Noví parťáci Jágra: Pro Kováře speciální zápas, těší se i Vondrka

Foto: Karel Švec,cslh.cz

24. dubna 2015, 8:00

Václav Jáchim

Vedle Jaromíra Jágra (na snímku) nastoupili v minulosti mraky vynikajících hokejistů, olympijský vítěz z Nagana po boku zástupců několika generací. Návrat kladenského odchovance do české reprezentace si nyní užijí především jeho noví parťáci Jan Kovář a Michal Vondrka. Trenér Růžička sestavil zbrusu novou trojici, která bude v hierarchii českého výběru druhá za letkou Voráčka, Sobotky a Erata.

Jágr sice ještě oficiálně neřekl, že bude startovat na mistrovství světa. Ovšem opačný scénář by byl překvapením. Hvězda Floridy se ve čtvrtek zapojila do tréninku, dá poslední duel Euro Hockey Tour a pak padne jasný verdikt. Trenér Růžička je nicméně optimistou a už hledá varianty složení pro vrcholnou akci sezony. Klíčová je především pozice centra, první volba padla na Jana Kováře.

Kovář: Vždycky je to o souhře. Jak to bude nebo nebude klapat

Lídr ruského Magnitgorsku si s Jágrem zahraje poprvé. "Je to něco jiného, ale nedělal bych z toho velkou vědu. V utkání spolu začínáme a uvidíme, jak to bude." reaguje s klidem. Jan Kovář odmítá, že by ho po boku legendy přepadla nervozita. "Samozřejmě tam něco speciálního bude," říká. Ale že by měnil své zvyklosti, to jde maximálně v drobnostech. "Vždycky je to o souhře, jak to bude nebo nebude klapat. Složení se dá případně vyměnit. Hodně záleží na výkonu, jak nám to půjde a podobně," uvažuje.

Kovář s Jágrem a Vondrkou na tréninku několikrát hovořili. Na střídačce i při přestávkách mezi cvičeními. "Rozebírali jsme, jak  to budeme chtít hrát v útočné třetině. Snad to ponese ovoce," naznačuje. Jaké má Jágr konkrétní představy? "Jarda chce, abychom hráli hodně pospolu a moc to neroztahovali. Abychom si mohli co nejlépe vypomoci. Já věřím, že nám to bude klapat." Jágr naskakuje do rozjetého vlaku, český národní tým ve středu přehrál Finy 4:1. Kovář a spol mohli s čerstvou posilou probrat podrobnosti z utkání, ale minulost není podstatná. "Pořád je to jen příprava, sestava se dost točí, takže druhý zápas bude zase úplně jiný," mávne rukou odchovanec Písku.

"Hrát vedle Jardy pro mě určitě není svazující. Jarda je dobrý kluk v kabině i na ledě, tam na sebe dokáže navázat hráče a já toho mohu využít."

Nasazení do vozby k Jágrovi by u Jana Kováře mohlo signalizovat výraznou šanci na konečnou nominaci. "Já to tak neberu. Budu se snažit, abych odehrál co nejlepší utkání. A budu doufat, že se do týmu vejdu," říká útočník, který v Magnitogorsku válel například s ruskými mistry světa Zaripovem a Mozjakinem. Podobně tohle téma vidí také Michal Vondrka. "Růža má v hlavě nějakou koncepci. Já jsem rád, že mám čas na ledě, nebo že hraju oslabení. Mně konkrétně to hrozně pomáhá, protože je rozdíl chodit na led ob dvě minuty než třeba ob sedm," reaguje.

Vondrka: Kovy je šikovný centr a Jarda veliký hráč!

Majitel bronzové medaile z mistrovství světa 2012 si během kariéry zahrál s výtečnými hráči, ale i pro Vondrku je spojení s Jágrem unikátní. "Nikdy jsem s ním nehrál, takže se na spolupráci moc těším. Kdo by se netěšil, když je možnost nastoupiti v tomhle útoku. Kovy je šikovný centr a Jarda veliký hráč.  Doufám, že dáme nějaké góly," přeje si.

Nasazení vedle veterána a jednoho z nejlepších hokejistů všech dob znamená pro Vondrku motivaci a výzvu. Ale nebude ho to zároveň svazovat, i s ohledem na boj o šampionát? "Nominace je v rukách trenéra Růžičky. Samozřejmě udělám maximum, abych se tam dostal. Hrát vedle Jardy pro mě určitě není svazující. Jarda je dobrý kluk v kabině i na ledě, tam na sebe dokáže navázat hráče a já toho mohu využít. Doufám, že si sedneme."

Aby spolupráce klapala, probrali její detaily. "Je normální domluvit se ostatními, na co jsem zvyklý já a na co zase oni. Takže jsme si něco řekli na tréninku a ještě možná něco řekneme před utkáním. Ale nic moc drastického měnit nebudeme," tvrdí. Podle jeho slov jde spíš o drobnosti. "S Jardou jsme se třeba domlouvali na rozjetí útoku. Říkal, na co je zvyklý, to samé já. V pohodě. Jde nám o to, abychom hráli dobrý hokej," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz