O tomhle jsem 12 let snil, přiznává Zábranský. Obměnu kádru nechystá

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

21. dubna 2017, 9:21

Adam Bagar

Jako hráč získal dva mistrovské tituly, se Vsetínem a Spartou, teď Libor Zábranský premiérově triumfoval jako trenér. Kometu dotáhl po dlouhých 51 letech na extraligový vrchol. "Udělám vše, abychom zase nemuseli tak dlouho čekat, poskládali výborný tým, bavili fanoušky a aby na nás Brno a celá jižní Morava byli hrdí," hlásí dojatý majitel, generální manažer a trenér brněnského týmu.

Splnil se mu velký sen. Když se stal v roce 2005 většinovým vlastníkem Komety, chtěl dostat klub na vrchol, což se mu po dvanácti letech usilovné práce povedlo. „Vlastně už v říjnu 2004 jsem kupoval dvacet procent akcií klubu. A když jsem tehdy viděl, jak je zadlužený, snil jsem o tom. Teď to vyšlo,“ září Libor Zábranský. Emoce s ním po čtvrtém finálovém boji cloumaly tak, že se ani zpočátku nechtěl polaskat s pohárem. Přemlouvat ho museli až hráči.

„Říkal jsem Leošovi Čermákovi, že bych si to chtěl užít, tak ať ještě chvíli počká,“ vysvětluje brněnský lodivod. Co se mu na ledě honilo hlavou? „Když tam stojíte a vidíte ty nadšené lidi, tak jste v obrovské euforii. A samozřejmě si to chcete s nimi naplno užít. Byl jsem v tu chvíli neskutečně hrdý na kluky, kteří to zvládli. Prošli jsme si krizí, ale oni se s tím vypořádali. I to ukazuje obrovskou sílu a charakter mužstva,“ pokyvuje bývalý vynikající obránce.

Ještě z dob své hráčské kariéry, během níž si zahrál dokonce ve slavné NHL, slavil dva tituly. V roce 1999 se Vsetínem a o tři roky později se Spartou. Teď se poprvé radoval jako trenér. A bylo to pro něj hodně výjimečné. „Těžko se to porovnává, ale už jsem říkal i klukům, že tohle je pro mě opravdu to nejhezčí. Je to samozřejmě jejich zásluha, chtěli vyhrát titul a vyhráli ho. Pro Brno, pro Kometu a věřím, že i pro mě,“ líčí třiačtyřicetiletý Libor Zábranský.

Ten před sezonou přivedl řadu posil a poskládal špičkový mančaft, jehož síla se po velké krizi ukázala v klíčovou chvíli. Ve vyřazovacích bojích. „Klukům jsem strašně věřil už od května, když jsem viděl, jak se nám daří podepisovat hráče, kteří mají úžasnou kvalitu, charakter a morálku. Prošli jsme si těžším obdobím, měli nějaká zranění, ale já vždycky tvrdím, že tým je hotový až na konci přestupního období,“ zdůrazňuje šéf, manažer a kouč Komety.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Ten měl dobrou ruku, před play off přivedl Jakuba Krejčíka s Alexandrem Malletem, oba pak patřili ke klíčovým postavám brněnského výběru. „Ještě nezapomínejme na Tomáše Bartejse, jenž se zapojil famózně. Kuba Krejčík se sice hned zranil, ale zotavil se. A Alex Mallet skvěle zapadl do týmu, je sebevědomý, dravý a překvapil mě svou skromností navenek. Divím se, že v Pardubicích nedostával tolik prostoru. Podepsal zde smlouvu na dva roky,“ říká.

Brněnský kádr by měl v nové sezoně zůstat podobný tomu letošnímu mistrovskému. Odejít by však měl útočník Marek Kvapil, který plánuje návrat do ruské KHL. „Devadesát procent týmu máme podepsaného, takže nepředpokládám nijak velké změny. Ale více zatím neřeknu,“ hlásí Zábranský, nad jehož dalším účinkováním v trenérské roli visí otazník. „Zatím nevím. Nechte se překvapit, ale nějaké změny určitě přijdou,“ prozrazuje šéf brněnské Komety.

Brňané se do finále prokousali potřetí za posledních šest sezon, ale na titul ne a ne dosáhnout. Slavili až teď, po dlouhých 51 letech. „I ta předchozí mužstva měla charakter, ale tento tým je hráčskou kvalitou jednoznačně nejlepší. Všechno má svůj čas, ten teď nazrál, pomohla k tomu i skladba týmu,“ přiznává Zábranský, který věří, že na další úspěch už Kometa nebude tak dlouho čekat. „Doufám, že 51 let už to nebude,“ směje se po extraligovém triumfu.

Brňany v příští sezoně čeká také účast v prestižní Lize mistrů. „Docela paradox, protože já byl vždycky proti tomu. Teď to budeme absolvovat a uvidíme, co to přinese. Ale určitě pro nás bude prioritou extraliga,“ přiznává Zábranský, který si teď od hokeje odpočine. „Čekají nás oslavy a spousta akcí. Ale že zase vydržím pít a slavit týden v kuse, jako při mém prvním titulu, tak to ode mě nečekejte. Ať si to užijí hráči, já si to v klidu oslavím doma,“ směje se.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz