<

Norové čekají na Thoresena, proti českému výběru ale nasadí řadu opor

30. března 2015, 13:00

Václav Jáchim

Ještě nejsou v plné sestavě, ale dost pilířů pro mistrovství světa v České republice už je k dispozici. Hokejisté Norska se pilně chystají na vrchol sezony, tento týden rozbili základní tábor v Lillehammeru, kde v pátek a v sobotu sehrají první duely proti naší reprezentaci. Svědkem bitev bude aréna, v níž proběhl olympijský turnaj 1994, trenér Roy Johansen má kádr každopádně víc pohromadě než Vladimír Růžička.

V norském týmu nicméně chybějí dvě největší hvězdy. Mats Zuccarello působí v New York Rangers a s Jezdci půjde do play off, Patrick Thoresen (na snímku) zase s ruským Petrohradem bojuje v semifinále play off KHL proti CSKA Moskva. Je pravděpodobné, že se Thoresen zapojí až těsně před šampionátem, v nominace je prozatím jen jeho mladší bratr Steffen.

Norové se s Českou republikou utkali v přípravě na šampionát už loni, naši hokejisté tehdy vyhráli oba souboje v Havlíčkově Brodě. Letos dojde na odvetu, v Norsku se český elitní výběr představil naposledy na jaře 2011. Před MS na Slovensku proběhly vzájemné duely v Gjöviku, oba zápasy tehdy vyhráli Češi 2:1.

Roy Johansen už má k dispozici některé předpokládané opory. Sezonu v KHL ukončili brankář Lars Haugen, jenž chytal za běloruský Minsk, ale angažmá tam ukončil. Jonas Holos byl zase spoluhráčem Jiřího Novotného v Jaroslavli. Ve švédském Färjestdu letos nastupoval Martin Roymark, nadaný obránce Mattis Norstebo pro změnu oblékal dres švédského Brynäs Gävle.

Národní tým Norska ještě doplní finalisté domácího play off ze Stavangeru a Storhamaru. V reprezentaci pravidelně nastupovali kupříkladu Henrik Solberg, Tommy Kristiansen, Kristian Forsberg, Lars Lokken Östrli nebo Mads Hansen. Zapojit se mohou rovněž někteří krajánci ze zahraničních soutěží, mj. bratři Olimbové či zkušený zadák Ole Kristian Tollefsen.

Nominace Norska na utkání s Českou republikou (3. a 4. dubna, Lillehammer):

Brankáři:
Lars Haugen (Minsk, KHL), Steffen Soberg (Valerenga Oslo), Henrik Haukeland (Stjernen). 

Obránci:
Mats Trygg, Henrik Odegaard (oba Lorenskog), Nicolai Bryhnisveen (Aspolöven, Švédsko), Jonas Holos (Jaroslavl, KHL), Mattias Norstebo (Brynäs Gävle, Švédsko), Stefan Espeland, Daniel Sorvik (oba Valerenga Oslo), Christian Bull (Lillehammer).

Útočníci:
Martin Roymark (Färjestad, Švédsko), Anders Bastiansen (Graz, EBEL), Morten Ask, Andreas Stene (oba Valerenga Oslo), Mats Froshaug, Steffen Thoresen (oba Lorenskog), Robin Dahlström (Örebrö, Švédsko), Niklas Roest, Magnus Lindahl, Eirik Borresen (všichni Sparta Sarspborg), Thomas Valkvae Olsen (Frisk Asker), Michael Hana (Almtuna, Švédsko), Andreas Heier (Stjernen).

Trenér: Roy Johansen.

Program utkání Euro Hockey Challenge:

Čtvrtek 3. dubna:

19:00 Norsko - Česká republika (Lillehammer)

Pátek 4. dubna:

17:00 Norsko - Česká republika (Lillehammer)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz