Pohled z českého kotle: Nechte nás fandit!

Foto: Roman Kučera

6. května 2017, 22:20

Roman Kučera

(PAŘÍŽ, od našeho spolupracovníka) Ve druhé třetině zápasu Čechů s Bělorusy byla pohodová atmosféra v Bercy trochu nahlodána, když český kotel začal skandovat "Nechte nás fandit!" Takovou věc kotelníci obvykle nekřičí jen tak pro nic za nic, takže bylo na místě zjistit více...

Češi v Bercy zcela ovládli hlediště. Je jich tu hodně a povzbuzují nepřetržitě, i když český tým prohrává. Pomáhá jim k tomu kromě různých řehtaček i trumpeta.

A ne ledajaká.

Americký pochodový baryton spolu s plícemi jihlavského fanouška, kterému všichni říkají "Baloo", se svou inzenzitou blíží zvuku houkačky na lokomotivě. To prostě nepřeslechnete. Ale Baloo, na rozdíl od lokomotivy, umí na svůj nástroj skvěle zahrát nejrůznější melodie. Od Hasičů po Vysoký jalovec, diváci na čerstvě extraligovém Horáckém zimním stadionu by mohli vyprávět.

Foto: Roman Kučera

I v Paříži Baloo se svou trubkou udával tón. Na druhou třetinu se přemístil do stále většího a většího kotle ve východním rohu, který rozjížděl skandování i mexické vlny celé hale. Pohoda byla maximální, na kostce se objevovali jásající fanoušci reagující na trubku.

Náhle se stala nepochopitelná věc.

Příslušníci bezpečnostní služby usoudili, že hudební nástroje jsou zakázány. Neuměli anglicky, ale z gest šlo vyčíst požadavky jako zabavit, potrestat či vyvést – jestli ještě uslyší trubku. Ta mezitím úspěšně zmizela v několikasethlavém kotli, solidarita a vzájemná pomoc je mezi fanoušky stále platným pravidlem.

Nikdo příliš netušil proč. Švýcaři si sem nosí své pověstné zvonce a v předchozím zápase to nikomu nevadilo. Příslušníci bezpečnostní služby zřejmě neviděli film Kdyby tisíc klarinetů, takže netuší, že trumpetou nikoho nezastřelíš. Čeští fanoušci tak museli do konce třetiny fandit pouze ústy a dlaněmi.

Foto: Roman Kučera

Správný fanoušek si ale poradí, a Baloo není žádný zelenáč. O přestávce se oba Dukláci přemístili do sektoru naproti nahoru. A spustili hned od začátku třetiny. Stometrovou vzdálenost ke kotli trubka přetroubila hravě a nastalo nadšené skandování "Ať žije trubka!"

Všechno pak až do konce zápasu probíhalo bez problémů, Baloo se ještě postupně přemístil blíž nad kotel, aby na sebe všichni viděli. Český tým vyhrál 6:1 a oslavy už nic nemohlo zkazit.

V zájmu objektivity se sluší napsat, že až na tento drobný incident jsou pařížští pořadatelé milí a rozumní. Nebrání divákům, aby se seskupili do kotle, a pokud je místo, nechávají vyvěšovat vlajky. Bohužel je v hale málo stánků s jídlem a pitím a vůbec se zde neprodává pivo ani víno. I proto jste mohli slyšet české skandování "My chceme pivo!", popřípadě kabátovský refrén "Žizeň, a ja jaja jaj..."

Jiná země, jiný mrav.

Foto: Roman Kučera

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz