Od počítače do NHL! Sen, který mi už nikdo nevezme, září hvězdný účetní

Foto: secondcityhockey.com

30. března 2018, 13:33

Adam Bagar

Brent Seabrook sehrál tisící zápas v NHL, Tomáš Jurčo zazářil dvěma góly a dařilo se i dalším. Ale hlavní hvězdou hladkého vítězství Chicaga 6:2 nad Winnipegem se stal nečekaně někdo úplně jiný, účetní Scott Foster. Ten chytal naposledy před třinácti lety v univerzitní NCAA, ale debut v nejlepší lize světa mu vyšel na jedničku, za čtrnáct minut a jednu sekundu pochytal všech sedm střel soupeře.

Jak se to celé seběhlo? Do brány se měl původně postavit Švéd Anton Forsberg, ale ten se na rozcvičce smolně zranil a mezi tyče musel debutující Američan Collin Delia. Ale jak s dvojkou? Podle pravidel musí mít domácí celek k dispozici záložního gólmana, který v případě potřeby může nastoupit za oba týmy. A tak Chicago ještě během rozcvičky narychlo podepsalo amatérský zkušební kontrakt se Scottem Fosterem.

"Je to opravdu šílené. Před pár hodinami jsem seděl u počítače a teď jsem si zachytal v NHL."

Pro něj byl už velký zážitek být s mančaftem na střídačce, ale v čase 45:59 přišla chvíle, na níž nikdy nezapomene. Deliu trápily křeče a přenechal své místo šestatřicetiletému účetnímu, jenž nebyl nikdy draftován a naposledy chytal v roce 2005 v univerzitní NCAA. Premiéru v NHL ale zvládl parádně, poradil si se všemi sedmi pokusy soupeře, byl vyhlášen první hvězdou utkání a navrch si užil ovace 21 839 fanoušků.

"Je to opravdu šílené. Před pár hodinami jsem seděl u počítače a teď tady stojím před vámi poté, co jsem si zachytal v NHL," zářil Foster při rozhovoru s novináři. "Šok přišel už ve chvíli, kdy jsem se musel převléknout do výstroje. Pak už si na nic nevzpomínám. Je to sen, který mi už nikdo nevezme. Můžu jít spokojeně domů a říct svůj příběh mým dětem, které to zase budou vyprávět svým kamarádům," usmíval se.

Seabrook po 1000. startu v NHL: Chytal skvěle, musím smeknout

Fostera chválili po jasné výhře 6:2 také spoluhráči. "Chytal opravdu skvěle, musím smeknout," pokyvoval Brent Seabrook, jehož tisící start v NHL tak trošku zastínil pan účetní. NHL ale znovu ukázala, že dokáže psát velké příběhy. Mnozí fanoušci si hned vzpomněli na závěr roku 2016, kdy se do branky Caroliny postavil proti Tampě Bay na závěrečných 7,6 sekundy kustod Jorge Alves, který dřív chytal nejvýš v ECHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz