Otec vs. syn! Brácha naschvál fandil tátovi, máma mně, tvrdí Jakub Galvas

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

Třinec na ledě Olomouce prodloužil svou letošní neporazitelnost. Nebyl to však ten hlavní příběh, který se na Hané odehrál. Vůbec poprvé v historii české extraligy totiž proti sobě nastoupil otec se synem. O tuto raritu se postarali Galvasovi, otec Lukáš ve službách Třince a teprve sedmnáctiletý syn Jakub v dresu Olomouce. Veselejší nakonec mohl být starší z Galvasů. „Prohra mě mrzí, teď mu doma nemůžu nic říct,“ usmíval se Galvas mladší. „Až skončím, ať vyhrává,“ doplnil rozesmátý Jakubův otec Lukáš.

To, že se budou Oceláři na Hané snažit o prodloužení série neporazitelnosti v letošní sezoně, bylo tentokrát trochu upozaděno. Prim hrál příběh Galvasových. Otec proti synovi, věc do té doby v českém hokeji nevídaná. Symbolicky se pak po konci utkání oba hlavní hrdinové nevšedního momentu střetli, poplácali se a prohodili pár slov. „Podali jsme si ruku a jenom jsme se na sebe tak smáli. Moc hráčům se to nestane, to si uvědomuji. Byl to takový můj sen. Chtěl jsem si zahrát s ním, teď se mi to podařilo alespoň proti němu,“ nechal se slyšet Jakub Galvas.

Mladší Galvas, který se pomalu, ale jistě natrvalo prokousává do sestavy Olomouce, přiznal, že vzájemný pobyt s otcem na ledě vnímal, ale jen na začátku. „Ze začátku jsem si ho všímal, pak jsem ho ale úplně ztratil. Nevnímal jsem, jestli hraje, úplně mi vypadl ze hry. Všiml jsem si ho až na konci. Celkově se člověk musí soustředit na celý tým, ne jen na něj,“ doplnil mladičký bek. Jeho otec komentoval situaci podobně. „V zápase jsem si to nechtěl moc připouštět, snažil jsem se soustředit hlavně na to, abychom Olomouc porazili,“ řekl Galvas starší.

A to se jeho celku nakonec povedlo. I když Hanáci vedli, díky dvěma trefám hostujícího kapitána Irgla si nakonec plní počet bodů z utkání odnesli Oceláři. „Prohra mě mrzí, teď mu doma nemůžu nic říct,“ smál se talentovaný bek, který v létě výrazně pomohl české osmnáctce k triumfu na Memoriálu Ivana Hlinky. To otec Lukáš byl rád, že si z něj syn nebude utahovat. „Jsem rád, že jsem vyhrál. On to má všechno před sebou. Až skončím, ať vyhrává,“ podotkl s úsměvem zkušený bek.

Unikátní souboj si pochopitelně nemohli nechat ujít ani rodinní příslušníci. „Brácha fandil tátovi, dělá to schválně. Alespoň máma říkala, že bude fandit mně, tak jsem byl rád,“ prozradil olomoucký Jakub Galvas. Fakt, že se on a jeho otec postarali o zápis do historie jej samozřejmě moc těšil. „Je to krásný pocit, doufám, že i další synové si zahrají proti svým tátům. Je to výborná zkušenost, bylo to fajn.“

Bez odezvy tento souboj nemohl zůstat ani v jedné z kabin. „Hráči mě popichovali, ale prý to bylo i v Třinci, co jsem slyšel. Ptali se táty, jestli do mě mají jít naplno,“ smál se Jakub Galvas. Zároveň ale přiznává, že celý humbuk ohledně jeho střetu s otcem mu na klidu nepřidával. „Určitě mi to trošku narušilo ten můj klid. Jak jsme teď pořád dávali rozhovory, bylo toho už docela hodně. Chtěl jsem se víc soustředit na zápas, ale myslím si, že jsem to zvládl,“ hodnotil svůj výkon Jakub Galvas.

„Hráči mě popichovali, ale prý to bylo i v Třinci, co jsem slyšel. Ptali se táty, jestli do mě mají jít naplno.“

O tom, že svou roli v pouhých sedmnácti letech zvládá s bravurou nemůže být pochyb. Na ledě byl hodně často, navíc se dostával do klíčových herních situací, figuroval v oslabeních i v přesilovkách. „Dáváme mu tolik času, kolik si zaslouží. Myslím si, že kdyby neměl košík, ani nevíme, že hraje junior,“ chválil svého mladého svěřence Zdeněk Venera. Olomoucký kouč měl k souboji Galvasových i vtipnou poznámku. „Trénoval jsem Lukáše, ale nikdy bych si nepomyslel, že budu trénovat i jeho syna. Jen to ukazuje, jak ten čas rychle utíká,“ rozesmál Venera kolemsedící během pozápasové tiskové konference.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz