Obrovská úleva! hlásí Růžička. Drsnou sezonu nakonec Dynamo zachránilo

Foto: hcdynamo.cz

24. dubna 2017, 10:19

Marek Votke

Parta kolem brankáře Martina Růžičky zvládla závěrečné klíčové utkání baráže a může si oddechnout. Extraliga se v Pardubicích bude hrát minimálně i příští rok. „Obrovská úleva! Tyto duely jsou strašně náročné na psychiku, o letošní sezoně jako takové nemluvě. Ještěže už skončila,“ povzdechl si gólman Dynama.

Když už, tak už. Dynamo se po jednadvaceti letech znovu ocitlo v barážových bojích a rovnou muselo o setrvání mezi elitou bojovat až do nejposlednějšího utkání. Před dvanáctým zápasem byly karty rozdány jasně – v případě výhry se Dynamo udrží, jinak si zahraje WSM Ligu a přepustí místo Karlovým Varům, které porazily České Budějovice 1:0.

Východočeši šli vítězství hned od začátku naproti a už ve čtvrté minutě vedli po brankách Bárty a Berana 2:0. Nakonec skrze náročné utkání dokráčeli až k výsledku 4:2 a mohou slavit udržení mezi elitou. „Cítím obrovskou úlevu, že jsme to zvládli. Je hodně těžké se v takové fázi sezony uvolnit a najít pohodu, nehledě na to, jak náročný ročník máme za sebou. Ještěže už je ta sezona u konce,“ řekl s výraznou úlevou po zápase Martin Růžička.

Zanedlouho třicetiletý gólman se v dlouhodobé části sezony poněkud trápil. Hned v prvním zápase si na ledě třineckých Ocelářů přivodil vážné zranění a na dlouhou dobu vypadl ze sestavy Východočechů. Od té doby odchytal v základní části pouze dvanáct utkání a třikrát hájil branku Dynama během zápasů play out.

"Cítím obrovskou úlevu, že jsme to zvládli. Je hodně těžké se v takové fázi sezony uvolnit a najít pohodu, nehledě na to jak náročný ročník máme za sebou."

V baráži byl ale Martin Růžička v naprosto odlišné situaci. Odchytal maximálních 737 minut a zasáhl tak do všech utkání od začátku až do konce. „Rozhodli jsme se to celé hodit na něj a jsem strašně šťastný, že se nám tento krok vyplatil,“ chválil nejen Růžičku hlavní pardubický trenér Miloš Holaň.

„Vůbec jsem nemohl řešit, jestli to na mě stojí, nebo ne. Když přijde puk, snažit se ho chytit. To byl můj hlavní úkol. Hlava musí být jinak v takhle důležité části sezony úplně prázdná,“ odpověděl Růžička na dotaz, jak se s takovou situací vypořádal. „Na druhou stranu mě během baráže psychicky podporoval pan Marek. I jemu vděčíme za to, jak to dopadlo,“ uznal Růžička.

Nechyběl u pardubického titulu v roce 2010, kdy kryl záda legendárnímu Dominiku Haškovi. O dva roky později byl sám ústřední postavou mistrovského tažení Dynama. Teď spolu s ním bojoval o bytí a nebytí v české elitní soutěži. „Baráž a play off se vůbec nedají srovnávat. Během vyřazovacích bojů vás žene nějaká vidina nablýskaného poháru, ale když prohrajete, vlastně se nic nestane. Tady prostě za každou cenu musíte vyhrávat, a to je sakra těžké, přepnout hlavu do takového režimu. Obzvlášť po také sezoně, jakou jsme si prožili. Naštěstí už je za námi,“ opakoval se po zápase po hlase nejen psychicky vyčerpaný Růžička.

Na druhou stranu má brankář Dynama s baráží velké zkušenosti. Vyjma letošní sezony si ji totiž ještě zachytal v dresu Mladé Boleslavi a Chomutova. S Boleslaví postoupil do nejvyšší soutěže, podruhé zase v dresu Pirátů bojoval o setrvání, stejně tak jako letos s Dynamem. „Pokaždé to bylo něco jiného. S Boleslaví se nám podařilo postoupit a ještě to byl trochu jiný systém. Bylo to podobné play off a hrálo se na čtyři zápasy. Sešla se skvělá parta a ten tým byl namotivovaný po úspěšné sezoně, kdy mohl přidat tu pověstnou třešinku na dort. Pokud ale hrajete o udržení po sezoně, kterou se prakticky celou protrápíte, nedá se to srovnávat,“ objasňuje Martin Růžička.

Teď už si ale může oddechnout a zajít se spoluhráči na zasloužené pivko. Co se musí přes léto s Pardubicemi stát, aby se neopakoval podobný scénář, ale komentovat nechtěl. „To vůbec nechci řešit. Podařilo udržet extraligu, a to je pro tuto chvíli nejdůležitější.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz