další kluky velká událost," přiznává český gólman před svým reprezentačním debutem.

Zároveň to bude jeho zápasová premiéra v nové sezoně, a ta bývá pokaždé náročná. "Čekám, že budu brzy zavařený, protože se bude hrát ve velkém tempu. Ale to je normální, musíte to v první třetině překonat a pak už to půjde," popisuje Michal Neuvirth. "Hlavně si to musím užít a být stále pozitivní. Na tréninku se cítím výborně, ale trénink se zápasem se nedá srovnávat," doplňuje český gólman, jenž dobře vzpomíná na jiné debuty.

Za sebou má první zápasy v extralize či v NHL, teď přidá i první mač v reprezentaci a v přípravě na Světový pohár. "Nervózní ale nejsem. Samozřejmě, že tam bude velké napětí, ale to mám vždycky, když někde nastupuju poprvé. Ve Philadelphii to bylo stejné. Tohle je pro mne další meta a splněný sen," přiznává Neuvirth před sobotní partií, kterou bude sledovat rovněž jeho rodina. "Dostali jsme čtyři vstupenky," prozrazuje na závěr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz