Polský hokej míří vzhůru, v dubnu chce postup na MS!

Foto: hokej.net

13. listopadu 2014, 17:45

Dawid Szewczyk Daniel Ježek

Polská reprezentace se v přestávce představila na turnaji Euro Hockey Challange v maďarské Budapešti. Poláci na turnaji obsadili první příčku, což před blížícím se dubnovým mistrovstvím světa Divize IA je pro Polský svaz ledního hokeje velmi dobrá zpráva. Na domácím šampionátu chce totiž vybojovat postup do elitní skupiny!

Krakovská aréna bude hostit finálový turnaj Polského poháru. Pro město i Polský svaz ledního hokeje půjde o generálku před blížícím se mistrovství světa Divize IA, které proběhne v dubnu příštího roku. Šampionát bude hostit právě polský Krakov.

„Je nám jasné, že akce takového formátu vyžaduje perfektní organizaci. Polský pohár pro nás bude generálkou před mistrovstvím. V průběhu turnaje budeme moci otestovat krakovskou arénu ze všech stran a to je pro nás velmi důležité,“ řekl předseda Polského svazu ledního hokeje Dawid Chwałka v rozhovoru pro server hokej.net.

Turnaj proběhne ve dnech 27. a 28. prosince. Zúčastní se jej tři nejlepší týmy Polské hokejové ligy a hrát se bude dvoukolově každý s každým. Čtvrtý celek sehraje baráž s Gdaňskem o místo v semifinále.

Nebude se ale jednat o levnou akci. Pouhá výroba ledové plochy v krakovské hale spolkne třicet tisíc euro, k celkové částce se navíc musí připočíst také poplatky za pronájem haly a celkovou organizaci akce. Organizátoři ale mohou počítat s finanční pomocí ze strany města.

Změny doznal i začátek samotného mistrovství světa Divize IA. Turnaj započne o den později než bylo plánováno, důvodem termínového posunu je kolize s koncertem popové hvězdy Robbieho Williamse, jehož koncert v Areně Krakov proběhne 17. dubna 2015. První zápasy šampionátu tak proběhnou v neděli 19. dubna. mistrovství zakončí zápas Polska s Maďarskem v sobotu 25. dubna.

Polský svaz ledního hokeje předpokládá celkovou částku, kterou akce spolkne, na 3,5 milionů euro. Svaz se momentálně snaží vyjednat spolupráci s potencionálními sponzory, navíc se s vedením města Krakov chce dohodnout na poměru rozdělení výdajů mezi městem a svazem. „Všechno musí být perfektně připraveno,“ řekl Chwałka.

Zároveň svaz zdůrazňuje, že ceny vstupenek na mistrovství světa nebudou nijak vysoké. Hlavním cílem svazu je zaplnění krakovské arény fanoušky a propagace hokeje v Polsku. Navíc všechny zápasy polské reprezentace budou vysílány živě na kanálech polské státní televize.

Není vůbec vyloučeno, že polská hokejová reprezentace odehraje v Aréně Krakov zápasy už v prosinci. Vše záleží od dohody s italskou federací. Pokud Italové vysloví souhlas s odehráním přátelského zápasu v Polsku, potom hokejisté v bílých a červených dresech vyjedou na led krakovského stadionu 19. nebo 20. prosince.

Na dubnovém mistrovství světa Divize IA se pak kromě polské družiny představí také výběry Maďarska, Ukrajiny, Japonska, Kazachstánu a Itálie. Dva nejlépe umístěné týmy postoupí do elitní skupiny hokejového mistrovství světa a zajistí si účast v přístím roce, kdy se hokejová elita utká o titul světových šampiónů v ruských městech Moskva a Petrohrad.

Krakovská aréna pro hokejová klání disponuje kapacitou 15 000 diváků a patří k nejmodernějším stavbám v Evropě. V letošním roce stadion hostil volejbalové mistrovství světa, na kterém triumfovala domácí družina, v roce 2016 pak hala uvidí mistrovství Evropy v házené. Polský svaz ledního hokeje chce, aby se krakovský stadion stal také domovem polského hokeje.

Polský hokej se začíná dostávat do popředí. Není vůbec vyloučeno, že za několik let reprezentanti Česka a Polska opět změří síly v elitní skupině mistrovství světa. Poláci se o postup pokusí už v dubnu příštího roku. „S vyprodanou halou budeme hrát o postup,“ říká odhodlaně předseda Polského svazu ledního hokeje.

Program mistrovství světa Divize IA 2015 v Krakově

19. dubna:

13:00 Maďarsko – Japonsko
16:30 Ukrajina – Kazachstán
20:00 Polsko – Itálie

20. dubna:

13:00 Kazachstán – Maďarsko
16:30 Itálie – Ukrajina
20:00 Polsko – Japonsko

22. dubna:

13:00 Kazachstán – Japonsko
16:30 Itálie – Maďarsko
20:00 Polsko – Ukrajina

23. dubna:

13:00 Japonsko – Itálie
16:30 Ukrajina – Maďarsko
20:00 Polsko – Kazachstán

25. dubna:

13:00 Japonsko – Ukrajina
16:30 Itálie – Kazachstán
20:00 Polsko - Maďarsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz