Nová osmnáctka nespí! Na Hlinkův memoriál chci ty nejlepší, říká Reichel

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej SK/CZ

21. května 2015, 15:40

Václav Jáchim

V neděli skončilo mistrovství světa v Praze a Ostravě, jeden by si řekl, že si teď hokejisté dají jarní spánek. Ale tohle tvrzení platí jen částečně. Pro mládežnické výběry co nevidět vypukne další sezona, do akce půjde také nová osmnáctka. Výběr hráčů z ročníku 1998 nechal za zády povedené duely na olympiádě mládeže nebo na několika dalších turnajích, teď vyhlíží období, na jehož konci bude světový šampionát ve Spojených státech!

Také proto osmnáctka nespí, od 7. června uskuteční první letní kemp, na němž bude zahájena příprava před Memoriálem Ivana Hlinky. "Jde o velice kvalitní turnaj, na který jezdí v nejsilnějším složení Kanada a také Amerika neposílá špatné hráče. S Kanaďany se utkáme poprvé, během sezony na ně pak narazíme při prosincové cestě do zámoří, což považuji za důležité. Mistrovství světa totiž máme právě tam," konstatuje hlavní trenér Robert Reichel.

Někdejší vynikající útočník a čerstvý člen Síně slávy Mezinárodní hokejové federace nepřikládá váhu tomu, že se svěřenci postupuje do kategorie, která je přece jen sledovanější než šestnáctky nebo sedmnáctky. "Já to takhle neberu. Každá akce pro nás byla a bude důležitá. Určitý rozdíl vidím v tom, že nás na konci ročníku čeká světový šampionát. Chceme navázat na dvouletou práci s mužstvem, do něhož jsme postupně zařazovali hráče, kteří si o to řekli výkonem," konstatuje.

Jeho bojovníci jsou ošlehaní hromadou kvalitních bitev. "Porazili jsme Američany, které jsme pak viděli na turnaji v Rusku," říká Reichel o soupeři, který české mladíky prověří v testu před Memoriálem Ivana Hlinky. Zatím neznámou jsou Kanaďané. "Na MS s nimi hrajeme ve skupině, z tohoto pohledu budou cenné prosincové vzájemné zápasy. Ačkoli je vrchol sezony ještě daleko, máme už pohromadě kompletní program všech akcí a utkání. První prověrkou je pro nás právě srpnový Hlinkův memoriál v Břeclavi," hlásí.

Tohle klání se v uplynulých dvou letech výtečně povedlo svěřencům trenérů Petra a Svobody, ročníky 1996 a 1997 na jihu Moravy zářily. Členové osmnáctky touží na úspěchy navázat. "Chceme ty nejlepší hráče, abychom měli co možná nejsilnější sestavu. Čekají nás nároční soupeři," připomíná olympijský vítěz z Nagana. Aby byl český výběr v plné polní, uskuteční několik společných soustředění. První startuje už 7. června v Třemošné, další proběhne koncem stejného měsíce. "V závěru července se pak sejdeme znovu, po přípravě s Američany zúžíme kádr na turnaj v Břeclavi," informuje.

Zatím není zcela jasné, zda někteří z potenciálních reprezentantů neodejdou v létě do Kanady. Spekuluje se o určitých jménech, jasno bude po CHL Import Draftu, jenž se uskuteční počátkem prázdnin. "Zatím nevím, jestli se někdo z kluků nerozhodne pro Kanadu. Uvidíme. Na kempech se o tom s nimi budeme bavit. Může se stát, že tuhle cestu někdo zvolí, já jako trenér ale mám možnost hráče během sezony nominovat. Pokud ho budeme chtít na mistrovství světa, a dotyčný nepřijede, musí vzhledem k reprezentační smlouvě zaplatit patřičné odstupné. Ovšem věřím, že na turnaj do Kanady by tamní kluby hráče pustily, šampionát je navíc v Americe," dodává.

Prvního kempu se zúčastní vesměs hokejisté základní kádru loňské sedmnáctky. Libor Hájek a Vojtěch Budík byli jedinými dvěma zástupci ročníku 1998, kteří startovali na MS osmnáctek ve Švýcarsku. Za starší výběr hrál během uplynulé sezony také třinecký Lukáš Doudera, který si podobně jako Hájek už vyzkoušel Tipsport extraligu dospělých. Jediným krajánkem v nominaci je František Hrdinka ze švédské Frölundy.

Nominace reprezentační osmnáctky na první letní kemp (7. - 11. června, Třemošná):

Brankáři: 
Adam Brízgala (Sparta Praha), Josef Kořenář (Jihlava), Dominik Groh (Hradec Králové).

Obránci: 
František Hrdinka (Frölunda, Švédsko), Sebastián Janda (Sparta Praha), Ondřej Kachyňa (České Budějovice), Daniel Novák (Chomutov), Ondřej Vála, Vojtěch Budík (oba Pardubice), Lukáš Doudera (Třinec), Libor Hájek, Lukáš Zukal, Michal Furch (všichni Kometa Brno).

Útočníci: 
Kristián Reichel, Martin Havelka (oba Litvínov), Matouš Bělohorský, Matyáš Kačírek, Marek Zachar (všichni Liberec), Matyáš Kantner, Petr Kodýtek (oba Plzeň), Jiří Karafiát (Zlín), David Kofroň, Lukáš KIaukič (oba Třinec), Ondřej Najman (Jihlava), Radovan Pavlík (Hradec Králové), Tomáš Pšenička (Sparta Praha), Tomáš Šmerha (Slavia Praha), Daniel Kurovský (Havířov).

Náhradníci:
Milan Klouček (Pardubice), Pavel Kousal (Jihlava), Milan Davídek (K. Vary), Tomáš Havránek, Robert Havlát (oba Kometa Brno), Filip Haman (Třinec), Kryštof Hroudný (Hradec Králové), Jakub Sirota, Martin Padrnos (oba Zlín).

Realizační tým:

Manažer týmu: Jiří Lála.
Hlavní trenér: Robert Reichel.
Asistent: Patrik Augusta.
Trenér brankářů: Radek Jirátko.
Lékař: MUDr. Tomáš Madrý.
Kustod: Luboš Rob.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz