Parádní gesto fair play! Gólman Dukly přiznal Energii vítězný gól

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Parádní gesto fair play předvedl v sobotním zápase NOEN Extraligy staršího dorostu jihlavský brankář Daniel Šťastný, který doslova vyměnil přesilovku pět na tři za gól ve vlastní síti. Karlovy Vary díky tomu zapsaly na Vysočině vítězství 3:2. "Udělal jsem to, co jsem v tu chvíli považoval za správné. Nemyslím, že to bylo něco mimořádného," hlásí skromně v rozhovoru pro hokej.cz.

Na světelné tabuli svítil čas 51:24, když se ve vlastním oslabení dostal do úniku karlovarský Jan Bečka, který svým důrazem překonal Daniela Štastného a navýšil hostující náskok už na tři góly. Radost Energie však neměla dlouhého trvání, hlavní rozhodčí Luděk Pilný viděl faul na gólmana a branku neuznal. Bečka už putoval na lavici hanby a Duklu čekala výhodná přesilovka pět na tři, když v tom zasáhl jihlavský brankář.

"První střelu jsem vyrazil betonem a ještě předtím, než jsem stačil puk přikrýt, ho Honza Bečka prostrčil mezi betony do brány. Z pohledu rozhodčího to asi vypadalo jako faul, ale všechno bylo v pořádku," prozrazuje Daniel Šťastný. Ten zajel za arbitrem, jenž své stanovisko přehodnotil. "Poděkoval mi a ze srandy říkal, že jsem ho zachránil, protože by se z těch protestů asi zbláznil," popisuje s úsměvem hrdina zápasu.

"Zápas se vyvinul tak, že šlo o rozdílový gól, ale určitě mě to nemrzí. Udělal bych to znovu."

Domácí mladíci mohli hrát za stavu 0:2 ve dvojnásobné početní výhodě, místo toho to bylo už 0:3. "Chvilku jsem určitě váhal, jestli se přiznat. Věděl jsem, že pak pro nás bude hodně těžké ještě něco udělat s výsledkem," líčí Šťastný. Jeho spoluhráči ještě v závěru sahali po bodech, ale víc než dvě branky nestihli. "Zápas se nakonec vyvinul tak, že šlo o rozdílový gól, ale určitě mě to nemrzí. Udělal bych to znovu," říká.

Šťastný si díky fair play vyslechl z několika stran slova chvály a uznání. "Jeho gesto pro mě bylo mimořádným zážitkem. Sportovně přiznal náš vítězný gól, za to bych mu chtěl moc poděkovat. Pro všechny ostatní hráče je to z výchovného pohledu hodně inspirativní gesto," pokyvuje kouč Václav Eismann. "Je pěkné, když vás pochválí i trenér soupeře. Ale nemyslím si, že bych udělal něco mimořádného," hlásí Šťastný.

Pochvala se nesla rovněž z úst protihráčů. "Říkali mi, že to bylo výborné gesto. Hlavně soupeřův kapitán mi přijel poděkovat. Byl moc rád, že jsem to rozhodčímu řekl." A jak reagovali Šťastného parťáci z kabiny? "Nic jsem si od nich nevyslechl. Já doufám, že to všichni kluci z týmu vzali jako správnou věc. A že by se v tu chvíli zachovali úplně stejně," pokračuje jihlavský mladík, který se podobně přiznal poprvé v kariéře.

"Nevybavuju si, že bych měl někdy příležitost se takhle k něčemu přiznat. Maximálně, když se kotouč odrazí od mé výstroje do ochranné sítě a rozhodčí si toho nevšimnou. Ale to je běžné." Jen škoda, že takových gest není v mládežnickém hokeji ještě víc. "Bohužel je to tak, málokdy se něco takového vidí. Je to velká škoda. Doufám, že se to třeba jednou změní," přeje si na závěr sedmnáctiletý jihlavský gólman.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz