Odměna pro Lakatoše. Po draftu poznal New York, rok bude doma

Foto: Filip Pešán

Poctivě dřel, výkonnostně šel neustále nahoru – a pak sklidil sladkou odměnu. Dominik Lakatoš si vybojoval draft do NHL, ačkoli jeho ročník 1997 šel do výběru už před dvěma lety. Tehdy neuspěl, nicméně důrazný hráč, který nechá na ledě všechny síly, se dílčím nezdarem nenechal odradit. V zimě sice pro zranění nestihl mistrovství světa dvacítek, což bylo pro český výběr velké oslabení, závěr sezony mu vyšel skvěle. "O Dominika se před draftem zajímalo šest týmů NHL," připomíná hráčův agent Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

Lakatoš zaujal zejména v play off. Když s Libercem loni slavil titul, ještě nebyl elitním ofenzivním hráčem, nýbrž spíš pomocníkem na tvrdou práci. Letos povýšil, stal se neproduktivnějším Bílým Tygrem a dokázal, že má velkou perspektivu. "Dominik udělal velký pokrok. Pravidelně jsem ho sledoval, v Liberci pracují s hráči výborně. Není to jen Lakatoš, ale také Radim Šimek a další," řekl na nedávném mistrovství světa dospělých Otto Haščák, skaut New York Rangers.

Pod Ještěd se na Lakatoše jezdili dívat i zástupci jiných týmů. Už ze šampionátu dvacítek 2016 věděli, že Lakatoš umí, letos dojmy potvrzoval. "Z těch šesti klubů, které Dominika před draftem chtěly, nakonec zůstaly Nashville a New York Rangers. Dominik chce ještě rok hrát doma, v české extralize. Týmům jsme tuhle informaci sdělili, Nashvillu a Rangers to nevadilo," rekapituluje Spálenka.

Zatímco se v původních předpovědích mluvilo o jiných hokejistech, což bylo vzhledem k věku logické, Lakatoš mohl být celkem v klidu. Věděl, že se na něj při draftu v Chicagu nejspíš dostane. Coby starší hráč se prosadil podobně jako například českobudějovický brankář Petr Kváča. "Rangers byli o Dominikovi přesvědčeni, skauti hráče velmi dobře znají. Pro Lakatoše je to velká odměna i velká motivace do budoucna," říká Spálenka.

Liberecký útočník uspěl ze 157. pozice draftu, podle jeho agenta to však není podstatné. "Výběry nerozhodují, hlavní je, jak hráč dál pracuje. Ondra Palát v prvním roce draftován nebyl, ve druhém šel tři místa před koncem posledního kola. Dneska je v Tampě asistentem kapitána a klíčovým útočníkem. Podobně na tom byl třeba i Petr Čajánek, jehož St. Louis bralo v roce 2001 dost pozdě, až ve třetí stovce," upozorňuje Spálenka.

Jakmile měl Lakatoš jasno, že připadl Rangers, začal pro něj pořádný blázinec. "Dominik hned odletěl na kemp nováčků. V New Yorku stráví týden, domů se vrací o víkendu," hlásí hráčův zástupce. Přípravu mladých hráčů Jezdců osobně sledoval také Filip Pešán, jenž je v Rangers na stáži. Trenér Liberce a reprezentační dvacítky zároveň udělal Lakatošovi fotku na památku před slavnou Madison Square Garden, snímek pak na svůj twitterový účet umístil liberecký klub.

Pobyt na letním kempu Rangers absolvoval rovněž Filip Chytil, zlínský útočník coby člen prestižního prvního kola draftu byl v New Yorku hodně sledovaný. Lakatoš jakbysmet. "Pro Dominika to byla dobrá zkušenost, určitě mu pomůže do další kariéry," reaguje Spálenka. Talentovaný útočník a jeden z nejlepších tuzemských hokejistů posledního extraligového play off ještě rok zůstane doma. Tedy pod Ještědem. "Je to Dominikovo přání. Chce na sobě zapracovat, rád by si také řekl o šanci v národním mužstvu," dodává Spálenka. První příležitost by možná nemusela být daleko. Reprezentace začne sezonu srpnovými duely proti Slovensku v Třinci a Žilině, trenér Josef Jandač naznačil, že hodlá poskytnout příležitost dalším novým tvářím. Lakatoš by mohl být mezi nimi.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz