Pořád obrovská pocta, hlásí nezdolný Jágr. Lituje, že nedokáže natáhnout den

Foto: Karel Švec, cslh.cz

26. června 2016, 8:00

Václav Jáchim

Když se v anketě Zlatá hokejka poprvé prosadil do elitní desítky, některé současné hvězdy NHL ještě nebyly na světě. Jaromír Jágr nestárne, má úžasnou kariéru, stále luxusně soupeří s nejlepšími. Svědčí o tom i jeho dvanáctý triumf v anketě, což je neskutečná jízda! "Během cesty do Karlových Varů jsem přemýšlel o tom, komu poděkovat. Uvědomil jsem si, že všem. Především Florida Panthers, uplynulou sezonu mi hodně usnadnili. A také chci poděkovat fanouškům, rodičům, Veronice, agentovi. Všem, kteří mi pomáhali," konstatuje. Je spokojený. Jiní jsou v jeho věku dávno na sportovním odpočinku, on pořád skáče přes mantinely. A rozhodně nekončí!

Kolikrát už se čekalo,že vládu nad českým hokejem převezme jiná osobnost. Ale Jágr je stále tady. Zase vyhrál - tentokrát před Tomáši Hertlem a Plekancem. "Poprvé jsem se do desítky dostal v roce 1990, ale pořád je to pro mě obrovská pocta. Jako mladý kluk jsem nad tím mávl rukou, ovšem až nastane čas a skončím, mohu při debatě s kamarády říci, že jsem tehdy a tehdy byl nejlepším hokejistou v zemi," konstatuje.

Bylo by dobré vrátit Zlaté hokejce prestiž, protože si to zaslouží

Zlatou hokejku vyhrál Jágr už dvanáctkrát. "Vím, že hlavní trofej je putovní, menší repliku dám doma máme. Ta je sbírá," usměje se. Jágr letos dorazil jako jeden ze tří vyvolených hráčů, kromě něj sledovali osobně vyhlášení jen Mrázek s Kovářem. "Já tu v posledních letech také nebyl. Anketa ztrácí prestiž z pohledu diváka, ale je to škoda. Má strašně dlouhou historii. Bylo krásné vidět moje vzory, jak se bavili o Kanadském poháru 1976," zmiňuje Nového, Pouzara a spol.

Předávání zkušeností a prolínání generací považuje za důležité. "Musíme si uvědomit, že bez těchto hráčů bychom nebyli my, bez nás zase ti další. Jde o důležitý signál mladým. Bylo by tedy dobré vrátit nějakým způsobem lesk Zlaté hokejce, protože si to zaslouží. Jsme jedna z mála zemí, která v hokeji dokázala vyhrát skoro všechno." Uznává však, že není snadné najít optimální termín. "Když sezona skončí, každý se chce věnovat rodině, svým dětem. Hledání termínu českému svazu vůbec nezávidím."

Během vyhlášení zazněly směrem k Jágrovi výzvy ve smyslu, zda nepřehodnotí postoj k neúčasti na Světovém poháru. Ale verdikt české legendy platí. "Nebylo to ze dne na den, přemýšlel jsem o tom delší dobu. První důvod z mého pohledu je, že loňské mistrovství světa v Praze byla nejlepší tečka, jakou jsem i mohl přát, i když nakonec bez medaile. Další se týká toho, že v mých letech je důležité připravit se v létě na sezonu. Když vypadnete ze zápasového tempa, je to rok od roku složitější. Nebyl bych to já," vysvětluje.

Roky přibývají. Chuť by byla, ale tělo to nějak nechce slyšet

České reprezentaci bude na dálku držet palce. Prognózy zámořských expetrů nejsou optimistické, ovšem podle Jágra to není vůbec podstatné. "Jde o názor novinářů. Podívají se na jména, na to, jakou roli dotyčný hraje v týmu. Podle toho srovnávají, zda bude na Světovém poháru úspěch. My se tím nemůžeme zabývat. Hokej se rozhoduje na ledě, už několikrát se stalo, že podceňovaný tým došel na vrchol. Třeba v Naganu. Všichni se nám vysmívali, ale my nakonec vyhráli."

Tenkrát na olympiádě 1998 možná ani Jágr netušil, že se tak dlouho udrží ve špičce. Pořád je skvělý, svědčí o tom třeba fakt, že útočník Floridy letos skončil sedmý v hlasování o Hart Trophy - tedy o cenu pro nejužitečnějšího hokejistu NHL. "Když jsem výsledky viděl, bylo to překvapení i pro mě. Chtěl bych poděkovat novinářům, kteří má dali hlas. Na druhou stranu si však musejí uvědomit, že už nejsem hráč, co jsem býval. Roky přibývají. Chuť by byla, ale tělo to nějak nechce slyšet. Nemůže fungovat jako v době, kdy mi bylo dvacet. Řekl bych, že letošní výsledek je možná cennější než umístění v mých nejlepších letech na druhém a třetím místě."

Ve středu byl na vyhlášení cen NHL poctěn trofejí Billa Mastertona za oddanost hokeji. Jágr se osobně nezúčastnil vzhledem k onemocnění otce, má pochopitelně radost. "Každá trofej, kterou získáte, je skvělá. Výjimečná. O tom není pochyb. Tahle je za oddanost hokeji, přičemž není přesně vysvětleno, proč to dostane konkrétní hráč. Většinou ji obdrželi ti, co měli nějaké životní trauma, dokázali se vrátit a znovu podávali kvalitní výkony. Já jsem jeden z mála, co má cenu za oddanost, dlouhověkost a lásku k hokeji," kvituje.

Rytiří? Byl bych rád, kdyby vymizely určité neshody mezi mnou a městem

Jelikož dál bude brázdit arény NHL, Jágr má znovu poměrně náročné léto. Řeší spoustu záležitostí, trénink ale nikterak měnit nehodlá. "Dá se říci, že příprava bude stejná. Nikdy jsem neměl kondičního trenéra a všechno si dělal sám. Chuť tam je, ale když jste starší, potřebujete víc času na odpočinek. A den se natáhnout nedá. Mám hodně jiných věcí než v mladším věku," hlásí. Klid mu může dodat uzavřená smlouva s Floridou. Olympijský vítěz z Nagana nežije v určité nejistotě jako během některých minulých let. "Na jednu stranu je to obrovská výhoda. Jsem v týmu, kde se mi hrozně moic líbí," povídá. Uzavřít kontrakt není v dnešní NHL úplně jednoduché i vzhledem k podmínkám, které hokejista neovlivní. "Všechno se změnilo, nic není jako dřív - je to dané platovým stropem. Není rozhodující, jak jste dobří. Ale když manažeři nemají místo, nepodepíší vás. Hrozně záleží na štěstí."

Zatímco ostatní hokejisté NHL mají během prázdnin čas pro sebe a své blízké, Jágr se mimo to coby většinový vlastník zabývá kladenskými Rytíři. V minulých dnech se spekulovalo o možném přesunu extraligové licence z Chomutova, tahle verze posléze padla. "Nerad bych téma rozvíjet. Doufám, že vymizí určité neshody mezi mnou a městem, protože sehnat peníze na úrovni extraligy i WSM Ligy je hrozně obtížné. Byl bych rád, kdyby k tomu nějakým způsobem přistoupily obě strany, a našli jsme způsob, jak se dostat do extraligy," zmiňuje.

Sám prý věnuje energii hlavně v ekonomické oblasti. "O kádru rozhoduje jako jednatel Pavel Patera, já do toho moc nemluvím. Ale budu se snažil, abychom pokryli rozpočet," dodává. Rozhovory s Piráty potvrzuje. "Jednání proběhla. Bylo docela zajímavé, ale tlačil nás čas. Město Kladno pak prohlásilo, že se chceme do extraligy dostat sportovní cestou," doplňuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz