Play off startuje! Dvě čtvrtfinále v jeden den, mistr nejpozději 23. dubna

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

3. března 2015, 14:10

Václav Jáchim

V neděli skončila základní část Tipsport extraligy, ve středu vypukne Česká pojišťovna play off. Elitní šestka má ještě volno, do boje půjdou nejprve týmy na sedmém až desátém místě, jež si to v sériích na tři vítězná utkání rozdají v předkole. "Začínají nám víc než dva měsíce plné hokeje, které vyvrcholí domácím mistrovstvím světa. Máme se na co těšit!" říká spokojeně prezident hokejového svazu Tomáš Král.

Ještě před šampionátem v Praze a Ostravě dojde na vyvrcholení extraligové soutěže, která letos lákala spousty fanoušků. "Návštěvnost byla třetí nejvyšší od doby vzniku samostatné české extraligy, z čehož máme pochopitelně radost. Zájem lidí postupně gradoval, věřím, že to podobné bude i v play off," přeje si šéf českého hokeje.

Program vyřazovacích bojů je podobný jako v minulosti, oproti loňsku dochází k jedené změně. "U čtvrtfinále se vracíme ke dvěma zápasům v jeden den," říká Tomáš Král. Vedení soutěže si program play off vyhodnotilo a rozhodlo se oprášit dřívější model. "Ten loňský se nám příliš neosvědčil, byly tam určité komplikace s ohledem na změny začátků utkání a televizní vysílací časy," vysvětluje ředitel extraligy Josef Řezníček.

Řezníček: Registujeme nárůst prohřešků od diváků

Předkolo se hraje na tři vítězství, od čtvrtfinále jsou k postupu nutné čtyři výhry v sérii. K jedné změně dochází aktuálně v Ostravě, zápasy Vítkovic s Pardubicemi se vzhledem k tenisovému Davis Cupu uskuteční na stadionu Sarezy v Porubě. Pokud by došlo na páté střetnutí, hrálo by se už zase tradičně v ČEZ areně. Další případná kolize by u Vítkovic hrozila v době, kdy bude Ostrava hostit tenisový Fed Cup. "Víme o tom. Pokud by Vítkovice v play off postoupily dál, řešili bychom to," přidává Řezníček.

Pro bitvy v play off delegovala komise rozhodčích 17 hlavních arbitrů a čtrnáct čárových dvojic. "Jde o ty nejlepší, přičemž nominace se bude postupně upravovat," říká Řezníček. Vedení extraligy si průběžně vyhodnocuje výkony mužů v pruhovaném, podle šéfa soutěže se pozitivně promítlo zpřísnění metru rozhodčích. S ohledem na okolnosti k němu došlo od 22. kola základní části. "Hráči a trenéři to postupně akceptovali. Každý si musí uvědomit, že je třeba bruslit, ne po soupeři sahat hokejkou. Jde o trend, který chceme jednoznačně držet. Bohužel se nám zatím úplně nedaří odstranit diskuse s rozhodčími, tady jsou stále rezervy," hodnotí Řezníček.

Připomíná, že se hodně zefektivnila činnost disciplinární komise. Ta pod vedením Karla Holého vydala v této sezoně 126 rozhodnutí, což je vyšší číslo než v minulosti. "Ale promítá se do něj možnost podávání podnětů z různých stran. Této možnosti se dřív tolik nevyužívalo," upozorňuje Řezníček. Disciplinárka ve 20 případech zastavila hráčům činnost a rozdala 49 finančních pokut. "Registrujeme nárůst prohřešků od diváků. Pracujeme na změně disciplinárního řádu, aby se postihy mohly týkat i hostujících fanoušků, nikoli jen domácího klubu jako dosud," vysvětluje Řezníček.

Hokejistu sezony letos vyberou sami hráči

K pozitivním podnětům vyplývajících ze základní části se řadí nejen výše zmíněná návštěvnost, ale také prostor pro mladé hráče. Povinné pravidlo dozná od příštího ročníku úpravy, dvouletý projekt přinesl větší zapojení juniorů, což podtrhují i statistické výstupy. "V extralize se objevilo 40 mladých hráčů, z toho 15 aspoň v polovině všech utkání. Zvýšil se průměrný čas, který junioři strávili na ledě, program se jednoznačně osvědčil. Musím říci, že ho přijaly víc za svůj i kluby," pochvaluje si ředitel soutěže.

Dlouhodobá fáze Tipsport extraligy nabídla vyrovnané bitvy a spoustu špičkových zápasů, soutěž celkově lákala diváky na stadionech i u obrazovek. "Máme z toho radost, návštěvnost a sledovanost jsou pro nás hlavním měřítkem," kvituje Jana Obermajerová, majitelka společnosti BPA sport marketing, která je marketingovým partnerem extraligy i českého hokeje. Pro fanoušky jsou ve spolupráci s partnery soutěže připraveny doprovodné akce. Kupříkladu pivovar Radegast bude opět hledat nejhlasitější publikum, rekord zatím drží z předminulého ročníku fanoušci Vítkovic (119,3 decibelů). Měření proběhne ve čtvrtfinále.

Letošní extraligovou sezonu posléze uzavře tradiční galavačer "Hokejista sezony", slavnost bude 27. dubna hostit pražský hotel Clarion. "Novinkou je hlasování o Hokejistu sezony, ve spolupráci s Českou asociací hokejistů budou vítěze vybírat samotní hráči," informuje závěrem Jana Obermajerová.

Program Předkola Česká pojišťovna play off TELH

Středa 4. března:

17:00 HC VÍTKOVICE STEEL - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
18:20 HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav (ČT Sport)

Čtvrtek 5. března:

17:30 HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav
18:20 HC VÍTKOVICE STEEL - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (ČT Sport)

Sobota 7. března:

17:00 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC VÍTKOVICE STEEL
17:30 BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň 

Případně neděle 8. března:

17:00 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC VÍTKOVICE STEEL
17:30 BK Mladá Boleslav - HC Škoda Plzeň 

Případně úterý 10. března:

17:00 HC VÍTKOVICE STEEL - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
17:30 HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

Čtvrtfinále Česká pojišťovna play off TELH startuje ve středu 11. března prvními duely sérií HC Kometa Brno - PSG Zlín a HC Sparta Praha - Mountfield HK. Každý den se budou hrát jen dva duely. Semifinále posléze zahájí 26. března, finále se bude hrát od 11. dubna, přičemž případný rozhodující sedmý zápas se uskuteční 23. dubna 2015.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz