Po sedmi letech snahy o NHL návrat do Evropy. Kundrátek posílí Rigu

19. června 2015, 19:00

Václav Jáchim

Dlouhých sedm sezon působil Tomáš Kundrátek za Atlantikem. Někdejší zadák Třince odešel nejprve do juniorského týmu Medicine Hat, po dvou letech zamířil do organizace New York Rangers, pozdější výměna z něj udělala hráče Washingtonu, za který stihl 30 utkání NHL. Nyní se zadák se čtyřmi starty za národní mužstvo vrací do Evropy, bude hrát ruskou Kontinentální ligu v Dinamuo Riga.

O přesunu Kundrátka blíž domovu se spekulovalo už během uplynulého ročníku. Śikovný bek původem z Přerova stále nemohl prorazit do prvního týmu Capitals a zůstával jen na farmě v Hershey, což pro pětadvacetiletého hráče nebyla optimální varianta. Účastník dvou šampionátů do 20 let tudíž začal přemýšlet o angažmá v Evropě. A teď je tenhle plán realitou.

"Tomáš se dohodl na spolupráci s Rigou, která o něj měla velký zájem. Zvažovali jsme i jiné možnosti, ale rozhodlo, že v Dinamu bude mít Kundrátek dostatek herního prostoru. Měl by patřit k nejvytíženějším obráncům, navíc má malé dítě a rozhodoval se i s ohledem na rodinu. Riga je hezké město, tohle také hrálo roli," popisuje Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services, která hráče zastupuje.

O zadáka s výborným bruslením, rozehrávkou i důrazem se podle dostupných zpráv zajímalo Toljatti nebo Čerepovec, určité kontakty probíhaly údajně s Novosibirskem. Situaci pozorně sledovali také zástupci Třince. "Tomáš v minulosti za Oceláře hrál, v mladém věku u nich prosadil do extraligy. Vedení o něj stojí, ale Kundrátek upřednostňoval zahraničí. Od začátku jsme se v podstatě bavili výhradně o ruské Kontinentální lize," připomíná Vůjtek.

Hráč, jehož v draftu 2008 získali New York Rangers, vytrvale bojoval o NHL. Musel překonat nástrahy pobytu na farmě i zdravotní obtíže. V první části ročníku 2012-13 stihl v nejslavnější soutěži 25 utkání, ale posléze zamířil znovu do American Hockey League. V další sezoně byl zraněný, posléze nedostal šanci v NHL vůbec a uplynulé období celé strávil na farmě v Hershey.

Nyní se Kundrátek vrací blíž k domovu. Zase bude víc na očích tuzemským fanouškům i české reprezentaci. Kvalitních beků je málo, pokud přerovskému odchovanci angažmá v Rize sedne, určitě si řekne o mezistátní příležitost. "Tomáš to přesně takhle bere. Má sportovní plány, hlavně chce pravidelně hrát a vybojovat si šanci do budoucna. Na reprezentaci stoprocentně myslí. A NHL? Nikde není napsáno, že se tam nemůže vrátit. Tahle možnost určitě je," připomíná Vladimír Vůjtek.

Kundrátek se nyní na sezonu chystá individuálně, společná příprava účastníků KHL startuje počátkem července. U Rigy dlouho nebylo jasné, zda bude pokračovat v ruské soutěži, ale klub před několika dny doložil finanční rozpočet a splnil veškeré podmínky. V týmu Dinama působí mj. brankář Jakub Sedláček, v minulosti tam odvedli výbornou práci další krajané Filip Novák nebo Martin Prusek. Teď se o slovo hlásí lehce pozapomenutý talent Tomáš Kundrátek, klub brzy představí další zahraniční posily včetně trenéra. Dosavadní hlavní kouč Artis Abols lotyšský tým opustil, nově je asistentem v Toljatti.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz