Osmnáctka neprošla do semifinále, Švédům nedala ani gól

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Českou osmnáctku, která na Memoriálu Ivana Hlinky bojovala o semifinále, hnalo vpřed 2 760 fanoušků. Marně. Proti Švédsku neproměnili domácí trestné střílení, prohráli 0:2 a budou v pátek proti USA hrát jen o páté místo.

Hned zkraje přitom Češi mohli jít do vedení. Už po třech minutách ujel Reichel s Kantnerem do přečíslení dva na jednoho. Syn české legendy se rozhodl pro prudkou střelu, ale neudělal dobře – brankář Gustavsson si připsal úspěšný zákrok.

V dalším průběhu třetiny už tolik práce neměl, což platilo i pro českého Brízgalu. Žádný z týmů totiž nechtěl udělat chybu, a tak se hrálo opatrně. Příliš mnoho vzruchu s sebou nepřinesly ani přesilovky. Až při té z 24. minuty mohl rozjásat břeclavské publikum Vála, jenže jeho nebezpečně vyhlížející vyjížďka do mezikruží skončila nepřesnou střelou nad bránu.

Švédové o sobě dali hodně hlasitě vědět až přibližně v polovině utkání, kdy Boakvist z pravého křídla napálil tyčku. Puk se poté ještě odrazil do Brízgalových zad, ale následně se vykutálel mimo brankoviště. Lepšící se Seveřané trefili tyčku i zkraje třetí periody, ale mezitím se domácím naskytla obrovská příležitost rozhodnout…

Tomáš Pšenička byl v průniku při snaze o bekhendový blafák podražen a rozhodčí foukl do píšťalky, aby Čechům přiřkl trestné střílení. Faulovaný hráč se rozjel a tentokrát místo blafáku zvolil přímočařejší zakončení – střelu mezi nohy. Jenže Gustavsson včas zaklapl betony. A drama pokračovalo.

K nelibosti domácích fanoušků ho ukončili Švédové. Jesper Bratt ve 46. minutě dostal přihrávku na pravý kruh, odkud bez přípravy napálil kotouč do sítě – 0:1.

Po chvíli bylo ještě hůř. Oskar Stål Lyrenäs ukázal Pšeničkovi, jak se proměňuje samostatný únik. Brankář Brízgala se marně snažil zastavit jeho technicky zdařilou bekhendovou finesu – 0:2. A konec nadějí.

Češi se deset minut před koncem ještě dostali ke dvěma přesilovkám, v nichž měl největší šanci dorážející Kofroň, ale branku vsítit nesvedli. Po předloňském bronzu a loňském stříbru tak na osmnáctku čeká jen zápas o pátou příčku. Švédsko si proti Finům zahraje semifinále.

Výsledky třetího dne Memoriálu Ivana Hlinky

Skupina A (Břeclav):

ČESKÁ REPUBLIKA – ŠVÉDSKO 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 46. Bratt (Fällström, Nylander), 51. Oskar (Lindström).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 6:10.
Bez využití.
Střely na branku: 23:21.
Diváci: 2760.
Česká republika: Brízgala (Kořenář) – Vála, Hájek, Doudera, Hrdinka, Novák, Budík, Kachyňa – Zachar, Reichel, Kofroň – Pavlík, Kodýtek, Najman – Šmerha, Pšenička, Kurovský – Kačírek, Karafiát, Havelka – Kantner.
Švédsko: Gustavsson (Wallin) – Cederholm, Brännström, Thilander, Moverare, Horrsell, Deutsch, Nässén – Nylander, Fällström, Bratt – Oskar, Lindström, Weissbach – Steen, Pettersoson, Wahlgren – Anderson, Davidsson, Boakvist – Olsson.

ŠVÝCARSKO – KANADA 2:9 (1:4, 1:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 18. Oehen (Geisser, Zwissler), 26. Hischier (Stadler, Andersson) – 6. Benson (Malenstyn), 9. Jost (Dubois, Steel), 15. Clague (Kyrou, Patrick), 17. Jost (Dube, Bitten), 28. Girard (Benson, Steel), 31. Jost (Dubois), 54. Patrick (Poirier, Benson), 54. Steel (Howden, Dubois), 57. Mahura (Patrick, Benson)

Skupina B (Bratislava):

RUSKO – FINSKO 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 26. Mäkinen (Kuokkanen), 47. Oksanen (Kuokkanen), 50. Tuulola (Räsänen, Somppi)

SLOVENSKO – USA 3:7 (0:2, 1:2, 2:3)

Branky a nahrávky: 37. Buček (Kmec, Roman), 49. Kmec (Roman, Galbavý), 56. Solenský (Bodák, Buček) – 3. Knierim (Yamamoto, Mittelstadt), 8. Mittelstadt (Knierim, Gettinger), 24. Rymsha (Leonard), 27. Gettinger (Yamamoto, Mittelstadt), 56. Yamamoto (Gettinger), 58. Berger, 59. Leonard (Rymsha, Wait)

Další program Memoriálu Ivana Hlinky

Pátek 14. srpna:

14:00 Slovensko – Švýcarsko (Bratislava)
15:40 Česko – USA (Břeclav)
17:30 Finsko – Švédsko (Bratislava)
19:00 Kanada – Rusko (Břeclav)

Sobota 15. srpna:

15:00 finále nebo utkání o bronz (Bratislava)
17:10 finále nebo utkání o bronz (Břeclav)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz