Pasivita i kopec smůly. Nejmladší hokejistky s Německem narazily

Foto: Martin Mašek

Už několik let české hokejistky do 15 let držely nad svým nejčastějším soupeřem z Německa pevnou ruku. Jenže tentokrát neuspěly. Ve Varnsdorfu nepovedeným výkonem v prvním zápase snad i urazily štěstěnu, která se jim pomstila ve druhém utkání. Po porážce 1:5 se Češky zvedly, ale navzdory obrovské převaze znovu prohrály, byť tentokrát až v nájezdech.

Listopadová akce otevřela nově zrekonstruovaný zimní stadion ve Varnsdorfu, kam to Němky měly jen pár kilometrů přes hranice. Možná i proto se nebývale vytáhly. Na dvojzápas přivezly mladý tým, a tak vůbec neskrývaly radost z překvapení, které se jim na úkor favorita povedlo.

Češky přitom do první bitvy vstoupily skvěle, hned po 59 sekundách je poslala do vedení Sára Čajanová. Nikdo ale v tu chvíli netušil, že z domácí radosti to bude ten den úplně všechno. „Bohužel se naše aktivita postupem času vytrácela. Stali jsme se pasivnějším týmem, měli jsme špatný pohyb a nebruslili jsme. Nebylo tam nasazení a Němky nás začaly přehrávat. Šly po nás a my jsme se s tím nedokázali vypořádat,“ říká hlavní trenér Pavel Zuziak, který absolvoval na střídačce národního týmu první zápasovou akci.

Za stavu 1:2 ještě český výběr věřil v obrat a šance na něj měl. Jenže Německo pak trestalo jeho velké chyby, v posledních osmi minutách přidalo tři góly. Výsledek 1:5 byl bez nadsázky hrozivý, na druhou stranu nepřišel jen tak bez důvodu. „Řekli jsme si, že takový průběh se nesmí opakovat,“ přitakává Zuziak.

Do nedělního utkání český tým vlétl mnohem lépe. „Nastoupili jsme už jinak koncentrovaní, soupeře jsme přehrávali ve všech směrech.“ Jenže... Němky se zavřely před brankou, vyčkávaly na protiútoky a jeden takový proměnily v první gól. Jakmile hned po pauze srovnala Kaltounková, situace se opakovala. Národní výběr byl jasně aktivnější, přesto nevyhrál ani pátou třetinu a před poslední částí byl stále o gól pozadu. Jako blesk z čistého nebe pak přišlo i nařízené trestné střílení a stav 1:3 už vypadal hodně zle.

„Soupeř nás vyškolil z produktivity. Z několika ojedinělých šancí nám dal tři branky a my jsme to museli dotahovat. Měli jsme spoustu šancí, i vyložených, ale německá gólmanka proti našim střelám bránu zaklela,“ přemýšlí Zuziak. Nápor ovšem dál sílil a Mazancové s Čajanovou se podařilo vyrovnat. České hokejistky pak sahaly po rozhodnutí, jenže Němky se ubránily až do nájezdů, ve kterých zásluhou dvou vymetených růžků doslova utloukly vítězství.

Tenhle výsledek tak bolel mnohem víc než zasloužená první prohra. Vždyť Češky přestřílely soupeře vysoko 43:16! „Chyběl nám určitě větší důraz, ale i trochu štěstíčka. Výsledek byl krutý, ale za předvedenou hru se holkám defakto nedá nic vytknout. Ta byla perfektní. Jen jsme nedali góly. Od toho se musíme odpíchnout a zapracovat na koncovce, která nás zradila,“ dívá se Zuziak dopředu.

Patnáctka značnou část loňské sezony věnovala přípravě na Olympijské hry mládeže, navíc jí odešel silný ročník 2001. Proto letos nastupuje s hodně nezkušeným týmem, který teprve sbírá ostruhy. Ve Varnsdorfu měla kádr hodně podobný jako v Selbu, kde získala dvě výhry, přidaly se ale čtyři debutantky. „V neděli bylo vidět, že holky chtějí daleko víc. A to i na těch, které tady byly poprvé. Hrály, užívaly si hokej,“ dodává kouč.

Český tým ovšem dostal výstrahu, než se vrhne do náročného pokračování sezony. Před Vánoci se potřetí představí na Turnaji Visegrádské čtyřky proti výběrům Slovenska, Maďarska a Polska do 18 let. Hrát se bude tentokrát ve slovenském Púchově, kam se Češky vydají jako obhájkyně zlatých medailí z prvních dvou ročníků.

ČESKO "15" – NĚMECKO "15" 1:5 (1:1, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 1. Čajanová – 7. Millerová (Cyruliesová), 30. Heinzová (Bartellová, Liangová), 53. Cyruliesová (Bartellová), 58. Christofová, 60. Harková (Christofová).
Rozhodčí: Růžičková – Svobodová, Košťálová.
Vyloučení: 3:0.
Bez využití.
Střely na branku: 34:31 (12:6, 13:10, 9:15).

ČESKO "15" – NĚMECKO "15" 3:4 po nájezdech (0:1, 1:1, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Kaltounková (Škorpíková), 48. Mazancová (Čajanová), 57. Čajanová (G. Horáková) – 14. Kaiserová (Chrisfotová), 29. Gruchotová (Christofová), 45. Harková (TS), rozh. náj. Bartellová.
Rozhodčí: Malá – Košťálová, Svobodová.
Vyloučení: 3:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 43:16 (15:7, 12:4, 14.4 – 2:1).

Soupiska českého týmu

Brankářky:
Nela Punčochářová (Kadaň), Julie Pejšová (Písek).

Obránkyně:
Lucie Kučerová (Vítkovice), Denisa Habartová (Sedlčany), Adéla Hanzlíková (Rokycany), Eliška Vaněčková (Havířov), Gabriela Horáková (Letňany), Daniela Pejšová (Chomutov), Viktorie Chladová (Ledeč nad Sázavou), Zdeňka Suchánková (Jaroměř).

Útočnice:
Kristýna Kaltounková (Jihlava), Karolína Sýkorová (Liberec), Zuzana Černá (Benešov), Sára Čajanová (Zlín), Kateřina Petřeková (Olomouc), Patricie Škorpíková (Karviná), Tereza Mazancová (Mladá Boleslav), Beáta Svatošová (Choceň), Tereza Horáková (HC Krkonoše), Tereza Chwastková, Barbora Bartáková (obě Sedlčany), Lucie Gruntová (Chomutov).

Realizační tým:

Manažer: Martin Mašek
Hlavní trenér: Pavel Zuziak
Asistenti trenéra: Roman Kosina a Kateřina Flachsová
Trenér brankářek: Vratislav Vajner
Lékařka: MUDr. Andrea Jakešová
Kustod: Josef Polenský

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz