Pardubice budou šesté, doufá Janecký. Patriot Fryčer věří Vítkovicím

Foto: hcpce.cz

27. února 2015, 9:00

Václav Jáchim

Pořádně napínavý je finiš základní části Tipsport extraligy. "Nepamatujui, že by dvě kola před koncem bylo ve hře o čtvrtfinále či o předkolo tolik týmů," říká Miroslav Fryčer. Vyvrcholení dlouhodobé fáze soutěže zajímá i hokejové legendy, srovnané startovní pole je výborné pro náboj zápasů. "Pro fanoušky už méně. Kdo drží palce týmům, které nemají nic jistého, asi je pořádně nervózní," dodává Otakar Janecký.

Oba bývalí útočníci váleli mezi tuzemskou elitou před lety. Užili si radost z mistrovských titulů, s reprezentací startovali na světových šampionátech či na olympijských hrách. Janecký posléze prožil kouzelné roky ve Finsku, Fryčer si po emigraci zahrál NHL. Od té doby utekla spousta času, teď oba pozorují závěr základní části extraligy jako všichni další příznivci.

Fryčer: Porážka s Litvínovem může hráče Liberce nahlodat

A stejně tak přemýšlejí o tom, jak to všechno nakonec dopadne. "Z hlediska předkola bych řekl, že už se možná nic nezmění. Liberec hrál ve středu důležitý zápas s Litvínovem a neuspěl. Jasně, šance tam pořád je, ale Bílí Tygři to budou mít strašně těžké," hlásí Janecký. Fryčer s ním souhlasí. "Mít ztrátu čtyř bodů, to je dvě kola před koncem dost. Nevím, ale porážka s Litvínovem může hráče Liberce psychicky trošku nahlodat. Uvidíme, důležitá budou páteční utkání," upozorňuje.

Severočeši hrají v Karlových Varech, tamní Energie usiluje o to, aby ještě před skupinou o umístění nahnala co nejvíc bodů na třináctou Olomouc. Západočeši chtějí samozřejmě utéci pádu do baráže. "Karlovy Vary se s podobnými problémy perou dobu, něco mi říká, že ještě nemají vyhráno. Olomouci to teď nešlo, ale myslím, že ta jejich série musí skončit. Play out bude každopádně zajímavé. Určitě lepší, než kdyby bylo dopředu rozhodnuto a týmy by hrály jen z povinnosti," zmiňuje.

Teď je ale aktuálnější dostih o přímý průnik do čtvrtfinále. Prvních pět mužstev má jistotu, o šestou pozici je pořádná tlačenice. Zatím ji drží Zlín: "Ale já doufám, že šesté nakonec budou Pardubice," reaguje Janecký a potvrzuje, že drží palce klubu svého srdce. "Pardubičtí kluci ztratili v posledních utkáních hodně bodů, jenže nedělní zápas proti Varům nebyl zase tak špatný. Hráči šli štěstí naproti, jejich výkon se zvedl," připomíná.

Janecký: V play off nikdy nevíte, vzpomeňte si loni na Spartu

Miroslav Fryčer zaměřuje pozornost pro změnu na Vítkovice. Není divu, současný kouč polského týmu KH Sanok tam prožil krásné sezony a patří k ikonám. "Vítkovice vede můj nejlepší kamarád Láďa Svozil, klub řídí Franta Černík. Jsem patriot, věřím, že to Vítkovice zvládnou a play off si zahrají," povídá jasně. Teoreticky by to mohlo vyjít i na šestou příčku, ovšem fanoušci budou rádi, když mužstvo kolem Olesze, Stehlíka, Romana či Svačiny vybojuje předkolo. "Vítkovicím to přeju. A myslím, že šestku udělá Miloš Říha s Pardubicemi," přidává se Fryčer k Janeckému.

Už po dnešních duelech se může částečně vyjasnit, ovšem konečné pořadí patrně zjistíme až v neděli večer, po posledním 52. kole základní části. "Pro diváky, kteří drží palce konkrétnímu klubu, to asi bude náročné, ale pro soutěž celkově jenom dobře," kvituje Janecký. Fryčer to vidí stejně. "Podívejte se, kolik bodů dělí šestý až desátý klub! Jen pět, to je dvě kola před koncem strašně málo. Takhle napínavá extraliga fakt dlouho nebyla," dodává. 

Jakmile soutěž doběhne do cíle, začne se řešit, jaké má kdo šance v play off. "Stát se může cokoli, vzpomeňte si loni na Spartu. Jasně vyhrála základní část, ale vypadla v semifinále. Proto jsem třeba dost zvědav, jak to letos zvládne Třinec. Celou dobu je první, nakoupil vynikající hráče, má ambice. Jenže v play off nikdy nevíte. Začne se od nuly a přijít mohou všelijaká překvapení. Třeba se daleko dostane ten, který teď ještě ani nemá pořádně jistý postup," prorokuje závěrem Otakar Janecký.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz