Pomsta, nebo pravidla? Raantovo jméno chybí na Stanley Cupu

Chicagští Blackhawks se nedávno dočkali oficiální pečeti na svůj triumf v sezoně 2014-15, jejich jména byla vyryta na podstavec slavné trofeje, kterou NHL kdysi daroval Lord Stanley. Mnohé překvapilo, že mezi vyvolenými jmény chybí to Anttiho Raanty. Finského brankáře, jehož úkolem bylo dobrou polovinu základní části krýt záda gólmanské jedničce Coreymu Crawfordovi. Okamžitě se objevily spekulace, že tradiční klub z Windy City potrestalo Raantu za jeho výrok o tom, jak v prvním kole play off fandil proti Černým jestřábům.

To klubový mluvčí ve středu v prohlášení pro ESPN oficiálně popřel a odvolal se na to, že dvaapadesátičlenný seznam byl do kanceláře NHL odeslán ještě před zveřejněním Raantovy kauzy. To nicméně zavdává otázku, proč Chicago bývalého brankářského krále Liigy opomnělo, když měl na vyrytí do niklového plechu plné právo. Ustrojil se totiž do více než 41 zápasů, přičemž 14 z nich dokonce odchytal a nutno dodat, že výborně.

Pro Blackhawks vychytal 17 bodů, navrch se blýskl brilantní úspěšností zákroků 93,6 %. Bráno čistě matematicky, bez jeho bodů by Černí jestřábi zůstali před branami vyřazovacích bojů. Raantu sice v únoru vytlačil na farmu Scott Darling, to ovšem neupírá zásluhy sympatického seveřana, který si kdysi získal srdce chicagských fanoušků krásnou kopií slavné masky Eda Belfoura od svého krajana Bony Hallikainena.

Poté si vášnivé příznivce ovšem znepřátelil zmíněnými hláškami, které se v posledních týdnech probíraly více, než by bylo zdrávo. Právě kvůli jeho komentářům nikdo Raantu příliš nelituje a nikomu nevadí, že vedení Blackhawks upřednostnilo před novou dvojkou Henrika Lundqvista důrazné útočníky Joakima Nordströma s Danielem Carcillem. Na rozdíl od něj přitom oba forvardi nesplnili požadovanou podmínku 41 odehraných utkání v základní části, nenaskočili ani do finálového boje o "starý křapáč".

Abychom si rozuměli, na Stanley Cup smí každý rok přibýt pouze 52 jmen, omezení bylo zavedeno v roce 1998, kdy si detroitští Red Wings prosadili seznam o 55 "položkách". Nikdy se však, počítáno od "naganského" roku, nestalo, aby některá organizace nevměstnala mezi vyvolená jména to jakéhokoliv brankáře, který splnil alespoň jednu z uvedených podmínek. Jediný, alespoň vzdáleně podobný případ, mají na svědomí samozřejmě Černí jestřábi, v roce 2012 Chicago vynechalo Henrika Karlssona.

Karlssonův nárok nicméně nebyl legitimní, jen jednou se oblékl do výstroje v play off. Jeho přehlédnutí tak nenazdvihlo žádné obočí, nikdo se nepodivoval. To Raantova situace je zcela odlišná, na zařazení na stříbrný pohár měl plné právo, a kdyby ve "Windy City" trochu chtěli, na nejprestižnější kolektivní trofej hokejového světa by jeho jméno dostali. Vždyť už známe jedno překročení limitu, před třemi lety se dočkalo 53 Králů z LA.

Chicago vyplnilo petici za vyrytí Carcillova a Nordströmova jména, klidně mohlo přijít i s prosbou o mírné navýšení limitu kvůli přeci jen neobvyklé konstelaci ve svém brankovišti. S ohledem na to, kolik toho Raanta odchytal, oprávněnou. Místo toho se Černí jestřábi rozcházejí s šestadvacetiletým rodákem z Raumy ve zlém. Byť to veřejně nepřiznají, asi šlo o vyřizování účtů. Alespoň tak soudí pár zámořských novinářů. Malicherné, že?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz