Otazníky před Švédskem: Nečas a Jaškin jsou nemocní, marodi dál čekají

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Světový šampionát se blíží, národní tým dnes odstartoval předposlední týden přípravy. V pražské Tipsport aréně se na srazu objevilo tolik hráčů, že by to vydalo skoro na dvě mužstva. Soupiska dál zůstává široká, mimo jiné proto, že přetrvávají otazníky u možných posil ze zámoří a hlavně u marodů. "Držíme širší kádr. Jednak kvůli náročnému programu, jednak s ohledem na zdravotní stav mužstva," potvrzuje Josef Jandač.

Zdravotní potíže se týkají především obránců. Trio Polášek, Mozík, Vitásek utrpělo zranění v utkáních proti Švýcarsku, teď se blíží doba, kdy musí padnout jasné rozhodnutí, zda lze s účastníky nedávné olympiády počítat. "Vitásek zatím nebude, má ještě schůzku s profesorem Kolářem. Uvidíme, co Mozík s Poláškem, tam teprve rozhodneme. Stejně tak čekáme na verdikt lékaře v případě Davida Kašeho, který má zlomený prst. Problémy se zápěstím omezovaly i Řepíka, v Pardubicích proto nehrál ani jeden zápas," vysvětluje Josef Jandač.

Pojede Voráček na MS? Brzy by mělo být jasno

Do výčtu komplikací se přidali další dva útočníci. "Jaškin má teplotu, nevíme, jestli s námi pojede. Pokud by to takhle pokračovalo, nemá cenu ho s sebou tahat," hlásí Jandač. Fit není ani Martin Nečas, který byl povolán po skončení finále Generali play off. "Bere antibiotika, nejspíš se k nám zatím nepřipojí. Chtěli jsme ho vidět, aby dostal zápasy za seniorský tým jako ostatní mladí kluci. Kdykoli pozvánku obdržel, bohužel měl tu smůlu, že se vždycky něco stalo. Uvidíme," reaguje hlavní kouč.

Jeho klubový spoluhráč Jakub Krejčík odletí ve středu s týmem na Švédské hry, do Stockholmu odcestuje také třinecký bek David Musil. Okruh hokejistů je stále hodně velký. "Základní kostru máme, řešíme marody. Na soupisku smíme dát 30 hráčů, může se stát, že jich s námi odletí víc a někdo bude ve Stockholmu pouze trénovat," naznačuje hlavní trenér. Jednou z mála jistot jsou gólmani. Pro šampionát se počítá s Francouzem, Furchem a Rittichem. "Ještě nemám myšlenky úplně ucelené, ale jedna varianta je, že ve Švédsku dáme každému z trojice brankářů jeden zápas. Jako v Pardubicích," dodává.

V Dallasu z mé cesty na MS nadšení nebyli, líčí Faksa

Trenérský štáb zvažoval zařazení dalších hráčů z týmů účastníků domácího finále. "Mluvil jsem s oběma trenéry, tedy s Liborem Zábranským a Vencou Varaďou. Bavili jsme se o tom, jak viděli finále, co si myslí o hráčích obou týmů," konstatuje generální manažer Jiří Fischer. Ve hře byl reprezentační návrat Lukáše Krajíčka. "Mluvil jsem s ním, zeptal jsem se, jestli by měl zájem reprezentovat. Na rovinu mi řekl, že se chce soustředit jen na klubovou činnost a na rodinu. To oceňuju. Samozřejmě je škoda, že se nezúčastní. Hovořil jsem i s Milanem Douderou, ale má zranění ruky, se kterým dohrával play off. Také jsme přemýšleli o Vláďovi Rothovi," přibližuje.

Trenér Jandač zvažoval také dva adepty pro ofenzivu. "Výborné play off měl David Cienciala. Je to hráč, který se výrazně prosazoval v přesilovkách, ale na tyhle pozice máme jiné hokejisty," připomíná kouč. Zcela bez šance na mezistátní premiéru není brněnský Hynek Zohorna. "O něm dál uvažujeme. Čekáme na vyjádření Voráčka, uvidíme, jak se bude vyvíjet situace u Krejčího a Pastrňáka. Stejně jak bude zdravotní stav Řepíka. Podle toho budeme reagovat. Ohledně toho jsme mluvili s Liborem Zábranským, Hynka Zohornu bychom případně donominovali," uzavírá Jandač.

Sestava česká reprezentace na pondělním tréninku:

Francouz, Furch, Rittich – F. Pavlík, Jordán, Sklenička, Moravčík, Pyrochta, Hrbas, Pláněk, Klok, J. Galvas, T. Pavelka, Polášek – Frk, Faksa, Červenka – Nestrašil, R. Hanzl, M. Stránský – Řepík, Horák, Šťastný – Zadina, Tomášek, D. Kubalík – Kaut, A. Musil, Chytil – Chlapík, Kousal.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz