Osmnáctka má další domácí test. Proti Američanům i synovi Selänneho

Foto: cslh.cz

Zazářili na letním Memoriálu Ivana Hlinky, reprezentanti do 18 let navázali na loňskou partu, která z mistrovství světa ve Finsku přivezla senzační stříbro. Letošní výběr má zatím vrchol sezony ještě před sebou, hodně důležitý test nyní čeká na severu Moravy. V Kravařích a Ostravě - Porubě proběhne tradiční turnaj pěti, na němž se vedle silné evropské čtyřky představí silní Američané.

Pro americkou osmnáctku jde o důležitý start, tým USA každoročně patří k největším adeptům na světové zlato. Letos ve Švýcarsku tomu nebude jinak. Zámořský výběr by měl nasadit třeba Austona Matthewse a řadu dalších hokejistů, kteří si brousí zuby na přední pozice v draftu NHL.

České reprezentaci pochopitelně chybějí zámořští krajánci jako Pavel Zacha, Jakub Zbořil (oba byli v uplynulých dnech na marodce) nebo Filip Chlapík. Tuzemské opory ovšem hrát budou. Trenéři Jakub Petr a Petr Svoboda nasadí účastníky nedávného mistrovství světa dvacítek Daniela Vladaře, Davida Kašeho a Michaela Špačka.

Řada dalších hokejistů je v mužstvu od loňského léta: Lukáš Doudera, Libor Hájek, Lukáš Jašek a Filip Suchý už nahlédli do Tipsport extraligy, krátce soutěž okusil rovněž boleslavský brankář Jan Růžička. Prostor dostane ale i mladší talentovaný bek Vojtěch Budík z Pardubic nebo dvojice Radek Koblížek - Robert Lis, která pro změnu působí ve Skandinávii. Čeští hokejisté se sejdou v Kravařích o víkendu, do turnaje vstoupí ve středu 4. února proti Finsku, jimž chtějí vrátit prosincovou porážku z turnaje ve švýcarském Zuchwilu.

Letitá pověra v minulosti tvrdila, že kdo v této kategorii vyhrál únorové klání, zpravidla pak neuspěl na mistrovství světa. Poslední dobou to už ovšem neplatí, dospívajícím hráčům na šampionátech vládli většinou Američané. Program rozvoje juniorů, který za Atlantikem zavedli na přelomu milénia, koncentruje největší talenty do dvou mužstev, maximální konkurence pak vede ke špičkovým výsledkům.

Na sever Evropy nejspíš nedorazí luxusní zadáci Noah Hanifin či Zach Werenski (už hrají na univerzitách), ovšem i tak bude v zámořském týmu řada výtečných hokejistů. Kromě výše zmíněného Matthewse stojí za zmínku třeba Matthew Tkachuk (syn vynikajícího Keitha Tkachuka), Jordan Greenway, Colin White, Jeremy Bracco nebo oba brankáři Luke Opilka s Michaelem Lackeyem.

Velmi perspektivní hokejisté se najdou i v dalších týmech. Sborná představí mj. obránce Jegora Rykova, brankáře Ilju Samsonova, útočníka Děnise Gurjanova. Švédové berou na zadáka Olivera Kilingtona či Jense Löökeho (startoval na dvacítkách v Torontu). Finové sice nemají v nominaci Mikko Rantanena, jenž za Turku pravidelně válí SM-liigu, naskočit by však měli šestnáctiletý hokejový drahokam Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho a také Eeru Selänne, jehož tatínek Teemu po minulé sezoně ukončil unikátní kariéru. Selänne nejmladší působí v americkém týmu Los Angeles Kings jr., na turnaji pěti bude bojovat o pozornost směrem k mistrovství světa.

Nominace reprezentační osmnáctky na turnaj pěti zemí (4. - 8. února, Kravaře a Ostrava - Poruba):

Brankáři:
Daniel Vladař (Kladno), Aleš Stezka (Liberec), Jan Růžička (Ml. Boleslav).

Obránci:
Lukáš Doudera, Marián Adámek (oba Třinec), Libor Hájek (Kometa Brno), Martin Weinhold (K. Vary), Petr Kalina (Sparta Praha), Vojtěch Budík, Martin Franc (oba Pardubice), Filip Hronek (Hradec Králové).

Útočníci:
Michael Špaček (Pardubice), David Kaše (Chomutov), Lukáš Jašek (Třinec), Lukáš Anděl (Jihlava), Jan Dufek, Filip Dvořák (oba Kometa Brno), Radek Koblížek (Oulu, Finsko),  Filip Suchý (Plzeň), Aleš Furch (Slavia Praha), Robert Lis (Växjö, Švédsko), Ondřej Procházka, Martin Svoboda (oba Sparta Praha).

Náhradníci:
Josef Zajíc (Kladno), Ivan Ďurač (Ml. Boleslav), Rostislav Šnajnar (Kometa Brno), Michal Gago, Nicolas Werbík (oba Zlín), Denis Kusý (Pardubice), Lukáš Kaňák (Plzeň). 

Realizační tým:

Manažer týmu: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Jakub Petr.
Asistent: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Video trenér: Aleš Vladyka.
Lékař: MUDr. Antonín Chochola.
Fyzioterapeut: Barbora Krajsová.
Kondiční trenér: Igor Horyl.
Kustod: Oldřich Kopecký.

Program turnaje pěti v České republice:

Středa 4. února:

14:30 USA - Švédsko (Kravaře)
18:00 Česká republika - Finsko (Kravaře)

Čtvrtek 5. února:

16:00 Finsko - Rusko (Kravaře)
19:00 Česká republika - Švédsko (Poruba)

Pátek 6. února:

14:30 Švédsko - Finsko (Kravaře) 
18:00 Rusko - USA (Kravaře)

Sobota 7. února:

16:00 Finsko - USA (Poruba)
19:00 Česká republika - Rusko (Kravaře)

Neděle 8. února:

14:30 Rusko - Švédsko (Kravaře)
18:00 Česká republika- USA (Kravaře)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz