Osmnáctka skolila Rusy, teď chce dobýt Ameriku. Další tvrdý test, ví Varaďa

Foto: Karel Švec, cslh.cz

23. října 2016, 11:44

Václav Jáchim

Parádní formu si udržují hokejisté reprezentační osmnáctky. Po skvělém představení a historickém triumfu na Memoriálu Ivana Hlinky se junioři minulý víkend uvedli dvěma skalpy sborné v Příbrami. Svěřenci trenérů Varadi, Augusty a Studničky skolili sbornou 5:1 a 3:2, znovu potvrdili, že ročník 1999 má velmi slibný potenciál. Teď se osmnáctka pro změnu pokusí dobýt Ameriku, začátkem listopadu ji čeká kvalitní turnaj v americkém Plymouthu.

Za Atlantik odletí mužstvo, v němž bude řada hráčů, kteří se zúčastnili letní akce v Břeclavi i zmíněných duelů s Rusy. "Kádr jsme trošku obměnili, čeká nás další tvrdý test. Snažíme se o to, abychom hráli stále stejný systém. Nováčkům zdůrazňujeme naše představy, ostatním hráčům je neustále opakujeme," konstatuje Václav Varaďa (na snímku).

Hlavní kouč a bývalý vynikající útočník je u výběru do 18 let zatím úspěšný. Má výsledky, tým pod jeho vedením funguje. Příprava se sbornou budiž dokladem. "S oběma utkáními jsme spokojeni, těší nás, jak si kluci poradili proti tak talentovanému soupeři, jako je Rusko. V porovnání s turnajem v Břeclavi jsme měli zhruba polovinu kádru. Dali jsme šanci těm, kteří si o pozornost říkali v klubech. A nezklamali. Okruh kandidátů se rozšířil, což je jenom dobře," pochvaluje si.

Týmy osmnáctiletých se v říjnovém termínu utkaly poprvé loni, tradice pokračuje dál. Klání viděla znovu Příbram, pokaždé se radovali domácí. "Myslím, že těžší zápas byl ten druhý. V prvním jsme během úvodní třetiny dali tři branky, dvakrát jsme se prosadili z přesilovek. Poctivým hokejem jsme to pak celkem v poklidu dohrávali k vítězství, přičemž tým podržel brankář Škarek. Bylo nám jasné, že Rusové půjdou do odvety na maximum, nechtěli podruhé prohrát. Utkání bylo vyrovnané, ale znovu jsme ho rozhodli a vyhráli 3:2," hodnotí dvojnásobný mistr světa.

"Těší nás, jak si kluci poradili proti tak talentovanému soupeři, jako je Rusko. Dali jsme šanci těm, kteří si o pozornost říkali v klubech. A nezklamali. Okruh kandidátů se rozšířil, což je jenom dobře."

Výsledky a předvedená hry potvrdily, že osmnáctka jde správným směrem. Hráči věří strategii trenérů, povedené duely jim zvedají sebevědomí. Po skalpu Rusů se junioři zase dají do práce, čeká na ně totiž prestižní turnaj pěti v americkém Plymouthu za účasti domácího výběru, Finů, Švédů a Švýcarů. "Před odletem máme krátký kemp ve Slaném, hráče mimo jiné čekají zátěžové testy. Na trénincích si znovu připomeneme všechny důležité věci. Budeme hrát v zámoří, na užších kluzištích, máme čtyři zápasy ve čtyřech dnech," reaguje Varaďa.

Vedení týmu v rámci programu zjišťovalo, zda by bylo možné navštívit zápas NHL v nedalekém Detroitu. "Jenže Red Wings hrají venku, takže to nepůjde. Nevadí. Nejedeme si to do Ameriky užívat, ale udělat co nejlepší výsledky," dodává rázně kouč. Varaďa prostředí velmi dobře zná, roky úspěšně válel NHL za Buffalo nebo Ottawu. Pro jeho svěřence ovšem půjde o důležitou příležitost, jak si osahat odlišné prostředí a znovu se utkat se světovou konkurencí.

Osmnáctka nebude v kompletním složení. Brankář Jakub Škarek, obránce David Kvasnička, útočníci Martin Nečas a Filip Zadina pojedou ve stejném termínu na akci dvacítky do Finska. "Blíží se mistrovství světa dvacetiletých, tihle kluci dostanou šanci, aby si řekli o nominaci. Pokud je trenéři chtějí, samozřejmě tu možnost musejí mít. Je to v zájmu českého hokeje," hlásí Václav Varaďa. Poprvé od Hlinkova memoriálu bude naopak k dispozici čtveřice zámořských krajánků, po příletu do Spojených států se k týmu přidají gólman Tomáš Vomáčka, obránce Daniel Bukač a útočníci Jáchym Kondelík s Ondřejem Machalou.

Výsledky utkání s Ruskem (15. a 16. října 2016, Příbram):

ČESKO "18" – RUSKO "18" 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)
Branky: 5. a 19. Zadina, 6. Hladoník, 29. Kvasnička, 60. Šalda – 35. Marušev.
Hráno:  v sobotu 15. října v Příbrami.

ČESKO "18" – RUSKO "18" 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Branky: 23. Buchtela, 33. Kalus, 53. Hrabík – 22. Lobanov, 45. Marušev. 
Hráno: v neděli 16. října v Příbrami. 

Česko reprezentovali:

Brankáři:
Jakub Škarek (Jihlava), Jiří Patera (Č. Budějovice). 

Obránci:
Radim Šalda, Michael Gaspar (oba Mountfield HK), Dalimil Mikyska, Filip Král (oba Kometa Brno), Jan Bednář (Liberec), David Kvasnička (Plzeň), Ondřej Buchtela (Chomutov), Matouš Horský (Ml. Boleslav).

Útočníci:
Martin Kaut, Filip Zadina (oba Pardubice), Jan Václavek (Zlín), Jaroslav Dvořák (Mountfield HK), Ostap Safin (Sparta Praha), Kryštof Hrabík (Liberec), Jan Kern (Slavia Praha), Marek Škvrně, Matěj Novák (oba Kometa Brno), Jan Hladoník, Jan Kalus (oba Třinec), Jakub Pour (Plzeň).

Širší nominace na turnaj pěti zemí v USA (1. – 5. listopadu 2016, Plymouth):

Brankáři:
Tomáš Vomáčka (Corpus Christi, NAHL), Jiří Patera (Č. Budějovice), Dominik Pavlát (Chomutov). 

Obránci:
Radim Šalda, Michael Gaspar (oba Mountfield HK), Jakub Galvas (Olomouc), Daniel Bukač (Brandon, WHL), Dalimil Mikyska, Filip Král (oba Kometa Brno), Jan Bednář (Liberec), Ondřej Buchtela (Chomutov), Matouš Horský (Ml. Boleslav).

Útočníci:
Ondřej Machala (Niagara, OHL), Jáchym Kondelík (Muskegon, USHL), Martin Kaut (Pardubice), Filip Chytil (Zlín), Jaroslav Dvořák (Mountfield HK), Ostap Safin (Sparta Praha), Kryštof Hrabík (Liberec), Jan Kern (Slavia Praha), Marek Škvrně, Matěj Novák (oba Kometa Brno), Jan Hladoník, Jan Kalus (oba Třinec), Jakub Pour (Plzeň), Jan Svoboda (Chomutov).

Realizační tým:

Manažer týmu: Petr Studnička.
Hlavní trenér: Václav Varaďa.
Asistenti: Patrik Augusta a Petr Studnička.
Trenér brankářů: Radek Jirátko.
Lékař: MUDr. Miroslav Budoš. 
Fyzioterapeut: Martin Výtisk.
Masér: Václav Vejvoda.
Hospodář: Jan Vejvoda. 

Program utkání osmnáctky na turnaji v USA:

Středa 2. listopadu:
15:30 Česko – Švýcarsko

Čtvrtek 3. listopadu:
19:00 Česko – Finsko

Pátek 4. listopadu:
19:00 USA – Česko

Sobota 5. listopadu:
15:30 Česko – Švédsko

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v místních časech, v Česku je o 5 hodin víc. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz