Ninjův koutek: 5 důvodů, proč ignorovat plus/mínus body

7. dubna 2016, 13:09

Hockey Ninja

Říká se jí statistika pravdy, ve skutečnosti si ale docela ráda vymýšlí a zobrazuje něco jiného, než si většina lidí myslí. Ano koukám na tebe, milé hodnocení plus/mínus bodů. Myšlenka, s níž jsi přišlo, byla správná: mít po ruce nástroj, který bude útočné kvality hráče porovnávat taky s defenzivním chováním. Dopadlo to ale stejně jako s týden zapomenutou svačinou na dně tašky.

Je dost pravděpodobné, že určitá část pořád může nabídnout něco užitečného, ale bylo by docela riskantní snažit se ji identifikovat.

Co je na plus/mínus bodech tak hrozného, že bychom je ideálně měli přestat používat?

1. Srovnání napříč ligou je nesmyslné

Jaromír Jágr v NHL zakončil pět sezón s negativním hodnocením +/-. Lemieux šest, Gretzky jich měl dokonce sedm. To neznamená, že stáli za starou belu. Plus/mínus mnohem víc než kvalitu hokejistů vysvětluje, jakou měl sezónu tým, v němž zrovna hráli (Tuto zprávu vám přináší hashtag #FreeKarlsson). Vrátíme-li se do TELH: hráči Karlových Varů měli letos od -20 po +3 body, Liberečtí -2 až +25. Bílí tygři sice vyhráli ligu v novém rekordu, ale to při vší úctě neznamená, že mají 21 zodpovědných hráčů lepších než kdokoliv od Západočechů.

Jestli tedy chcete všechny hráče z extraligy sesypat do jedné tabulky a hodnotit podle tohoto parametru, kdo je lepší hokejista a o kolik, poslužte si. Bohužel pouze s vážnou tváří analyzujete kočičkopejskovskou šmakuládu.

2. YOLO aneb sčítat nesouvisející věci je zábava

Pokud něco nazvete statistika plus/mínus bodů, vytváříte představu vyváženosti. Na jedné straně plusy, na druhé mínusy, všechno sečíst a vypadne výsledek. Jenže takhle to úplně nefunguje. Ano, sečtou se účasti na ledě při vstřelených brankách v normální hře, ale k těm se přidávají na plusové straně góly vstřelené v oslabení a mínusové góly inkasované v přesilovkách.

Můžete tedy mít dva teoreticky srovnatelné hráče, z nichž jeden chodí na přesilovky a druhý na oslabení. Kdo bude mít lepší “statistiku pravdy”? Ten, který dostává důvěru v oslabeních. Dlouhodobě totiž může jen získávat plus/mínus bodíky, zatímco jeho kolega jen ztrácet.

3. Ony jsou v tom góly do prázdné?!

Mým nejoblíbenějším faktem jsou góly do prázdné. Víte, jak se říká, že tým nemá co ztratit, když odvolává brankáře? Tým možná ne, ale vybrané šestici to může dost pokazit statistiky. Přestože je 6v5 nebo 5v6 naprosto odlišná situace oproti běžné hře a výrazně se v ní zvyšuje pravděpodobnost na vstřelení branky jedním nebo druhým směrem, do plusového a mínusového hodnocení zasahuje úplně stejně jako běžné branky. Dlouhodobě úspěšnější jsou přitom bránící hráči skórující do prázdné. Hvězdy týmu, na které trenér vsází při zoufalém power-play, tak získají jako dárek často mínusový bod, který pak může novinář procházející statistiky rozmáznout jako defenzivní nespolehlivost.

4. Gólů nepadá dost

Všechny tyto problémy se umocňují, protože statisticky vzato gólů nepadá dost. Roman Červenka dominoval bodově extralize, ale ze všech jeho 1359 střídání si statistika plus/mínus bodů vzala informace jen z 82 z nich. Hokej není zrovna exaktní věda, pár špatných odrazů, forma vlastního brankáře a nějaké to hloupé střídání do rozjeté akce dokážou s nízkým základem plus/mínus bodů pěkně zamávat. Přidejte nějakou tu branku do prázdné a můžete se pomalu poohlížet po nějakém hezkém saku, protože tohle kasíno si minimálně black tie zaslouží.

5. Bez kontextu nevíte nic

Parametr má ale i další nedostatky. Na www.hokej.cz sice najdete celkové počty plusových a mínusových bodů pro každého hráče, ale zpravidla se běžně používá pouze zhuštěný součet. Co udává 0 +/- bodů u hráče Karlových Varů? Je to jeden z nejlepších hráčů týmu nebo prostě jen hokejista čtvrté lajny, který nedostával čas na ledě, takže nemohl být u hodně gólů?

K nulovému součtu se můžete dopracovat úplně jinými cestami a garantuji vám, že trenér bude mít zcela jiné představy o defenzivních schopnostech hráče s bilancí +3/-3 a +20/-20. Jenže podle statistiky jsou úplně stejní.

Existují alternativy? Jasně!

Plus/mínus má zkratka nešťastná pravidla. Obsahuje část užitečných informací, ale náhodné ingredience v původní receptuře a pokyn důkladně je rozmixovat z ní dělají parametr, který optikou moderních statistik neobstojí. Dnes víme, že plus/mínus body zkreslují, hýbají se náhodně a splácávají naprosto zbytečně dohromady nesouměřitelné situace.

Kdo je na ledě při gólu, je velmi užitečná informace. Má smysl s ní pracovat, ale srovnávejme srovnatelné. Situace 5v5 s brankáři na obou stranách, góly pro a proti zvlášť. A pokud chcete být fajnšmekři, ideálně i v přepočtu na jednotku času. Protože informace, že Jágrových 3,62 plusových gólů za 60 minut čistého času 5v5 patří mezi nejlepší v celé NHL, má pro mě několikanásobně vyšší informační hodnotu, než že jeho +17 v kolonce plus/mínus bodů. Speciálně když vezmu v potaz, že hraje za Floridu. A že je to Jaromírova nejlepší hodnota od sezóny 2006/07, kdy ještě válel za New York Rangers.

Mimochodem, mínusových gólů má 2,41. A je to druhé nejvyšší číslo v jeho kariéře za deset let.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz