Nový systém i týmy. V příštím ročníku LM budou i Skotové

Foto: braeheadclan.com

29. března 2015, 9:00

Daniel Poláček

Už dlouho je jisté, že hokejová Liga mistrů se rozběhne i v příštím ročníku. A jelikož se blíží rozlosování jednotlivých skupin, které proběhne na mistrovství světa v Praze, už je jasno o většině účastníků.

Mezi nimi bude zcela jistě vynikat mužstvo Braehead Clan, které sídlí kousek od skotského Glasgow. Exotický klub (alespoň na hokejové poměry) si vstupenku mezi evropskou elitu zajistil druhou příčkou v britské EIHL. První skončil Sheffield, jehož titul poznamenal nechtěný nával emocí.

Krátce před vyvrcholením soutěže totiž podlehla rakovině 21letá Amy Usherová, vášnivá fanynka Sheffieldu. „Náš triumf byl pro ni,“ prohlásil útočník Jason Hewitt. „Opravdu jsme cítili, jako kdyby na nás při těch rozhodujících zápasech koukala shora. Byl to hrozný týden, ale nyní jsem rád, že jsme to dokázali dotáhnout do konce.“

A postoupit do Ligy mistrů. Velká Británie bude mít hned dva zástupce, neboť došlo ke zvýšení počtu týmů s C licencí (případně divokou kartou), kterých je místo šesti rovnou deset. Z Běloruska se díky tomu představí Něman Grodno, který vyhrál Kontinentální pohár. Dva zástupce bude mít Norsko (Stavanger a Storhamar), Slovensko (Košice a vítěz play off) a Dánsko (Herning a vítěz play off). Francii zůstane jedno mužstvo.

S B licencí, která náleží vybraným týmům ze zakládajících soutěží, nově vyjedou do Ligy mistrů Klagenfurt a Linz z EBEL, Mnichov z německé DEL a Davos ze švýcarské NLA.

Pokud jde o českou extraligu, jistou účast mají díky A licenci Liberec, Pardubice, Sparta a Vítkovice. Oceláři se kvalifikovali díky výhře v základní části. Šesté místo připadne vítězi vyřazovacích bojů. Pokud to bude Třinec, vstupenku mezi elitu získá finalista, případně semifinalista.

V minulé sezoně Ligy mistrů postoupila do play off pouze Sparta. Letos mají tuzemská mužstva větší šanci, neboť z 16 trojčlenných skupin půjdou dál hned dva týmy a vyřazovací boje budou mít pět kol, o jedno víc.

Kolos s 48 kluby se rozjede 20. srpna, play off vypukne už 22. září a skončí 9. února, kdy je programu finále.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz