Parádní gesto, Tůma odvolal gól: Uvědomil jsem si, že má soupeř pravdu

Foto: Helena Smetanová, sportyusti.cz

To se jen tak nevidí. Někdy v hokeji dojde k situacím, které rozhodčí nestihne zaznamenat. Ukázkové gesto fair play předvedl v souboji extraligové kvalifikace starších dorostenců Jan Tůma. Přiznal se, že v momentě, kdy se dotkl kotouče, byl ještě jeho spoluhráč na ledě a tudíž Ústí hrálo v šesti. Hlavní arbitr po Tůmově upozornění odvolal Ústeckým gól a ještě jim přidal dvě minuty za příliš mnoho hráčů na ledové ploše, Jablonec následnou přesilovku využil.

V utkání Ústí s Jabloncem, které domácí nakonec vyhráli 6:5, už o nic nešlo. Ovšem i tak přineslo jeden parádní moment. Právě Jan Tůma totiž předvedl ukázkové gesto fair play, když odvolal gól svého celku kvůli tomu, že Ústeckých bylo na ledě v době vstřelení branky šest.

„Když jsem jel při hře vystřídat, můj spoluhráč mi ještě přihrával a já se dotkl puku, když už byl střídající hráč na ledě. Z následného protiútoku jsme dali gól na 1:0. Rozhodčí gól uznal, ale hráči Jablonce ihned protestovali, že jsme hráli v šesti. Na střídačce jsem si uvědomil, že mají pravdu," komentuje Tůma.

„Jel jsem proto za rozhodčím a přiznal se, že jsem se dotkl puku v momentě, kdy hráč, který mě střídal, byl už na ledě. Rozhodčí gól odvolal a ještě nás vyloučil za příliš mnoho hráčů na ledě. Z této přesilovky Jablonec otevřel skóre zápasu," pokračuje.

Tůma byl nakonec za své gesto náležitě odměněn. „Hráči Jablonce mi poděkovali za fair play. Trenér to tolik nevnímal, prohrávali jsme po první třetině 0:2, tak se soustředil na jiné věci," prozrazuje šestnáctiletý útočník, který dokázal, že férovost z hokeje ani náhodou nevymizela.

Foto: Helena Smetanová, sportyusti.cz

Jinak to ale pro Ústecké byla hořká tečka za sezonou. V kvalifikaci o novou DHL Extraligu juniorů se prali víc než statečně, ale nakonec se musel sklonit Přerovu. V rozhodujícím utkání Zubři zvítězili 5:2, Ústí přitom potřebovalo prohrát maximálně o dvě branky.

„V Přerově jsme začali špatně a už v páté minutě jsme prohrávali 0:2, čímž byl náš náskok z domácího zápasu srovnaný. Průběh celého utkání byl strašně vyrovnaný a za stavu 2:4 ve třetí třetině jsme domácí Přerov hodně tlačili. Neproměnili jsme jasné šance a když jsem tři minuty před koncem nastřelil tyčku, tak nám vzápětí dali domácí gól na 2:5, který je posunul do extraligy. Stačilo málo, kousek štěstí... Místo gólu na 3:4 jsme dostali branku na 2:5, a byl konec," ohlíží se za utkáním Jan Tůma.

„Byli jsme všichni strašně smutní, protože nám chyběl pouze jeden gól. Stačilo málo, kousek štěstí..."

„Vyrovnané byly oba zápasy s Přerovem, možná jsme měli i víc šancí, ale soupeř byl o něco málo produktivnější než my. Už doma v Ústí jsme neproměnili tři samostatné nájezdy, byly tam i další šance, tyčky, ale bohužel to nevyšlo. Chyběl opravdu kousek toho štěstí u našich šancí, třeba u mé tyčky na konci zápasu v Přerově. Kdyby to byl gól, tak věřím, že bychom to určitě ubránili a postupovali my, a ne Přerov," smutní.

Celá kvalifikace nabídla tuhé boje, lepší hokejovou podívanou si diváci nemohli snad ani přát. „Přerov měl výborný tým s jednou velkou individualitou, a tou byl Jakub Navrátil, který odehrál celou sezonu za A-tým ve WSM Lize. Byl rozdílovým hráčem a dělal nám jednoznačně největší problémy, byli tam samozřejmě ale i další skvělí hráči. Jablonec měl zase deset hokejistů ročníku 1999, kteří byli siloví a dobře bruslili," pokračuje útočník Ústí.

Velkou roli ale v zápasech hrály i nervy. Pro některé z hokejistů šlo o vůbec první zápasy před větší návštěvou. „V Přerově přišlo skoro tisíc diváků, kteří dost hlasitě fandili. Na to jsme nebyli vůbec zvyklí, a možná i to se podepsalo na našem začátku, kdy jsme dostali dva rychlé góly," hledá příčinu špatného vstupu do utkání Tůma.

„Věděli jsme, že právě o ty dvě branky můžeme maximálně prohrát, pak jsme měli ještě domácí zápas s Jabloncem. Na konci zápasu v Přerově to byly velké nervy a věděli jsme všichni, že kdo dá gól, to překlopí na svou stranu. Bohužel to byl domácí Přerov. Po zápase jsme byli všichni strašně smutní, protože nám chyběl pouze jeden gól, a o to to bylo horší," dodává.

Foto: Jan Gebauer, hokejprerov.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz