Pohled z kotle: Chvíle, kvůli kterým to děláme

Foto: Michal Eger

8. května 2017, 9:16

Roman Kučera

(PAŘÍŽ, od našeho spolupracovníka) Celá hala jako jeden muž zpívala Marseillaisu. Ale důvodem nebyla politika, byť právě vrcholilo druhé kolo prezidentských voleb. Důvodem byl hokej.

Když se Francie ujala vedení, ještě to nic neznamenalo, i když oslavy gólu to byly parádní. Tak nějak si každý myslel, že zapamatováníhodné bude už to, že Francie nad Finy VEDLA. Ti navíc hned na začátku druhé třetiny vyrovnali.
Přitom se ukázala zajímavá věc. Gól Finů vyvolal v hale téměř stejnou vřavu jako předtím gól Francouzů.
Svědčí to o tom, že Finů přijelo fandit opravdu hodně, nejméně několik tisíc, ale během zápasu se nahlas nijak neprojevují, na rozdíl třeba od českých fanoušků. Ale jsou tu.

Prezident Hardy! Francouzskému hrdinovi přenechal spoluhráč cenu »

Ukazuje se, že skeptické hlasy, které předvídaly, že pařížská část MS skončí diváckým fiaskem, neměly pravdu.
Do haly přišlo 11 433 diváků, v konkurenci s prezidentkými volbami a francouzskou fotbalovou ligou to není žádná tragédie.

Zápas se dál vyvíjel nečekaným směrem, když Francie po vyrovnání dokázala skórovat ve druhé třetině ještě dvakrát. Ve vzduchu začalo být cítit překvapení. V očích francouzských fanoušků a fanynek, kteří se přišli původně podívat jen na pěkný hokej, začalo plát vzrušení a napětí. Vždyť Francouzi Finy ještě nikdy v historii mistrovství neporazili! Že by? Halou se začalo nést mohutné povzbuzování. Fandili muži, ženy i děti, některé docela malé. Přišly nejspíš celé rodiny a všechny generace.

Foto: Michal Eger

Foto: Michal Eger

S takovou podporou v zádech ze sebe outsideři vydávali maximum. Obětavě se vrhali po puku, dřeli a odolávali finskému tlaku. Když se naskytla příležitost k brejku, šli do toho naplno. A uspěli!

Finové byli zoufalí. Přes chvílemi drtivý tlak nedokázali překonat hrdinu dne Hardyho. Za stavu 4:1 odvolali brankáře v neuvěřitelném čase 54:50, tedy víc než pět minut před koncem. Ale nepomohlo ani to, Francouzi nesmírně obětavou hru výsledek nejen udrželi, ale Fleury dvě minuty před koncem zavěsil do prázdné branky.

V hledišti zavládla euforie jako při Naganu. Nastalo to, co my, Češi, provozujeme za pokřiku "Kdo neskáče, není Čech..."

Pohled z českého kotle: Nechte nás fandit! »

Smutní Finové předčasně opouštěli ochozy, tohle nečekali ani v nejhorších snech. Halou mezitím unisono znělo jméno brankáře Hardyho, který zvládl finskou kanonádu s jediným obdrženým gólem. Finští fanoušci jsou proslulí svou korektností. Ti, co vydrželi do konce, sportovně svým přemožitelům tleskali a atmosféru tohoto báječného zápasu zachovali.

Datum 7. 5. 2017 se tak zapíše do hokejové historie jako první vítězství Francie nad Finskem. A na domácí půdě v Paříži, co víc si přát?

Když se hlediště už vyprazdňovalo, přistoupil ke mně jeden domácí fanoušek, poznav ve mě zahraničního reportéra. Kupodivu promluvil anglicky, když si utřel oči: "Finové jsou v žebříčku třetí na světě. A my jsme je dnes porazili! A já jsem byl tady, u toho!" ukázal hrdě na sebe.

Kvůli takovým okamžikům se vyplatilo udělat MS v Paříži. A kvůli nim tuhle hru miluju a milujeme.

Foto: Roman Kučera

Foto: Roman Kučera

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz