Ondřej Roman mění extraligu za KHL, posílí ruský Jekatěrinburg

13. května 2015, 10:16

Václav Jáchim

Do ruské KHL v minulých dnech zamířilo několik hráčů Tipsport extraligy, nové angažmá ve východních končinách mají Furch, Roman, Filippi nebo Kempný. Teď se do výčtu přidal také Ondřej Roman. Vítkovický útočník jde do Avtomobilistu Jekatěrinburg, kde bude spoluhráčem brankáře Jakuba Kováře. "Ondra se s vedením klubu dohodl na dvouleté smlouvě," řekl hokej.cz zástupce hráče Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services.

O odchodu českého reprezentanta se spekulovalo, po letošní sezoně se dal tento krok očekávat. Roman odvedl ve Vítkovicích kvalitní služby, delší dobu ho navíc sledovaly ruské kluby. Už loni na podzim se mluvilo o kontaktech se Soči, padala v úvahu jména jiných mužstev. "Tehdy projevoval zájem také Jekatěrinburg, kde Ondru dlouhodobě sledovali," říká Vůjtek.

Nyní jsou jednání v cíli. "Zástupci Avtomobilistu mají o Ondrovi dostatek informací. V úvahu přicházely jiné možnosti, poptávaly se další kluby. Ovšem Jekatěrinburg hráče před časem draftoval a teď přišel s kvalitní nabídkou, která Ondru po všech stránkách oslovila," reaguje jeho zástupce.

Přesunem do Ruska se tudíž rozpadá osvědčené spojení Romana s Vladimírem Svačinou. Oba spolu váleli ve Vítkovicích nebo v národním mužstvu. Podle dostupných zpráv zvažoval Jekatěrinburg příchod i druhého vítkovického bruslaře, ovšem volba padne patrně na jiné zahraniční hráče. Klubu se v uplynulých dnech upsal finský zadák Tommy Kiviströ, nový dvouletý kontrakt uzavřel Jakub Kovář, jemuž Avtomibilist předložil kvalifikační nabídku.

Po skončení uplynulé sezony se o Romana zajímaly rovněž jiné týmy Tipsport extraligy, mluvilo se například o Kometě Brno. "Některé kluby nás kontaktovaly, ale pro Ondru bylo jasnou prioritou zahraničí. Cítil, že je pro odchod optimální doba. Přesun do Jekatěrinburgu pro něj znamená změnu a velkou výzvu," připomíná Vůjtek.

Hokejista s velkou herní inteligencí, přehledem a předvídavostí už v cizině před časem působil. Roman hrál tři roky zámořskou juniorskou Western Hockey League za tým Spokane, s nímž získal Memorial Cup. V draftu ho získal Dallas, kde český útočník působil na farmě, totéž po výměně na Floridu. Další tři ročníky strávil účastník MS dvacetiletých 2009 ve Vítkovicích, kde se nyní loučí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz