Noví reprezentanti ladí v Třinci. Kapitánem Lenc, v brance začne Bartošák

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

21. srpna 2017, 13:29

Václav Jáchim

Žádné tradiční opory a velká jména, nýbrž hromada mladých bojovníků, kteří mají všechno před sebou. Neskutečnou proměnou prošla reprezentace na prahu nové sezony. Úvodní duely proti Slovensku obstarají hokejisté, kteří mají dohromady na kontě 38 mezistátních startů. Čtrnáct z nich čeká velká premiéra, další na tom nejsou se zkušenostmi o moc lépe. Ovšem proč ne. Světový hokej jde cestou mladých, český hokej potřebuje také. "Nová" reprezentace už ladí na ledě WERK areny, v pondělí dopoledne absolvovali hráči první společný trénink. "Vypadal docela slušně. Kvalita provedení místy nebyla úplně ideální, ale také je to o tom, že kluci jsou na začátku docela nervózní," konstatuje hlavní trenér Josef Jandač.

Z původní nominace vypadl nejzkušenější útočník Richard Jarůšek. "Obvolal jsem všechny účastníky Ligy mistrů. Hradec nejprve Ríšu bez problémů uvolnil. Pak v klubu asi došlo k nějakým posunům, trenéři mi zavolali s tím, že by Jarůška potřebovali do hry. Jestli kvůli zraněním, to nevím. Já neměl problém vyhovět. Také nám záleží na tom, aby český hokej měl výsledky na klubové úrovni. Tohle nás trošku potkávalo už loni, vždycky jsme se snažili o určitý kompromis," povídá Jandač.

Původně uvažoval o doplnění náhradníka, jenže vystačí se stávajícím mužstvem. "Máme okruh hráčů, které bychom oslovili, kdyby se někdo zranil. Po omluvence Jarůška jsem nechal v týmu dvanáct útočníků a doufám, že nám nikdo nevypadne." Jandač připouští, že v jeho plánech původně figurovali talenti Martin Nečas a Filip Chytil. Oba ovšem poletí s dvacítkou na turnaj do Finska. "S Filipem Pešánem jsme se takhle domluvili. Já mu dal právo volby, že pokud chce, ať si hráče vezme. Nečase jsme v nominaci neměli. Když jsem mluvil s Liborem Zábranským, byl Nečas hodně unavený, měl i zranění, po němž teprve začínal trénovat. Chytil v nominaci byl, ale po dohodě s trenérem dvacítky jsme ho nebrali," vysvětluje.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Výrazně omlazený národní tým postrádá výraznější mezistátní zkušenosti. Svědčí o tom třeba i fakt, že kapitánem bude Radan Lenc, který dosud sehrál na elitní scéně osm utkání. Libor Šulák má stejnou bilanci, ostatní hokejisté téhle hranice nedosáhli. Asistenty kapitána jsou Šulák s Dvořákem. "Lenc už je kluk, co s nároďákem něco odjezdil. Má zkušenosti z akcí Euro Hocky Tour, proto jsme ho zvolili," říká Jandač. Nové tváře najdeme i mezi třemi tyčemi. "Každý z gólmanů dostane jeden zápas. Bartošák začne v Třinci, Svoboda nastoupí v Žilině," doplňuje kouč.

Soupeři ze Slovenska nasadí přece jen otrkanější hokejisty, kupříkladu veterán Nagy, Libor Hudáček, Hovorka, Tybor a někteří další hráči toho mají na pažbě dost. "Vím, co tam mají Slováci za hráče. Ale my se hlavně zaměřujeme na naše kluky," reaguje Jandač. Při pohledu na sestavu je zřejmé, že zachoval spolupráci klubových spoluhráčů. "Například Pavel Musil naskakuje s Lencem, nechtěli jsme jejich spojení trhat. Ze stejného důvodu jsme dali k sobě plzeňské hráče." Jediným krajánkem kromě Šuláka je útočník David Kaše, čerstvá posila Mory. "Odešel do Švédska, kde ho nebudeme mít tolik pod dohledem. Proto jsme ho chtěli vidět teď," připomene.

Národní tým vyzkouší čerstvé kandidáty tentokrát v utkáních, nikoli na tréninkových kempech, které v předchozích třech letech hostily pražský Eden, Jihlava nebo Rokycany. "Pro nás je to lepší, že se hraje. Kluky neuvidíme jen v tréninku, ale i v zápasech. Jde o oficiální IIHF pauzu, kdežto kempy jsme dělali na přelomu července a srpna, kdy termín nekolidoval s Ligou mistrů nebo přípravou klubů," hlásí Jandač. Všechny vytipované hráče ovšem zdaleka využít nemůže. "Na kluky máme nárok, volili jsme však kompromisní řešení s ohledem na start českých týmů v CHL. Nechtěli jsme brát ani hráče z KHL, protože ta tento týden začíná novou sezonu. Zvolili jsme mladší hráče, ti starší většinou nahazují motory až později. Nechtěli jsme je tedy vytrhávat z přípravy," uzavírá.

Sestava reprezentace na prvním tréninku v Třinci:

Bartošák, M. Svoboda – Dvořák, Šulák, Sklenička, Klok, Pyrochta, D. Musil, Kalina, Němeček – D. Kaše, P. Musil, Lenc – Indrák, Stach, P. Straka – M. Hanzl, Herman, Uher – V. Tomeček, Tomášek, D. Šťastný.

Nominace české reprezentace na utkání proti Slovensku:

Brankáři:
Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA). Miroslav Svoboda (HC Škoda Plzeň).

Obránci:
Liboš Šulák (Detroit, NHL/Lahti, Finsko), Lukáš Klok (HC VÍTKOVICE RIDERA), David Musil (HC Oceláři Třinec), David Sklenička (HC Škoda Plzeň), Tomáš Dvořák, Petr Kalina (oba HC Sparta Praha), David Němeček (BK Mladá Boleslav), Filip Pyrochta (Bílí Tygři Liberec).

Útočníci:
Radan Lenc, Pavel Musil (oba BK Mladá Boleslav), David Tomášek (HC Dynamo Pardubice), Vojtěch Tomeček (Piráti Chomutov), David Kaše (Mora, Švédsko), Dominik Uher (HC Sparta Praha), Miroslav Indrák, David Stach, Petr Straka (všichni HC Škoda Plzeň), Jakub Herman (HC Olomouc), David Šťastný (Aukro Berani Zlín), Martin Hanzl (HC VERVA Litvínov).

Realizační tým:

Generální manažer: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Josef Jandač.
Asistenti: Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Trenér brankář: Petr Jaroš.
Video trenér: Denis Havel.
Kondiční trenér: Michal Hamršmíd
Lékař: MUDr. Dušan Singer.
Fyzioterapeut: Radovan Sakaláš.
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček.
Media manažer: Zdeněk Zikmund.

Program utkání:

Středa 23. srpna:
17:00 Česko – Slovensko (Třinec)

Čtvrtek 24. srpna:
17:00 Slovensko – Česko (Žilina)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz