Piráti poprvé prohráli, Bukartsové řídili zlínskou výhru. Dynamo – Dukla 7:5

Foto: Jan Jedlička/hcdynamo.cz

Šesté extraligové kolo nabídlo vyrovnané souboje – až do posledních minut nebylo u většiny zápasů jasné, jak vlastně dopadnou. Zlín dal vítězný gól 38 vteřin před koncem, Vítkovice a Plzeň pak vyhrály až po prodloužení. Obrat předvedl také Mountfield. Přestřelku v Pardubicích zvládli lépe domácí.

Bukartsové řídili zlínské vítězství

V předchozích dvou domácích zápasech nedal Zlín ani jeden gól, proti Litvínovu se ale trefil už v 6. minutě – Berany poslal do vedení první brankou v sezoně lotyšský útočník Rihards Bukarts.

Verva ve druhé třetině zásluhou Martina Hanzla vyrovnala, v poslední dvacetiminutovce ovšem udeřil druhý z Bukartsů – Roberts. Také pro něj se jednalo o první trefu v tomto ročníku. Zlín, který se před zápasem krčil (a stále krčí) na posledním místě tabulky, vedl 2:1. Jenže v 57. minutě znovu vyrovnal František Lukeš.

Když už se zdálo, že utkání dospěje do prodloužení, 38 vteřin před sirénou rozhodl o prvním domácím vítězství Zlína Pavel Kubiš.

Černá série Vervy tak trvá dál – ve Zlíně nevyhrála od ledna 2010.

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „V první třetině jsme byli trochu lepší a zaslouženě jsme šli do vedení. Ve druhé části se to ale srovnalo, našim kiksem jsme Litvínov dostali do zápasu a pak už to bylo vyrovnané. Možná měl soupeř i více šancí než my, zatímco my jsme byli šťastnější. Máme tři body, došli jsme k nim, ani nevíme jak. Kluci zabojovali, snad se jim po vítězství zvedne psychika.“  

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Dostali jsme zbytečné branky a dalo se jim předejít. První gól byla špatná organizace, druhý zase brejk, na což jsme se upozorňovali. Nedostřídali jsme a soupeř nám ujel. Postupně jsme se dostávali do zápasu, vsadili jsme na aktivitu a zaslouženě vyrovnali. Závěr zápasu jsme ale nezvládli a hrubá chyba v obranném pásmu dala soupeři možnost rozhodnout. Je to velká škoda.“

AUKRO BERANI ZLÍN – HC VERVA LITVÍNOV 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Rihards Bukarts (Illo), 46. Roberts Bukarts (Ondráček), 60. Kubiš – 27. Hanzl (Černý). 57. Lukeš (Hübl).
Rozhodčí: Hejduk, Kika – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 4:5.
Bez využití.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 27:22.
Diváci: 4308.
Nejlepší hráči: Roberts Bukarts – Pavel Kantor.
Aukro Berani Zlín: Kašík – Matějíček, Řezníček, Ferenc, Freibergs, Žižka, Padrnos, Valenta – Ondráček, Sedláček, Veselý – Šťastný, Honejsek, Roberts Bukarts – Kubiš, Popelka, Klhůfek – Rihards Bukarts, Fryšara, Illo. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
HC VERVA Litvínov: Kantor – Dietz, Sörvik, Doudera, Gula, Baránek, Pilař, Sklenička – Lukeš, Hübl, Jánský – Černý, Hanzl, Matoušek – Trávníček, Válek, Jurčík – Nejezchleb, Hořava, Nicholls. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.

Piráti poprvé prohráli, dál ale vedou extraligu

Až v šestém extraligovém kole našel Chomutov přemožitele. Piráti si ale stále mohou říct, že drží sérii zápasů s alespoň jedním získaným bodem – Vítkovice totiž na severu Čech uspěly až po prodloužení.

Zaplněná SD Aréna se dočkala prvního gólu v čase 39:32, kdy natěšené chomutovské fanoušky zmrazil Patrik Zdráhal. Chomutov zareagoval ve 49. minutě – tvrdou střelou srovnal Jaroslav Mrázek. Stav 1:1 vydržel až do konce třetí třetiny a v prodloužení rozhodl o cenné výhře Ostravanů Radoslav Tybor.

Svěřencům Vladimíra Růžičky jeden získaný bod stačí, aby udrželi první místo v průběžné extraligové tabulce. Vítkovice zůstávají čtvrté.

Petr Martínek (asistent trenéra Chomutova): „Chtěli jsme navázat na výborné utkání v Brně, ale začátek od nás nebyl kvalitní. Měli jsme horší pohyb, což se později zvedlo. Ve druhé třetině bylo parádní ubráněné oslabení tři na čtyři, ale na druhou stranu bylo špatně, že jsme nevyužili přesilovku pět na tři. Když nedáte gól v takové přesilovce, nemůžete vyhrát zápas. To se potvrdilo. Ve třetí třetině jsme začali více bruslit, napadat a nedávali jsme hostům tolik prostoru. Škoda nevyužité šance Michala Vondrky a několika náznaků v prodloužení. Bylo to vabank. Vyzdvihl bych výkony obou brankářů, kteří předvedli výborné utkání.“

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Věděli jsme ke komu přijíždíme, Chomutov je jeden z top týmů letošní extraligy. Chtěli jsme získat body a přerušit jejich šňůru, ale pro mě je důležité, jakým hokejem jsme se prezentovali. Mrzí mě úsek, kdy jsme vypadli z role. Nebudu zmiňovat druhou třetinu, ve které proběhlo hodně vyloučení, takže zápas ztratil na plynulosti. Vzhledem k vývoji a faktu, že jsme byli silní na puku, jsme mysleli na tři body. Musíme být ale skromní, dva body jsou pro nás velký úspěch. Chomutovští hráči jsou lišáci, my to víme, upozorňovali jsme hráče, aby neupadali do nějaké přehnané eouforie. Ze začátku byli obránci hodně na puku, což bylo přesně to, co jsme očekávali. Po vyrovnávacím gólu nás to málem stálo celý zápas. Pro mě je po šesti kolech hodně důležitý styl hry.“

PIRÁTI CHOMUTOV – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:2 po prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 49. Mrázek (Chlouba) – 40. Zdráhal (Szturc), 63. Tybor (Roman).
Rozhodčí: Pavlovič, Hodek – Ondráček, Hynek.
Vyloučení: 6:7.
Bez využití.
Střely na branku: 28:23.
Diváci: 4445.
Nejlepší hráči: Jaroslav Mrázek – Patrik Bartošák.
Piráti Chomutov: Laco – Rašner, Flemming, Mrázek, Valach, Dlapa, Slovák, Grman – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, Skokan – Koblasa, Chlouba, Tomeček – Poletín, Lauko, Hlava. Trenéři: Růžička, Martínek a Šťastný.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Hrbas, Baranka, Sloboda, Klok, Trška, Výtisk – Tybor, Roman, Květoň – Dej, Lev, Olesz – Zdráhal, Kolouch, Kucsera – Szturc, Stránský, Kurovský. Trenéři: Petr, Trnka a Vůjtek.

Kubalík pomohl dalším gólem k plzeňské výhře

Dominik Kubalík, to je, panečku, kanonýr. V šestém zápase sezony dal svůj sedmý gól, s Tomášem Marcinkem z Třince se dělí o první místo v tabulce střelců a hlavně pomohl Plzni ke čtvrtému vítězství v sezoně.

Až do posledních minut se zdálo, že bude tříbodové.

Jenže to by nesměl v 58. minutě Lukáš Žejdl využít mladoboleslavskou přesilovku, a poslat tím zápas do prodloužení.

Bruslařům se utkání zcela obrátit nepodařilo – v nastaveném čase totiž skóroval Milan Gulaš, jemuž se ve středu narodila dcera, a udržel tak Plzeň na třetím místě Tipsport extraligy.

Patrik Augusta (trenér Mladé Boleslavi): „Jednoznačně nejsme spokojeni, cítíme zklamání. Na druhou stranu musíme respektovat sílu soupeře, hlavně v ofenzivě. Pozitivní bylo, že se nám po odvolání brankáře povedlo v závěru třetí třetiny vyrovnat. V prodloužení jsme nasadili tři útočníky, nešli jsme do toho s tím, že to ubráníme. Chtěli jsme rozhodnout. Bohužel, extra bod bral soupeř, z toho jsme zklamaní.

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): „Pro nás skvělé dva body, Boleslav je velice nepříjemný soupeř. Ztráta bodu na konci třetí třetiny samozřejmě trošku zamrzí, ale jsme spokojeni. Herní projev byl relativně dobrý, ještě nám to trošku hapruje z obrany. Na tom musíme zapracovat. Když domácí vyrovnali, situace nebyla vůbec jednoduchá. Jsem rád, že jsme to v prodloužení zvládli a odvezli si vítězný bod."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC ŠKODA PLZEŇ 2:3 po prodloužení (1:1, 0:1, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Orsava (Žejdl), 58. Žejdl (Urban, Orsava) – 15. Kratěna (Kracík), 34. Kubalík (Kindl, Jones), 63. Gulaš (Mertl).
Rozhodčí: Petružálek, Pražák – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 7:6, navíc Orsava a Látal (oba Ml. Boleslav) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 36:34.
Diváci: 3389.
Nejlepší hráči: Jakub Klepiš – Ondřej Kratěna.
BK Mladá Boleslav: Růžička – Hanzlík, Eminger, Hrdinka, Říha, Němeček, Knot – Lenc, Musil, Procházka, Valský, Klepiš, Urban, Orsava, Žejdl, Látal, Pacovský, Najman, Kousal. Trenéři: Augusta, Ujčík a Žabka.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – Moravčík, Jones, Sklenička, Kadlec, Pulpán, Čerešňák – Straka, Mertl, Gulaš – Kubalík, Stach, Kindl – Schleiss, Kracík, Kratěna – Vracovský, Preisinger, Kodýtek. Trenéři: Straka, Vlasák, Hanzlík a Čihák.

Hradecký obrat ve třetí třetině

Branislav Konrád měl za sebou dva duely s čistým kontem a gól nedostal ani v prvních dvou třetinách zápasu s Hradcem Králové.

O skvělou sérii připravil Konráda v čase 40:59 Tomáš Zigo, který vyrovnal na 1:1. O chvíli později, konkrétně ve 46. minutě, olomoucký brankář inkasoval znovu – tentokrát se prosadil Lukáš Vopelka. Olomouc se na obrat nezmohla, naopak hradecké vítězství ještě pečetil do prázdné branky veterán Jaroslav Bednář.

Zatímco Kohouti klesli na třinácté místo, Východočeši po hrozivém startu vyhráli třetí utkání za sebou a stoupají tabulkou. Momentálně jsou osmí.

Zdeněk Venera (trenér Olomouce): „Porážka nás samozřejmě mrzí, protože utkání jsme měli dobře rozehrané. Ve druhé třetině, kdy byl Hradec aktivnější, jsme paradoxně dali gól. Rozhodly však dva rychlé góly ve třetí třetině. Pak jsme si sice vytvořili tři velké příležitosti, ale bohužel jsme tentokrát z těch největších šancí nedokázali skórovat. Utkání se lámalo ve druhé třetině a na začátku třetí části.“

Tomáš Martinec (asistent trenéra Hradce Králové): „Jeli jsme tady s respektem k domácímu týmu a dlouho jsme se nemohli prosadit přes dobře organizovanou hru a výbornou obranu domácích. Navíc jsme inkasovali v naší přesilovce a ve druhé třetině jsme prohrávali. O to těžší to pro nás bylo. Důležitý byl brzký vyrovnávací gól ve třetí třetině, následně jsme přidali druhou branku. Po vydřeném a bojovném výkonu se nám i se štěstím povedlo utkání obrátit. Výsledku si hodně ceníme.“

HC OLOMOUC – MOUNTFIELD HK 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 27. Burian (Herman) – 41. Zigo (Jarůšek), 46. Vopelka (Graňák, Cingel), 60. Bednář.
Rozhodčí: Pešina, Šír – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 1:1.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 23:24.
Diváci: 4006.
Nejlepší hráči: Vilém Burian – Tomáš Zigo.
HC Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, Houdek, Ondrušek, J. Galvas, L. Galvas – Buc, Knotek, Laš – Eberle, Vlach, Burian – Skladaný, Herman, Holec – Jergl, Rác, Strapáč. Trenéři: Venera a Tomajko.
Mountfield HK: Sedláček – Gregorc, Cibulskis, Graňák, Pavlík, Vydarený, Pláněk, Rosandić – Červený, Džerinš, Bednář – Cingel, Koukal, Jarůšek – Šimánek, Zigo, Köhler – Vopelka, Kukumberg, Dvořák. Trenéři: Sýkora, Hynek a Martinec.

Přestřelka v Pardubicích pro domácí

Dynamo minulý týden přivedlo Tomáše Mojžíše a Jiřího Hunkese, aby se mohlo na svoji defenzivu spolehnout. Hned v prvním zápase, kdy se Mojžíš s Hunkesem představili domácímu publiku, ovšem Pardubice inkasovaly pět gólů.

Přesto vyhrály! Střelci Dynama totiž překonali jihlavského Jakuba Škarka sedmkrát. 

Divoká byla především první třetina: Jihlava se bleskově dostala do vedení, Pardubice ale stejně bleskově vyrovnaly a ve 13. minutě už dokonce vedly 4:1.

Dukla senzačně srovnala krok a až do 49. minuty bylo skóre 4:4. Jenže pak přišly další střelecké hody a Pardubice se v rozmezí 49. a 55. minutě dostaly zpátky do trháku. Skóre se nakonec zastavilo na 7:5.

Dynamo poskočilo na jedenácté místo tabulky a Jihlava je o skóre desátá.

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „Hráli jsme o šest bodů, protože je to soupeř, se kterým se budeme bít o pozice v tabulce. Ze začátku jsme zápas zvládali dobře, i když nás trošku zmrazil rychlý gól, ale naštěstí jsme se ob střídání vrátili do hry vyrovnávací brankou a pak jsme dominovali. Měli jsme spoustu příležitostí, za stavu 4:1 jsme trochu odkopli štěstí, protože jsme neproměnili šanci na pátý gól a po chybě inkasovali na 4:2. Pro diváky to musel být skvělý zápas, pro trenéry už tolik ne, ty infarktové stavy nebyly jednoduché. Musím pochválit mužstvo, že to zvládlo i po tom vyrovnání na 4:4. Stáhli jsme sestavu na tři útoky, mělo to efekt, ale stále tam bylo spoustu chyb. Každopádně máme to, co jsme chtěli, a fanouškům děkujeme za podporu.“

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Do utkání jsme vstoupili dobře, ale po vlastních chybách jsme nechali soupeře odskočit. Nesmírná bojovnost a ochota pracovat nás sice dovedla k vyrovnání, ale znovu přišly tři individuální chyby, po kterých se Pardubice znovu dostaly do vedení. Naše branka na 7:5 už jen korigovala stav. Soupeři musím pogratulovat, ale je potřeba říct, že na pět gólů venku nevyhrát, to je od nás špatné.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC DUKLA JIHLAVA 7:5 (4:2, 0:1, 3:2)

Branky a nahrávky: 3. Treille (Tomášek, Trončinský), 7. P. Sýkora (Perret, Bojko), 10. Mojžíš (Hunkes, Poulíček), 13. J. Sýkora (Rolinek, Trončinský), 49. Tomášek (Vondráček, Treille), 52. Kaut (Wishart, Cardwell), 55. Tomášek (Cardwell, Wishart) – 2. Žálčík (Zdráhal), 15. Hubáček (de la Rose, Jiránek), 37. Seman (Jiránek, de la Rose), 42. Diviš (Žálčík, Anděl), 58. Rys.
Rozhodčí: Svoboda, Hribik – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 8:9.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 39:24.
Diváci: 7277.
Nejlepší hráči: David Tomášek – Lukáš Žálčík.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Cardwell, Wishart, Čáslava, Trončinský, Mojžíš, Hunkes – J. Sýkora, Dušek, Rolinek – Kaut, Tomášek, Treille – P. Sýkora, Bojko, Perret – Vondráček, Poulíček, Beran. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.
HC Dukla Jihlava: Škarek – de la Rose, Suchánek, Šidlík, Bryhnisveen, Zdráhal, Kajínek, Váňa – Kubalík, Hubáček, Jiránek – Čachotský, Seman, Rys – Žálčík, Hlinka, Anděl – Macík, Diviš, Protasenja. Trenéři: Vlk a Zeman.

Utkání mezi Třincem a Libercem (5:2) se předehrávalo ve čtvrtek. Šlágr kola mezi Kometou a Spartou je na programu příští úterý.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Piráti Chomutov 6 3 2 1 0 18:11 14
2. HC Oceláři Třinec 6 4 0 1 1 20:14 13
3 HC Škoda Plzeň 6 3 1 1 1 27:15 12
4. HC VÍTKOVICE RIDERA 6 3 1 1 1 19:11 12
5. HC Kometa Brno 5 2 1 1 1 17:12 9
6. Bílí Tygři Liberec 6 3 0 0 3 11:13 9
7. BK Mladá Boleslav 6 2 0 2 2 14:16 8
8. Mountfield HK 6 2 1 0 3 12:15 8
9. HC VERVA Litvínov 5 2 0 0 3 8:11 6
10. HC Dukla Jihlava 6 1 1 1 3 18:22 6
11. HC Dynamo Pardubice 6 2 0 0 4 16:20 6
12. HC Sparta Praha 4

2

0 0 2 11:15 6
13. HC Olomouc 6 2 0 0 4 11:21 6
14. Aukro Berani Zlín 6 1 1 0 4 9:15 5

Další program Tipsport extraligy

Sobota 23. září – předehrávka 7. kola:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC VERVA Litvínov

Neděle 24. září – 7. kolo:
16:00 Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – BK Mladá Boleslav
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Dynamo Pardubice
17:00 HC Olomouc – Aukro Berani Zlín
17:00 Mountfield HK – HC Sparta Praha
17:00 HC Kometa Brno – HC Dukla Jihlava

Úterý 26. září – dohrávka 6. kola:
17:30 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha (ČT sport)

Pátek 29. září – 8. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc
17:20 HC Dukla Jihlava – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
17:30 Aukro Berani Zlín – Mountfield HK
17:30 Piráti Chomutov – HC Škoda Plzeň
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Kometa Brno
18:30 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz