Nostalgie po 7 letech: hráčem mistrovství je číslo 68, Jaromír Jágr!

20. května 2017, 15:49

Václav Jáchim

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Člověk se tomu chtěl bránit, podvědomě vytlačoval z hlavy, co se v Kolíně nad Rýnem stalo před sedmi lety. Jenomže to nejde! Přijdete k Lanxess aréně, uvidíte mohutný oblouk nad střechou haly - a jste doma. Právě tady slavil český hokej dosud poslední titul mistrů světa. Byla to neskutečná jízda týmu, která byl na odpis. Ale pak se zvedl, vyřadil Finy, i Švédy. A ve velkém finále skolil nadupané Rusy, jimž pak stříbrné medaile chutnaly asi jako prošlá bonboniéra...

Vyvrcholení letošního turnaje je bez českých hokejistů. V Paříži to nebyla žádná sláva, ačkoli se v sestavě našla řada hvězd a výtečných hokejistů, tým selhal střelecky a předvedl víc slabých zápasů než krásných. Kolín nad Rýnem tím pádem nebude pro našince podruhé zlatým městem, zbývají jen vzpomínky na Růžičkovu partu. Na skvělého Vokouna, na bohužel už zesnulé Rachůnka s Markem. A vůbec na celý ten parádní tým, který překonal všechna očekávání.

Po sedmi letech je leccos jinak, ovšem před prvním semifinále mezi Kanadou a Ruskem jako by se zastavil čas. Všude mraky ruských vlajek a dresů jako tehdy. Další symbolika přišla, když organizátoři chystali závěrečný ceremoniál. Za zavřenými tribunami probíhala zkouška na vyvrcholení turnaje po nedělní finálové bitvě. A českým uším zněla libozvučně. "Nejlepší hráčem mistrovství světa je  číslo 68, Jaromír Jágr, Česká republika!" zaznělo z hrací plochy.

Tohle nešlo přeslechnout, však také spousta ruských žurnalistů překvapeně zvedla hlavy, co se to vlastně děje. A pořadatelé pokračovali: "Mistry světa jsou hokejisté Švédska," oznamoval hlasatel naplno. Stříbro následně přisoudil Kanaďanům. Třeba to tak dopadne, hlášení každopádně oživilo staré časy a zážitky z velkého českého vítězství. Při zkoušce šlo zřejmě o materiály z roku 2010, Jaromír Jágr tehdy na turnaji zářil. Ovšem Švédové vypadli po strhující kovbojce s českým výběrem v semifinále a Kanada se nedostala ani tam.

Nejspíš si jen hlasatel lehce zažertoval a je fanouškem legendární osmašedesátky. Někteří Němci totiž nezapomněli, sedm let starý triumf mají místní stále v paměti. "Proč to letos nevyšlo, nebyli jste tak dobří? Nebo nemůžete hrát bez Jágra?" ptal se dobrovolník na ochozu arény, jakmile zjistil, že se mezi hromadou rozparáděných Rusů motá také nešťastník z Čech. "Tehdy jste ruský výběr porazili, moc dobře si pamatuju, jak pak jejich fans měli kyselé ksichty. Byli vlastně kyselí celí," hlásil pobaveně chlapík v bundě s logem mistrovství.

Jmenuje se Sven a nejraději by byl pár kilometrů odtud, na fotbalovém stadionu. "Hokejové mistrovství mě baví, jenže dneska hrají místní 1. FC důležitý zápas posledního kola Bundesligy s Mohučí," hlásí. Fotbalový duel měl začátek stanoven na půl čtvrtou, tedy krátce poté, co začínalo první semifinále šampionátu. Takže kdo cestoval na bitvu s Rusy, potkal v místních tramvajích stovky příznivců klubu, za který kdysi váleli Bernd Schuster, Harald "Toni" Schumacher, Pierre Littbarski a další ikony.

"Hokej sledujeme, Němci hráli s Kanadou dobře. Ale nezlobte se, Bundesliga je číslo jedna," poznamenal starší pán v dresu 1. FC, jehož doprovázela ve stejných barvách oblečená manželka. O českém hokeji nic moc nevěděli, jedno však přece: "Znám vlastně jen Jágra. Když tady byl šampionát v roce 2010, Rusové ho zranili. Ale vy jste stejně vyhráli. To bylo fajn," zdůraznili, než se vmáčkli do našlapané tramvaje. A pak si říkejte, že nostalgii nedáte šanci...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz