Petr před ruským testem: třetinka od třetinky, každý bojuje o svou šanci!

Foto: cslh.cz

27. srpna 2015, 11:00

Václav Jáchim

Turnaj v Calgary se nepovedl, česká dvacítka nestačila na týmy Kanady a Ruska, před dalším průběhem sezony dostala docela solidní varování. Trenéři Petr a Svoboda neměli zdaleka kompletní tým, na nic se nevymlouvají, nicméně juniorský výběr má šanci obstát jen za předpokladu, že jsou na jeho straně všechny podstatné okolnosti. Teď je situace částečně podobná: dvacítka dnes odlétá na turnaj do ruského Dmitrova ve složení, které je znovu dost kombinované.

Výsledky jsou důležité, hlavní ale bude mistrovství světa. Takže test na konci prázdnin poslouží především k hledání dalších adeptů a prověrce členů širšího kádru. "Máme ho poměrně široký. Naše filozofie je jasná: každý zápas chceme vyhrát. Hráčům jsme řekli, že bojují o nominaci na listopadovou akci, potažmo do závěrečné přípravy před mistrovstvím světa, která bude ve Finsku. Zní to jako fráze, ale je to pět, deset, dvacet minut. Třetinku od třetiny. Ať nám ukáží, že jsou schopni v téhle konkurenci obstát. Když to bude fungovat, tak se urodí výsledek," konstatuje hlavní kouč Jakub Petr (na snímku).

V aktuální soupisce je řada účastníků nedávného výjezdu do Kanady, ale najdou se i novější tváře. "Tihle kluci mají obrovskou možnost zaujmout, protože kádr máme široký. Navíc nemůžeme zařadit některé hráče z osmnáctky. Mnozí odcházejí do Kanady, kde působí třeba i Krenželok nebo Stránský, kteří se dobře prezentovali s devatenáctkou na turnaji v Chomutově," reaguje trenér. Oproti záměrům musel udělat dodatečné změny. "Vypadl nám Lukáš Vopelka, který doléčoval zranění z minulé sezony a klub ho nepustil. To nás mrzí, chtěli jsme ho nasadit. V původní nominaci už nebyl Radim Zohorna, jehož také trápí zdravotní potíže, třísla zastavila Davida Tomáška," vypočítává.

Do týmu se místo nich dostali znojemský Jindřich Abdul a další útočník Lukáš Jašek. Vlasatý šikula je v kádru extraligového Třince, Oceláři by spíš Jaška potřebovali doma. "Byl tam trošku problém. Třinec má marodku a hraje Ligu mistrů, ale klub nakonec svolil," konstatuje Petr. Oddílům na dálku děkuje za ochotu a konstruktivní pohled na věc. "Se všemi jsme komunikovali. Máme radost, že nám vyšly vstříc a hráče uvolnily," dodává s tím, že do mužstva mohl být zařazen i plzeňský Filip Suchý, jenže také on léčí zdravotní trable.

V rámci přípravy na turnaj se trenéři pochopitelně vraceli k zápasům v Calgary, především výkon dvou mužstev javorových listů může být vhodným impulsem. "Měli jsme reprezentační komisi, na níž byla jedním z témat hra Kanady. Jirka Kalous prezentoval poznatky z posledního mistrovství světa dospělých, Robert Reichel si k tomu řekl své po Memoriálu Ivana Hlinky. Já přidal zkušenosti z turnaje v Calgary. Nemůžeme jít kanadskou cestou, to všichni víme, ale určité prvky nás mohou inspirovat. Během krátké přípravy před odletem do Ruska jsme si ukazovali provedení našeho herního systému v souvislosti s Kanaďany. Chceme se poučit, naší snahou je, abychom přenesli něco z toho, čím nás kanadský tým přehrával," vysvětluje.

Dvacítka za Atlantikem nakoupila sérii porážek, kde hledat největší rezervy? "V přístupu ne. Ročníky 1996 a 1997 makají nadoraz, nemohu říci ani půl slova. To je základ, jestli máme uspět. Samozřejmě není příjemné, když prohráváte v zámoří zápasy, nebo pokud půlku utkání jen přihlížíte. Ale nebyl tam problém backcheckingem, blokováním, s dobruslováním soupeře. Když tým prohrává, špatně se  to plní. Ale tohle nebyl náš případ," upozorňuje. Nedostatky vidí hlavně v individuálních dovednostech. "Ofenzivní zakončení, rychlost přihrávky, odebírání kotoučů u mantinelu. A na defenzivní straně vedení osobního souboje. Na tréninku jsme si to rozfázovali, dělali jsme rovnovážné stavy z ofenzivní i defenzivní strany. V útočné činnosti se budeme nutit do střelby, žádné extra vymýšlení. Když se nám to povede přenést do hry, výsledky přijdou," zmiňuje už směrem k akci v ruském Dmitrovu.

Ani tam to nebude žádná legrace. Švédové mají v kádru zhruba 14 kmenových hráčů domácí nejvyšší soutěže dospělých, sborná nasadí většinu opor, silní budou Finové. Český juniorský tým chce uspět lépe než posledně v Calgary, tamní bitvy ukázaly, že takhle by to na mistrovství světa nešlo. "Výsledky dostaly trošku do pozoru kluky, kteří byli loni na osmnáctkách a v týmu měli klíčové role. Ne u všech lze mluvit o optimální přípravě, proběhly drafty, kempy, cestování. Mnozí netrénovali přes léto v klubech, což je pro nás k zamyšlení do budoucna. Musíme pro ně najít program," vrací se proti času. Ze čtveřice utkání s Kanadou a Ruskem si dvacítka vezme poučení. "Kluci vědí, že jsme tyhle soupeře v osmnáctce poráželi, je to rok a půl. Calgary pro nás znamená zdvižený prst. Bylo by velké alibi říkat - chyběl nám ten a ten. A když přijede, všechno se změní. To rozhodně ne!" uzavírá Jakub Petr.

Nominace reprezentační dvacítky na turnaj čtyř zemí v Rusku (28. - 30. srpna 2015, Dmitrov):

Brankáři:
Karel Vejmelka (Pardubice), Štěpán Lukeš (Chomutov). 

Obránci:
Jan Ščotka (Pardubice), Tomáš Havlín (Liberec), Pavel Pýcha (Salcburk, Rakousko), Filip Hronek (Mountfield HK), Luboš Adam (Slavia Praha), Jan Walter, David Sklenička (oba Plzeň), Dominik Rudl (Vítkovice).

Útočníci:
Daniel Voženílek (Pardubice), Jiří Černoch (Sparta Praha), Tomáš Andres (Slavia Praha), Jan Ordoš (Liberec), Lukáš JašekMichal Kovařčík (oba Třinec), Filip Kuťák, Tomáš Gřeš (oba Vítkovice), Václav Krliš (Plzeň), Radek Veselý, David Kaše (oba Chomutov), Jindřich Abdul (Znojmo, EBEL).

Realizační tým:

Manažer: Milan Hnilička.
Hlavní trenér: Jakub Petr. 
Asistent: Petr Svoboda.
Trenér brankářů: Martin Láska.
Lékař: MUDr. Jan Alt.
Fyzioterapeut: Michal Rejzek.
Kustod: Zdeněk Šmíd.

Program utkání dvacítky na turnaji v Dmitrovu:

Pátek 28. srpna:

14:30 Česká republika "20" - Finsko "20"

Sobota 29. srpna:

19:00 Rusko "20" - Česká republika "20"

Neděle 30. srpna:

14:30 Česká republika "20" - Švédsko "20"

Poznámka: Začátky utkání jsou uvedeny v místních časech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz